Fatima Manyalo fra Malawi smiler

Fatima startede sin egen landsby efter oversvømmelse

Da Fatima mistede alt, fik hun hjælp af Folkekirkens Nødhjælp til at bygge nyt.

© Folkekirkens Nødhjælp

Fatima Manyalo har hele sit liv boet med sin familie i landsbyen Kadyamba i Nsanje, Malawi. Men da klimaforandringerne gjorde det umuligt at blive boende, måtte hun starte helt forfra. I en landsby, som hun selv startede op.

Store mængder regn har været en del af hverdagen for Fatima og hendes familie i landsbyen Kadyamba. Men en voldsom oversvømmelse blev i 2015 et vendepunkt for den standhaftige Fatima.

Fatimas hus er i dag en sø

De voldsomme oversvømmelser havde fatale konsekvenser for landsbyens beboere. Fatimas hus skyllede væk, og hun måtte kæmpe for at overleve i vandmasserne.

“Jeg var vidne til, at mennesker druknede i oversvømmelserne , mens andre blev angrebet af krokodiller,” fortæller Fatima, der selv måtte flygte fra oversvømmelserne ved at kravle op i et figentræ.

Der sad hun, indtil fiskere kom og reddede hende.

Mænd der fisker ved den sø, der ligger der, hvor Fatimas hjem engang var
I dag er stedet, hvor Fatimas hus plejede at ligge, blevet til en lille sø, hvor fiskerne arbejder.

Oversvømmelser, som den i Malawi, har enorme konsekvenser for de mennesker, der bor i lavtliggende områder. Udover de dybt tragiske konsekvenser, som Fatima var vidne til, så ødelægger oversvømmelserne også livsgrundlaget for de overlevende.

I dag kan du ikke længere finde det hus, som Fatima engang kaldte sit hjem. I stedet finder du en sø med fisk og livsfarlige krokodiller.

En ny landsby skaber nye muligheder for Fatima

Med hjælp fra Folkekirkens Nødhjælp er Fatima i dag flyttet til højereliggende land, der ikke har samme risiko for brutale oversvømmelser. Her har hun grundlagt en ny og langt mere bæredygtig landsby.

Jeg har erfaret, at det er muligt at starte et nyt liv et nyt sted. Selvom vi stadig har udfordringer med at opbygge vores nye landsby, så er livet blevet bedre.
Fatima Manyalo

Folkekirkens Nødhjælp har bl.a. hjulpet Fatima med at opstarte et klimaresistent landbrug. Og så har landsbyen fået fem geder og uddannelse i, hvordan landsbyens beboere får mest gavn af gederne. De kan nemlig både skabe indtægter, give næring i form af mælk og give næringsrig gødning til de nye marker.

Fatima Manyalo med sine geder
Fatima med sine nye geder.
Fatima Manyalo fra Malawi smiler
Fatimas fremtid ser lysere ud, efter hun startede en ny landsby med hjælp fra Folkekirkens Nødhjælp.
Traer ved Fatimas nye grund
Fatima og kvinderne i den nye landby er lykkedes med at plante det beskyttede og sjælde træ tsanya. De er landsbyens stolthed!

Kvinde arbejder i sin køkkenhave. Illustration til Folkekirkens Nødhjæpls klimahjælper. © Jakob Dall

Bliv Klimahjælper

Vil du skabe løsninger for verdens mest udsatte, der lige nu mærker klimaforandringerne på egen krop? Som Klimahjælper gør du en forskel hver eneste måned.

Bliv Klimahjælper

Ikke alle fulgte med til den nye landsby

Desværre var det ikke alle i den gamle landsby, der var lige begejstrede for Fatimas plan om at starte en ny landsby. Mange beboere er meget traditionsbundne og tror på, at forfædrenes ånd lever videre i jorden og alt det, der er knyttet til den.

Så landjorden, der er gået i arv, er ikke bare noget, man lige efterlader.

Vi levede et ekstremt primitivt liv, så vi kunne beholde vores forfædres land
Fatima Manyalo

Fatima Manyalo kunne ikke få sin egen far med, da hun besluttede sig for at starte en ny landsby. Og det var, selvom landsbyens høvding havde givet sin velsignelse, og levevilkårne i den gamle by er dybt uholdbare. Han var ikke til at rokke.

Heldigvis var han kun en af få, der blev tilbage i den faldefærdige landsby. Fatima var fast besluttet på at starte en ny landsby i et område, som ville være mindre udsat for oversvømmelser.

Fatima ser frem til at nyde frugterne

I Folkekirkens Nødhjælp er vi stolte af vores samarbejde med Fatima og hendes naboer, der alle endeligt kan slippe bekymringerne om de dødelige oversvømmelser. Og når Fatima bliver nostalgisk omkring den gamle landsby, er det da også kun frugttræerne, hun savner.

Derfor har hun for nyligt plantet frugttræer i sin nye landsby. Og det bliver en glædens dag, den dag hun bogstaveligt talt kan nyde frugten af al sit hårde arbejde.

Læs mere om vores klimaarbejde

Twitter LinkedIn Facebook