© Sofia Busk

En hel barndom på flugt i Ukraine

Anastasija på 10 år er efterhånden vant til at pakke sine ting og flygte, når bomberne regner ned over hendes hjem.

For ét år siden begyndte bomberne at falde i Ukraine. Igen. Men for Anastasija og hendes familie begyndte flugten fra bomberne allerede for seks år siden, da krigen i Østukraine brød ud. 

I foråret 2022 blev Anastasija og hendes familie derfor igen tvunget til at forlade deres hjem på flugt fra en brutal krig. For anden gang på seks år. 

Nu bor Anastasija sammen med sin mor og sine søskende i en idrætshal i Lviv. Side om side med 350 andre mennesker.

Vil du hjælpe børn som Anastasija? For 400 kr. kan en børnefamilie i Ukraine få mad i to uger. 

Hjælp nu

Valgfrit beløb

Seks år i frygt og usikkerhed

Seks år. Så længe har Anastasija været på flugt fra bombeangrebene i Ukraine. Det er over halvdelen af hendes liv. En barndom fuld af frygt og usikkerhed. 

Anastasija bor med sin mor og sine søskende, men hendes far er ved fronten i krigen. Hun har ikke set ham i flere måneder. 

Jeg ville ønske, at alle kunne komme tilbage til deres hjem. Og at min far kommer tilbage fra krigen
Anastasija 10 år

Anastasijas mor kæmper for at få dagligdagen til at virke så normal som mulig for Anastasija og hendes to søskende. 

HJÆLP HER

”Jeg ved ikke, hvordan fremtiden kommer til at se ud. Jeg vil gerne hjem, hvor vi har vores hus. Men det kan ikke lade sig gøre lige nu”, fortæller Anastasijas mor, Julia. 

Du kan være med til at hjælpe børn som Anastasija og hendes familie med mad, varme og husly. Dit bidrag gør en kæmpe forskel. 

Vil du hjælpe?

Valgfrit beløb

I den tidligere idrætshal på Universitetet i Lviv bor Anastasija og hendes familie side om side med 350 andre internt fordrevne. Det eneste, der adskiller familien fra de andre i hallen, er tynde lagener opsat rundt om deres 10 kvm såkaldte hjem. 

Hjælp familier i nød

Vores arbejde i Ukraine er et eksempel på, hvor din støtte gør en forskel. Din hjælp gør os i stand til at rykke ud til de mennesker verden over, der har størst behov for bl.a. varme, mad, og husly.

"*" indikerer påkrævede felter

Indtast dit CPR-nummer og få skattefradrag
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Sådan har vi allerede hjulpet i Ukraine

Folkekirkens Nødhjælp har i alt støttet 121.131 krigsramte ukrainere i 2022. Men krigen i Ukraine er ikke ovre. Og det er vores indsats heller ikke – så tak for din uundværlige støtte!

Antonia og Galyna, to børn på flugt fra krigen i Ukraine - har fundet hinanden i en flygtningelejr. © Antti Yrjönen

Vi har hjulpet 71.958 mennesker med bl.a. mad, husly, vand, tæpper og hygiejneartikler

Rødt advarselsskilt med dødningehoved på sat i jorden foran bombarderet og brændt skov © Sofia Busk

Vi har givet 47.122 mennesker viden om risikoen ved miner og ueksploderet ammunition

© Sofia Busk

Vi har givet juridisk bistand til 2.051 flygtninge, internt fordrevne og civile, der har mistet familie i krigen.


Mød menneskerne, du er med til at hjælpe

To søskende på flugt i Ukraine © HEKS-EPER/Andras D. Hajdú
Tetiana på 22 og hendes 3-årige datter, Sofia

Tetiana flygtede med sin datter fra deres hjem i Zaporizhia-regionen, som var hårdt ramt af bombardementer. Tetiana måtte efterlade sin mand og bror, som ikke måtte forlade byen.

Efter mange måneders flugt og midlertidige løsninger, bor de i dag i et lille hus på landet sammen med Tetianas mor. Pengene er få, og de fleste bliver brugt på at holde brændeovnen i gang.

Men familien er stadig håbefulde på fremtiden, og de ser frem til at kunne vende tilbage til deres hjemby, så snart det er sikkert igen.

© Antti Yrjönen
Olena er på flugt med sine to børn og sin mor

Sammen er de flygtet fra det østlige Ukraine til den vestlige del af landet. Her bor de i en midlertidig indkvartering, som Folkekirkens Nødhjælp har været med til at oprette i samarbejde med vores partner HIA.

Da vores kollegaer spurgte moren, hvordan de sidste to måneder på flugt har været, brød hun ud i tårer. Olena forklarede, at de i indkvarteringsstedet har fået en omsorgsfuld velkomst med varm mad tre gange dagligt, og alt hvad de ellers havde brug for til børnene.

Vigtigst af alt er børnene smilende og glade på trods af de hårde omstændigheder ❤ Men familien drømmer nu stadig om at vende hjem igen.

Flygtning i Ukraine togstationen i Iviv, Ukraine © Antti Yrjönen
Anna flygter med sin elskede kat, Gorgik

Flugten har været lang og besværlig – også for katten Gorgik, som er så skræmt over situationen, at han hverken vil drikke eller spise. Anna gemmer ham under sin jakke, hvor han putter sig rystende ind til hende.

Undervejs er Anna blevet genforenet med sin mor. Deres plan er at forlade Ukraine, men de ved ikke, hvor de skal tage hen. De vil begge gerne have et arbejde i Europa, så de kan forsørge sig selv.

Når krigen stopper, vil de tilbage til Ukraine. De håber, at freden atter sænker sig på europæisk jord, og at Ukraine får hele sit territorie tilbage.

Mor og far med deres 2 børn på en togstation i Lviv, Ukraine. © Antti Yrjönen
På flugt med en hjertesygdom

Ivor er 10 måneder gammel. Han har en hjertesygdom, og hans lille hjerte skal opereres, så han kan blive rask.

Men da hans familie befandt sig på hospitalet i Kharkiv, begyndte bomberne at sprænge omkring dem. De måtte flygte i al hast.

Familien bor nu på et modtagecenter i Lviv. Her har de fået mad, tøj, tandpasta og andre fornødenheder. Men også i Lviv lyder bombealarmerne konstant.

Derfor vil familien hurtigst muligt flygte mod Polen, Ungarn eller Tyskland. De håber, at Ivors far får lov til at forlade landet, selvom mændene skal blive tilbage for at kæmpe. Han vil gerne med på grund af sønnens hjertesygdom. Heldigvis har de fået medicin til Ivor – men det kan blive fatalt, hvis han ikke snart får sin operation.

Svetlana er flygtet med sin datter, Erika

Erika på 6 år elsker at tegne. Hun kan godt lide at tegne mennesker, men hun synes også, at det kan være svært.

Hun viser tegningerne i sin tegnebog frem og understreger, at det meste af hendes arbejde stadig er under bearbejdning. Hun drømmer om at blive endnu bedre.

Erika er flygtet fra det østlige Ukraine sammen med sin mor Svetlana. På billederne befinder de sig i den ukrainske grænseby Berehove, hvor de bor i et modtagecenter skabt af Folkekirkens Nødhjælp i samarbejde med den ungarske partner HIA.

Da bomberne begyndte at falde i nærheden af familiens hjem, besluttede de sig for at flygte. Svetlana gør alt, hun kan, for at beskytte sin datter og er bekymret for, om hun bliver traumatiseret.

Kvinde med barn i armene står på togstationen i Lviv, Ukraine © Antti Yrjönen
Kateryna med sin etårige datter Maria

De har gjort ophold i flere byer og været på farten længe. Da bomber ødelagde store dele af deres hjemby Mykolaiv, var der ingen tvivl om, at Kateryna måtte tage flugten for at redde sig selv og sin datter.

Kateryna er taknemmelig for den store hjælp, de har modtaget fra hjælpeorganisationer og fremmede mennesker. De har både fået mad, vand og bleer til lille Maria.

Nu vil mor og datter flygte ind i Polen, hvor Katerynas mand bor og arbejder. Håbet er, at de kan vende hjem til Ukraine igen på et tidspunkt.


Giv et bidrag

Valgfrit beløb

Hvordan hjælper vi ofrene for krigen i Ukraine?

Vi arbejder hårdt på at skaffe tøj, husly og mad til de mest sårbare mennesker på flugt inde i Ukraine.

Vi arbejder også på at få rede penge frem til den ukrainske befolkning, og vi køber varer lokalt, så vi kan holde de naturlige markedskræfter i gang i et land, der lige nu er hårdt ramt økonomisk.

På længere sigt er det nemlig essentielt, at vi får skabt en hverdag for dem, der flygter fra krigens rædsler. I Folkekirkens Nødhjælp følger vi løbende krigens udvikling, så vi er sikre på, at vi uddeler den hjælp, der er mest brug for.

Hjælp nu

Valgfrit beløb

En sikker hjemkomst uden miner

De fleste ukrainske flygtninge drømmer om at kunne vende hjem. Men farerne lurer overalt. Det er særligt efterladte miner og anden ueksploderet ammunition, der kan gøre hjemkomsten til et mareridt.

Vores mineeksperter er til stede i Ukraine for at bedømme risikoen i udvalgte områder. Her har de bl.a. fundet efterladte miner, lureminer og andre eksplosive genstande i køleskabe, under tæpper og i børns legetøj.

Vi arbejder lige nu for, at ukrainerne sikkert kan vende tilbage til deres hjem.

I de kommende måneder vil vi – sammen med lokale ukrainske aktører – rydde nogle af de store områder, der er dækket af miner og anden ueksploderet ammunition. Vi har nemlig stor erfaring med minerydning i verdens brændpunkter. Blandt andet har vi ryddet miner efter Balkan-krigen og gør det lige nu i DR Congo.

Der er efterladt miner, som kan eksplodere. De er i alt fra børnenes legetøj til køkkenskabene. Deres eget hjem er ikke længere sikkert.
 Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp

Det er altafgørende, at den ukrainske befolkning bliver oplyst om miner og ammunition. Vi er med til øge sikkerheden ved hjælp af træning og informationsmateriale for de mennesker, der kommer i kontakt med miner og andre eksplosive krigsefterladenskaber.

Ukrainerne skal kunne vende hjem uden at skulle bekymre sig, hver gang de åbner en skabslåge.


Har du spørgsmål?

Hvorfor hjælper Folkekirkens Nødhjælp mennesker på flugt i Ukraine?

Flygtningesituationen i Ukraine er en af de største humanitære kriser siden Anden Verdenskrig. Mange familier har været tvunget til at flygte med få timers varsel og har næsten ingen ejendele med sig.

Folkekirkens Nødhjælps mandat er at hjælpe mennesker i nød, og når man er på flugt, har de fleste mennesker brug for akut hjælp. Det er uanset, hvilken krig de flygter fra.

Vi arbejder med de svageste grupper i samfundet. Det er dem, der ikke har midlerne til at flygte ud af landet. Det er også psykisk sårbare, handicappede og ældre mennesker.

Hjælper I stadig mennesker i verdens fattigste lande og i andre af verdens brændpunkter?

Vi fortsætter alle vores indsatser i verdens fattigste lande og i verdens brændpunkter. Vi glemmer ikke de mange andre kriser og udfordringer i verden, selvom krigen i Ukraine fylder meget hos alle lige nu.

Vores arbejde og indsatser for mennesker i nød forsætter på samme vilkår som inden krigen.

Vi hjælper for eksempel stadig både syriske og afghanske mennesker på flugt, ligesom vi hjælper verdens fattigste, der er hårdest ramt af klimaforandringerne.

Hvordan hjælper jeg bedst mennesker på flugt i Ukraine?

Det bedste og mest effektive er at donere penge til professionelle humanitære organisationer, der er til stede i Ukraine og i nærområderne. Du kan sende støtte til Folkekirkens Nødhjælps indsats i Ukraine og i nærområderne ved at sende et valgfrit beløb på Mobilepay til 770300 eller støtte via formularen ovenfor.

Hvor kan jeg aflevere brugt tøj, soveposer og tæpper til mennesker på flugt i Ukraine?

Vi sender ikke nødhjælpskonvojer med varer indsamlet og indkøbt i Danmark afsted til Ukraine og nabolandene. Vi sender nødhjælpskontanter afsted, som vores lokale partnere bruger til at hjælpe mennesker på flugt i Ukraine. Det er meget mere effektivt, og på den måde støtter vi også de lokale markedskræfter.

Du kan altid donere genbrugstøj og genbrugsting til vores butikker. Det bliver solgt i Danmark, og pengene støtter vores projekter – heriblandt Ukraine.

Hvem er Folkekirkens Nødhjælp?

Siden 1922 har vi arbejdet for at skabe en bedre verden.

Folkekirkens Nødhjælp udspringer af et kristent menneskesyn, og næstekærligheden er stadig en rettesnor for vores arbejde. Vi ser det som vores pligt at hjælpe mennesker i nød – uden hensyn til religion, køn, race eller politisk overbevisning.

Sådan var det i 1922, da vi blev stiftet for at hjælpe ofrene for 1. verdenskrig – vel at mærke på begge sider af krigen. Og sådan er det i dag.

Meget har ændret sig i de forløbne år. Folkekirkens Nødhjælp er i dag en af Danmarks største, selvstændige NGO’er, der beskæftiger over 1.000 medarbejdere i 25 lande. Og vores arbejde har ændret sig markant i takt med, at verden har forandret sig.

Men missionen forbliver den samme som dengang: At redde liv. At bekæmpe fattigdom og uretfærdighed. At skabe en bedre verden gennem håb og handling.

Hvad går pengene til?

Pengene går vores samlede arbejde. Vi hjælper de mest udsatte mennesker i verden, og er til stede i verdens brændpunkter.

Sammen med vores lokale partnere holder vi hele tiden øje med udviklingen, for det handler om at nå så mange mennesker som muligt med den rigtige hjælp.

Hvad kan jeg gøre, hvis jeg gerne vil hjælpe endnu mere?

Alle har ret til et trygt liv dér, hvor de vokser op. Så hvis du – ligesom os – ønsker en mere retfærdig og bæredygtig verden, er du velkommen til at støtte vores arbejde med fast et månedligt bidrag.

Støtter du fast, er du med til at sikre, at vi kan rykke ud, når katastrofen rammer, og at vi kan fortsætte vigtigt arbejde, når kameraerne slukkes. Alt sammen for at skabe en bedre fremtid for mennesker i nød.

Beløbet vælger du selv. Hver en krone tæller!

Der er brug for din hjælp

Kan jeg få skattefradrag for donationer?

Hvis du har oplyst dit CPR-nummer (privatperson) eller CVR-nummer (virksomhed) til os under eller efter en donation, får du automatisk skattefradrag.

Du kan få skattefradrag op til 17.700 kr. i 2023 (17.200 i 2022), og vi indberetter automatisk alle dine donationer til SKAT.


Hjælp nu

Valgfrit beløb


Vil du vide mere?