Alf og Anna-Marie i Horsens genbrugsbutik

Man skal hjælpe, så længe man kan

I Horsens gælder det om at få penge i kassen til nødhjælp. Men for hvem, der har samlingskraft og en købmand gemt i maven, er det ikke svært.

© Victoria Mørck Madsen

Alf Jensen og Anna-Marie Illum er som et gammelt ægtepar, på trods af at de aldrig har været gift med hinanden. Begge er de 72-årige vaskeægte ildsjæle, der har dedikeret deres seniorår til genbrugsbutikken på Sønderbrogade 3 i Horsens, hvor de sammen med Vibeke Jensen er butikkens tre ledere.  

På vagtplanen i den store frokoststue, hvor der altid er friskbrygget kaffe på kanden og plads til en snak, står der, at makkerparret arbejder henholdsvis to og tre dage om ugen. Men i virkeligheden kan de aldrig helt lægge arbejdet på hylden. 

“Når jeg holder fri og er ude at gå tur, så har jeg pludselig Alf i røret, der begejstret råber ‘nu har vi solgt stolen’,” fortæller Anna-Marie med et højt toneleje, der gengiver Alfs begejstring over den solgte stol.  

Alf griner: 

”Jeg kan ikke lade være,” siger han forlegent og sender Anna-Marie et kærligt blik.  

Der skal penge i kassen  

I Horsens gælder det om at få penge i kassen til nødhjælp.   

”Her i Horsens er vi gode til at sætte os ind, hvad varerne er værd, og vi går også gerne en ekstra mil for vores kunder. Det gør arbejdet sjovere, og vi tjener flere penge,” fortæller Anna-Marie. 

Flere penge i kassen er sød musik i Alfs ører. Som den købmand, han er, vil han se resultater og lukker ikke øjnene for en god handel.  

Alf smiler genbrugsbutikken © Victoria Mørck Madsen

Vil du være frivillig ligesom Alf?

Hyggen er i højsæde blandt de frivillige i vores genbrugsbutik. Og mens snakken går, og kaffen bliver kold, opstår magien og nye venskaber.  

Læs mere

”En af vores kunder var på udkig efter VHS-bånd. Og dem havde jeg en masse liggende af derhjemme, så jeg spurgte, hvilke han manglede og kørte hjem efter dem. Så solgte vi ham 30 styk. Jeg kan ikke få armene ned, når vi tjener flere penge, end vi gjorde sidste år,” siger Alf. 

Lønnen har aldrig været rettesnor  

Når Alf og Anna-Marie, der har været genbrugsfrivillige i henholdsvis 3 og 15 år, sorterer tøj, tjekker priser, servicerer kunder, laver vagtplaner og vinduesudstillinger, gør de det glædeligt og ganske gratis.  

”Jeg tror, at jeg kan tale for os begge, når jeg siger, at ingen af os nogensinde har været drevet af at modtage en stor lønseddel,” siger Anna-Marie.  

Alf er enig. Det er det kollegiale, kundekontakt, det at føle sig nyttig og have meningsfulde gøremål at tage sig til, der motiverer dem.  

”For mig er det indhold i hverdagen. Indhold som har en betydning ud over mig selv,” fortæller Anna-Marie.  

Frivillige af sind 

Det er et særkende ved Alf og Anna-Marie, at de gerne vil hjælpe andre. Og det har de gjort som frivillige i fodboldskole, kirke, ved foredrag, korsang, sommerskole.  

”Jeg har ikke lært ordet nej. Og så har jeg et svagt punkt for mennesker, der har brug for hjælp. Så hvis jeg kan give dem en god oplevelse, der gør en forskel, så gør jeg gerne det,” siger Alf.  

Anna-Marie nikker:  

”Det ligger bare til os. Man skal hjælpe, så længe man kan.”

Vil du være genbrugsfrivillig hos Folkekirkens Nødhjælp? Læs mere om at blive frivillig

Twitter LinkedIn Facebook