Wefood

Fem tips til en grønnere madpakke

Her får du fem tips til, hvordan du kan sammensætte en madpakke, der både er god for klimaet og dig selv.

© Folkekirkens Nødhjælp

Frugt, fisk eller fuldkorn. Hvordan sammensætter du en sund og klimavenlig madpakke?

Vi har besøgt Wefood-butikken på Nørrebro og giver dig her inspiration til, hvordan du laver en bæredygtig madpakke med overskudsvarer fra butikken.

1. Fyld din mave med fuldkorn

Fuldkornsprodukter er både rige på fibre, vitaminer og mineraler, og det holder dig også mæt i længere tid. Erstat det hvide brød med fuldkorn for at få mest muligt ud af din madpakke.

I Wefood har de ofte en masse brød, som er ved at løbe på datoen. Det smarte ved at handle dit fuldkornsbrød i Wefood er, at du kan købe det meget billigt (nogle gange gratis) og fryse det ned derhjemme!

2. Hvad skal der på brødet?

Når du skal vælge mere grønt og klimavenligt pålæg til brødet, er det vigtigt at tænke mindre i kød og mere i pålæg lavet af plantebaserede råvarer som for eksempel bælgfrugter. Det kan være hummus, falafel eller bønnepostej.

I Wefood-butikkerne finder du flere forskellige slags pålæg til brødet. Vi fandt for eksempel både pålægssalater, kartofler og falafter, da vi besøgte butikken på Nørrebro. Gå på opdagelse i din lokale butik og se, hvad du finder i køledisken.

3. Masser af grønt

Du kan aldrig bruge for mange grøntsager, når det handler om at lave en sund og bæredygtig madpakke. Det kan både være snackgrønt, pålæg såsom kartofler og avocado, eller måske en rest bagte rodfrugter eller grøntsager fra aftensmaden?

Et godt tip er at gå efter grøntsager i sæson.

I Wefood finder du også hurtige løsninger, der gør det nemt at tilføje grønt til madpakken. For eksempel revne gulerødder og færdiglavede salater. Så bliver det altså ikke nemmere!

4. Fisk to gange om ugen

Får du fisk de anbefalede to gange om ugen? Hvis ikke, så kunne madpakken være et oplagt sted at tilføje det.

Kig efter fisk i køledisken hos din lokale Wefood-butik. Da vi besøgte butikken på Nørrebro fandt vi for eksempel en hel kølemontre fyldt med fiskefingre, som er lige til at stege og tage med i madpakken. Nemt.

Når du skal vælge fisk, som er fanget og opdrættet mere ansvarligt og miljøvenligt, kan du kigge efter Ø-mærket, NaturSkånsom, MSC- og ASC-mærket.

5. Frugt og nødder

En sund og god snack at have med i madpakken er frugt og nødder. For at gøre det lidt mere klimavenligt, kan du prøve at vælge frugt, som er i sæson.

Hvis ikke det er muligt at vælge frugt i sæson, kan du også undersøge, hvordan frugten er blevet fragtet til Danmark. For eksempel kommer bananer oftest med skib, som forurener mindre end mango og ananas, der oftest bliver fløjet hertil.

I Wefood finder du ofte poser med nødder og vindruer eller andet frugt, som du nemt kan hive op af madkassen, når du har brug for en snack hen ad eftermiddagen.

Hvad er Wefood?

Wefood er Folkekirkens Nødhjælps butik, som sælger varer, der ikke kan sælges i supermarkedet på grund af beskadiget emballage, forkert mærkning eller overskredet udløbsdato.

Når du handler i en af vores Wefood-butikker, er du både med til at mindske madspild og støtte vores vigtige arbejde.

Twitter LinkedIn Facebook