Projektet “Fresh Fruit Nexus” har til formål at etablere en bæredygtig værdikæde, som kommer lokalbefolkningen i Uganda til gavn. Samtidig skal det udgøre en holdbar forretningsmodel. Ambitionerne for projektet hviler i høj grad på Verdensmål 8 om anstændige jobs og økonomisk vækst og realiseres ved dyrkning af økologisk frugt og grønt i det nordlige Uganda i og omkring flygtningelejre.
Et bredt partnerskab sikrer projektets kvalitet
Fresh Fruit Nexus udfoldes i et partnerskab mellem Folkekirkens Nødhjælp, grossisten Nordic Fruit og den ugandiske eksportvirksomhed Lishe. Projektet er støttet af Danidas erhvervspulje, Danida Market Development Partnerships (DMDP).
Projektet løber over 5 år og indledes med produktion af økologiske søde kartofter. Flere end 100 bønder, der skal bidrage til produktionen, er blevet trænet og certificeret i økologisk landbrug og organiseret i låne-spare grupper, som skal bidrage finansiering af produktionen fremadrettet.
En vigtig indtægtskilde for udsatte flygtninge
Fresh Fruit Nexus er målrettet lokale småbønder og sydsudanesiske flygtninge i det nordlige Uganda. Deltagerne har modtaget undervisning i økologisk landbrug og forretning samt træning i kultivering af økologiske søde kartofler, ingefær og gurkemeje.
Den ugandiske virksomhed Lishe, som eksporterer økologisk frugt og grønt til Europa, står for at uddanne og certificere småbønder i økologiske og klimavenlige produktionsmetoder. Derudover sørger Lishe for at eksportere produkterne til udlandet via grossisten Nordic Fruit til danske forbrugere.
Bønderne er garanteret en pris, der er omkring 30 procent højere end markedsprisen, når de sælger deres produkter til eksport via Lishe. Resten af afgrøderne afsættes på det lokale marked, eller omsættes til sødekartoffelmel og indgår i lokalt producerede og næringsrige kiks og pandekager. Salget fra afgrøderne bidrager til øgede indkomster og fødevaresikkerhed for både lokale- og flygtningefamilier i det nordlige Uganda.
Projektet demonstrerer altså hvordan ansvarlig handel bidrager til bæredygtig vækst – både for små og store virksomheder og for småproducenter i et af de lande, der løfter den største byrde i den globale flygtningekrise.
Søde kartofler kan ende på hylderne i danske supermarkeder
For at sikre leverandørkædens bæredygtighed transporteres produkterne via Nordic Fruit med lastbil og skib. Det meste frugt og grønt, der eksporteres fra Uganda til Europa, transporteres med fly, men transporten med lastbil og skib har et mindre CO2-atryk. I forbindelse med planlægning af transporten har også Mærsk været en vigtig samarbejdspartner.
Nordic Fruit kommer til at sælge kartoflerne til deres catering kunder. Derudover er vi indgået i dialog med detailkæden Rema 1000 om muligheden for at sælge de ugandiske søde kartofler på hylderne i danske supermarkeder.
Projektet er støttet af Udenrigsministeriet
Projektet er finansieret af det danske Udenrigsministerium via Danida Market Development Partnership puljen. Implementeringen sker fra 2019-2023. Læs mere her: The Fresh Fruit Nexus: Sustainable Livelihoods for Refugee and Host Farmers in Northern Uganda – DMDP