Appelsiner i Wefood butik

Madspild

Danmarks madspild er enormt – hvert år smider vi mere end 700.000 tons mad ud! Bliv klogere på, hvordan du kan reducere madspild og hjælpe klimaet her.

Danmarks madspild er enormt – hvert år smider vi nemlig mere end 700.000 tons mad ud! Det svarer til, at hver femte indkøbsvogn ender direkte i skraldespanden. Danmarks madspild skader både pengepungen og klimaet.

En tredjedel af al den mad, der produceres globalt – eller omkring 1,3 milliarder tons – går til spilde. Samtidig sulter flere end 800 millioner mennesker på verdensplan. Det er en meningsløs ubalance mellem overflod og mangel.

Hvordan opstår madspild?

I de fattige lande går mad hovedsagelig til spilde i forbindelse med produktion og transport. Mange småbønders høst rådner, bliver angrebet af svampe eller spist af dyr pga. dårlige opbevaringsforhold, og det er svært at få varerne transporteret til de lokale markeder.

Den mad, der når frem til familierne, bliver til gengæld næsten altid spist op rub og stub.

I de rige lande går mad hovedsagelig til spilde i detailhandlen og hos forbrugerne. I detailhandlen smides meget mad i skraldespanden, udelukkende fordi det ikke lever op til kravene til kvalitet og udseende.

Heldigvis er vi begyndt at bruge næsen og kigge en ekstra gang på datomærkningen, før vi smider mad ud. Der ryger mindre i skraldespanden, end der gjorde bare for få år siden. Men vi kan blive bedre endnu.

Sådan kan du mindske madspild

En af de måder, du kan mindske madspild, er ved at handle i en af vores Wefood-butikker. Butikkerne sælger madvarer, der intet fejler, men som havde kurs mod en affaldscontainer.

Se også: Flere måder, du kan bekæmpe madspild

I 2016 lancerede Folkekirkens Nødhjælp Danmarks første butik, som sælger overskudvarer. Sidenhen er det blevet til succesrige Wefood-butikker i København og Jylland. I 2021 solgte butikkerne mere end 416 tons mad, som ellers var blevet smidt ud.

Vi kalder det et win-win-win koncept: Wefood mindsker madspild, du køber varer, som intet fejler til en fordelagtig pris, og overskuddet går direkte til mennesker i nød.


Fakta om madspild:

Infografik madspild
Infografik madspild
Infografik madspild
Infografik madspild


Bekæmp madspild

3 madspildsplakater til download
Få flotte plakater med tips

Vil du have en pæn plakat til køleskabet og samtidig hjælpe klimaet ved at handle efter sæson? Plakaterne husker dig på, hvornår der er sæson for hvilke grøntsager og frugter og giver dig tips til at bekæmpe madspild.

Download
© Andreas Bro
Bliv frivillig i Wefood

Wefood er en butik under Folkekirkens Nødhjælp, som sælger overskudsvarer og giver overskuddet til mennesker i nød. Som frivillig gør du ikke kun en forskel for at mindske madspild i Danmark og bekæmpe sult i verden. Du får også erhvervserfaring, der kan styrke dit CV og forbedre dine jobmuligheder.

Læs mere
Red maden: Kogebog af Jesper Volmer

I Danmark smider en gennemsnitlig familie 20% af deres indkøb ud. Samtidig sulter 821 millioner mennesker verden over. Dvs., at hver femte indkøbskurv ender i skraldespanden, mens 1 ud af 10 mennesker i verden ikke får nok at spise. Sammen med kokken Jesper Vollmer har vi lavet e-bog ‘Red maden’.

Download e-bog

Det arbejder Folkekirkens Nødhjælp også med