Fodboldfeber og fællesskab

Selvom hverdagen i den lille landsby Kampangi er præget af hårdt arbejde og fattigdom, kan en fodboldkamp stadig få smilet frem på børnenes læber.

© Mikkel Østergaard

En fodboldkamp kan stadigvæk få smilet frem på læberne i Kampangi i Uganda.

Landsbyens fodboldbane har det ene mål stående i Tanzania og det andet i Uganda. Da vi besøger landsbyen, er de ældre drenge midt i en indædt fodboldkamp.

Det ene hold har beholdt deres lyseblå skoleuniformer på, mens det andet spiller i forskellige t-shirts.

Heppekor og bare tæer

Kampstemningen er høj, og luften er fyldt af pigernes sang og klappen.  De har delt sig op i 2 ”heppekor” og står bag hver deres mål og hujer, når deres hold klarer sig godt eller scorer.

Fodboldspillerne har opbakning fra heppekoret.

Drengene stormer afsted, så støvet står op om deres bare fødder. Trods det manglende udstyr lever de sig ind i kampen med liv og sjæl, og det er da også en nervepirrende tæt kamp.

Drengenes koncentration bliver ikke brudt, selvom der indimellem kommer en cykel på vej til eller fra Tanzania over banen.

Nogle cyklister standser op og venter på en pause i spillet, andre kører tværs hen over banen, mens drengene dribler udenom.

Pigernes tur

Da kampen er forbi, og drengene har fået vand og druesukker, er det pigernes tur. De spiller en afrikansk udgave af basketball, som de kalder netball.

Der bliver løbet og driblet hurtigt på kryds og tværs af banen, mens drengene former to heppehold. De klapper og råber opmuntrende til pigerne på banen.

Muligheden for at spille fodbold giver børnene et tiltrængt pusterum fra en ellers hård hverdag. Boldspil er med til at skabe tryghed og sammenhold for både drenge og piger. 

Twitter LinkedIn Facebook