Pige krammer og bliver båret båret væk af en mand efter eksplosion i Libanon

Når katastrofen rammer

I Folkekirkens Nødhjælp rykker vi ud, når katastrofen rammer – og vi bliver, selv om kameraerne slukkes, og medierne skifter fokus.

© Marwan Tahtah

Eksplosionen i Beirut

Det kunne mærkes næsten 300 kilometer væk, da havneområdet i Beirut sprang i luften den 4. august 2020.

En katastrofe, der på få sekunder lagde både liv og hjem i ruiner.

Da støvet fra eksplosionen havde lagt sig, gik tusindvis af mennesker en usikker fremtid i møde. Mange har mistet deres nærmeste og havde – og har fortsat – behov for hjælp til at skaffe både mad, vand og tag over hovedet.

Vi rykkede ud, da katastrofen ramte

Takket være lokale og internationale partnere – og ikke mindst danskernes enorme støtte – kunne vi hurtigt rykke ud med akut nødhjælp til de tusindvis af nødstedte i Beirut.

Først og fremmest har vi uddelt madrationer og penge, så katastrofens ofre kunne få fat i det, de akut stod og manglede efter eksplosionen – fx bestemte fødevarer eller livsvigtig medicin.

Familier, der havde mistet deres hjem, gav vi husly og tæpper, så de – ud over sult – også kunne holde nattekulden på afstand.

Folkekirkens Nødhjælps katastrofearbejde

Vores arbejde i verdens udsatte områder udfolder sig både før, under og efter katastrofen.

Før:

  • Vi forbedrer lokalt katastrofeberedskab ved bl.a. at etablere varslingssystemer.
  • Vi styrker lokal evne til at tilpasse sig klimaforandringer.
  • Vi støtter partnere, lokal- og civilsamfund, så de er bedre beskyttet mod trusler om vold og konflikt, fx ved at fokusere på lokale lederes evne til konfliktmægling og interreligiøs dialog.

Under:

  • Vi giver effektiv nødhjælp i akutte situationer – altid målrettet ofrenes egne behov for prioriteringer.
  • Vi uddeler mad og vand, penge, tæpper, hygiejnepakker og andre basale fornødenheder til dem, der befinder sig midt i katastrofen.
  • Vi oplyser om smittefare i fbm. virusudbrud og sygdomme som covid-19 og kolera.

Efter:

  • Vi hjælper med genopbygning af ødelagte hjem, skoler, hospitaler og andre institutioner.
  • Vi yder psykologisk krisehjælp til katastrofens ofre.

Covid-19 gør ondt værre

En pandemi som covid-19 tager ikke hensyn til katastrofer. Tvært imod risikerer smitten at forværres, når tusindvis af mennesker pludselig står uden hjem – og ikke mindst, når livsvigtige institutioner som lægehuse og hospitaler er jævnet med jorden.

Derfor har oplysning om smittefare og midler mod virusbeskyttelse været en helt essentiel del af vores akutte nødhjælpsarbejde i Beirut.

Vi har sat ind med uddeling af hygiejnematerialer såsom sæbe, tandpasta og vaskemiddel, og vi har skabt adgang til rent vand, så hænder kan holdes rene.

Arbejdet fortsætter

I Folkekirkens Nødhjælp rykker vi ud, når katastrofen rammer – og vi bliver, selv om kameraerne slukkes, og medierne skifter fokus.

For tilbage står fortsat en by i ruiner og en befolkning, der skal komme sig oven på et enormt chok og ubærlige tab.

Genopbygning af hjem og større institutioner er i gang, og samtidig yder vi psykologisk krisehjælp til de mennesker, der har oplevet katastrofen på nært hold.

Eksplosionen i Beirut
  • Den voldsomme eksplosion den 4. august dræbte flere end 200, sårede 6.000 og gjorde 300.000 mennesker hjemløse.
  • Kornsiloer blev også hårdt ramt. Omkring 85% af Libanons kornbeholdning forsvandt som følge af katastrofen.
  • Libanon importerer mere end 50% af landets fødevarer. Så når fragtskibene ikke længere kan lægge til i havnen i Beirut, har det betydning for millioner af menneskeliv. En mulig fødevarekrise lurer lige om hjørnet, og den vil utvivlsomt ramme de fattigste hårdest. Netop derfor er nødhjælp altafgørende.

Twitter LinkedIn Facebook