En dame går på en chia mark og samler ind.

Sådan tilpasser kenyanske bønder sig klimaforandringerne

Et nyt teknologisk funderet klimatilpasningsprojekt, skal støtte småbønder.

© Davasha Photography

Et lokalt forankret partnerskab mellem danske og kenyanske virksomheder og organisationer uddanner småbønder til at modstå regn og tørke forårsaget af klimaforandringer.

Mary Egesa driver landbrug i Aladoi i det vestlige Kenya. Hun er ’smallholder farmer’. Det vil sige, at hun driver et mindre landbrug.

Det gør hun ligesom mange af hendes landsmænd, fordi Kenya er et landbrugsland med store områder egnet til mange forskellige slags afgrøder. Ud af dem der lever af landbrug, er omkring 80 procent småbønder ligesom Mary Egesa.

Landmænd og især småbønder har i de seneste år været stærkt udfordrede af de klimaforandringer landet rammes af.

Klimaforandringer i denne del af verden betyder, at regnfald er uforudsigelige og intense, og skifter imellem at føre til enten tørke eller oversvømmelser.

Kenya er et af de lande i verden, der er hårdest ramt af klimaforandringer. Når konsekvenserne rammer et land som Kenya, er det nogen af verdens fattigste, der betaler prisen.

Det er den uforudsigelig regn og tørke, der er skyld i, at Mary Egesas levevej med dyrkning af landbrug, er dalende.

”Regnen er intens og uforudsigelig, så vi har ikke tid til at forberede markerne. Vi ved ikke, hvornår vi skal så nye afgrøder. Og vi risikerer også, at det, vi planter, går til spilde, fordi markerne oversvømmes. De omstændigheder, som klimaforandringerne skaber, udfordrer virkelig småbønder som mig,” siger Mary Egesa.

Det er generelt set en udfordring for småbønderne i Kenya at tilpasse deres landbrug til de uforudsigelige vejrforhold, som klimaforandringerne er skyld i.

Klimatilpasning via mobiltelefon

Et nyt teknologisk funderet klimatilpasningsprojekt, som blandt andre Folkekirkens Nødhjælp er en del af, skal nu støtte småbønder som Mary Egesa.

Ved hjælp af innovativ teknologi og introduktion til klimaresistente afgrøder vil danske og kenyanske partnere igennem partnerskabet Agri-Tech støtte småbønder med at tilpasse sig de nye vejrforhold og tage ejerskab for at skabe en solid indkomst i fremtiden.

Vil du være med til at give klimahjælp hver dag – året rundt? Se hvordan lige her

Helt konkret foregår det via mobiltelefoner.

91 procent af alle kenyanere ejer nemlig en mobiltelefon. Og det giver mange muligheder og et stort potentiale, mener den danske virksomhed Ingemann.

”Når en småbonde bruger vores teknologi, informeres han eller hun via vores app om vejrudsigter, advarsler om tørke eller intens regn, anbefalinger til høsttider, information om afgrøder og meget mere,” siger Lars Saquero Møller, der er direktør i virksomheden Ingemann, der står bag udviklingen af den digitale platform og app’en AgroClimatica.

Organisationen Momentum Trust er også en del af Agri-Tech partnerskabet. Den står for at organisere småbønder i kooperativer, undervise i klimavenlige landbrugsmetoder og opskalere produktionen af chiafrø, der er gode at anvende på grund af dets evne til at modstå tørke.


Kvinde arbejder i sin køkkenhave. Illustration til Folkekirkens Nødhjæpls klimahjælper. © Jakob Dall

Bliv Klimahjælper

Vil du skabe løsninger for verdens mest udsatte, der lige nu mærker klimaforandringerne på egen krop? Som Klimahjælper gør du en forskel hver eneste måned.

Bliv Klimahjælper

Bedre forretning gennem mikrolån

Når en småbonde gerne vil udvide sin forretning og producere mere på sit landbrug, så går han eller hun i banken og tager et lån.

Men mange småbønder kan ikke få adgang til lån. Kun omkring en tredjedel af alle Kenyas småbønder har adgang til lånekredit i en bank.

Derfor er den kenyanske mikrofinans-institution Juhudi Kilimo med i partnerskabet for at sikre, at de småbønder, som endnu ikke kan tage lån i banken, kan få adgang til relevante lånemuligheder som en forudsætning for et bæredygtigt projekt på sigt.

”Igennem AgroClimatica-platformen er det muligt for os at give banken indsigt i landmandens forretning, så banken har en bedre forudsætning for at vide, om og hvornår bonden kan betale lånet tilbage,” siger Lars Saquero Møller og fortsætter:

”Med den her løsning kan vi give flere penge til landbrugssektoren og øge levestandarden hos mange flere familier,” siger han.


Den brede vifte af information, som de lokale får lige ned i hånden via deres mobiltelefon, klæder bønderne på til at træffe beslutninger omkring deres landbrug, der gavner dem økonomisk.

Vi har set forbedringer i bøndernes indkomst på op til 25 procent
Lars Saquero Møller, direktør i Ingemann

Ejerskab for en solid indkomst

For Mary Egesa har de teknologiske løsninger gjort en stor forskel.

Og hun er ikke den eneste, der har haft brug for hjælp til undgå, at de uforudsigelige og intense regnskyl og tørkeperioder ødelægger afgrøderne og gør det svært at så.

Omkring 4.000 kenyanske småbønder får lige nu gennem Agri-Tech-partnerskabet støtte til at tilpasse sig de nye vejrforhold og sikre sig en solid indkomst i fremtiden.

”Takket være den information jeg kan få via appen, kan jeg forberede, hvornår jeg skal så frø og høste afgrøder, fordi jeg ved, hvornår regnen kommer,” fortæller Mary Egesa og fortsætter:

”Jeg har forbedret livet for min familie takket være det overskud, som dyrkning af chiafrø giver. Jeg har købt grise, mit yngste barn er startet i skole, og jeg har købt en maskine, der kan skære mursten, så meget snart kan jeg begynde at bygge et nyt og bedre hus.”

Twitter LinkedIn Facebook