Støt

Penge på kreditkort

Nødhjælp kan se ud på mange måder

Nødhjælp kan se ud på mange måder - det kan være et plastikkort med penge på, der giver mulighed for at købe friske råvarer

En ny type kreditkort har skabt et nødhjælpsgennembrud for familier på flugt fra krig. Kortet bliver uddelt til flygtninge, der i stedet for traditionel maduddeling (som typisk består af tørprodukter) får indbetalt penge på deres personlige kort.

Kortet kan de bruge til at købe friske grøntsager på det lokale marked hos nogle boder, der er særligt udvalgt ud fra kvalitetskriterier. 

Teknikken fungerer på den måde, at flygtningene har et plastikkort, og sælgerne har mobiltelefoner, som de kan scanne kortet med. Via en app på telefonen kan sælgeren se, hvor mange penge, der er tilbage på kortet. En af tankerne bag er, at kortet skal sænke risikoen for korruption og snyd. Der er nemlig ingen kontanter at stjæle.

Se også: Bliv en del af Folkekirkens Nødhjælp

©Mathilde Utzon

Markedet i Kule har åbent fra 9-16 alle hverdage. Når dagen er omme, låses mange af varerne ind i et rum, hvis ikke de er blevet for gamle.

På den måde dæmmer tomater, kartofler, et par træboder og et hvidt plastikkort op for sygdom, fejlernæring og død hos børn samtidig med, at det sænker risikoen for korruption.

Hver dag udleverer medarbejdere fra Folkekirkens Nødhjælp telefonerne, når markedet åbner, og de hjælper med teknikken, hvis noget går galt.

Kortet og den tilhørende app er brugervenlighede, og det viser sig tydeligt, at det at have et valg i forhold til, hvad man gerne vil spise, er med til at give flygtningene et værdigt liv. 

Nødhjælp kan se ud på mange måder

Nødhjælp kan være et talentshow,
som giver unge lov til at drømme sig lidt væk fra flygtningelejren

Nødhjælp kan være en solcellelampe,
som giver lys til lektielæsning og en følelse af sikkerhed

Nødhjælp kan være retten til at tale frit
ved etablering af et ungdomsparlament, der uddanner unge