Støt

Voldsomme brande hærger flygtningelejre

Send et valgfrit beløb på MobilePay til 291919

Støt via SMS Send 'AKUT150' til 1911 og støt med 150 kroner

Flere flygtningelejre i Cox’s Bazar i Bangladesh er ramt af voldsomme brande. Foreløbigt er 15 meldt omkommet, 429 er savnet og 563 er hårdt såret. 45.000 flygtninge har mistet alt, der var tilbage at miste.

Lejrene huser flere end en million rohingya-flygtninge, der er drevet på flugt af det burmesiske militær. De mange familier bor tæt sammen under kummerlige forhold, og der venter nu et stort og tungt genopbygningsarbejde.

Gør en forskel ved at sende et valgfrit beløb på MobilePay til 291919

Kvinder og børn står i kø for at modtage nødhjælp.

Folkekirkens Nødhjælp sender 1,2 millioner kroner til ofrene for de voldsomme brande, der mandag aften hærgede flere flygtningelejre i byen Cox’ Bazar i Bangladesh. Hjælpen går til vand, mad og husly. Cox’ Bazar huser nogle af verdens største og tætteste beboede flygtningelejre. Her lever over en million rohingya-flygtninge fra Myanmar på et område på størrelse med Ærø.

©Mohammad Ponir Hossain/Reuters/Ritzau Scanpix

”Vores medarbejdere har i dag været rundt i de værst ramte lejre, og det er et hjerteskærende syn, der møder dem. Alt er brændt ned til jorden. Børn løber grædende rundt og leder efter deres mødre, imens mødre løber desperate rundt og leder efter deres børn. Omfanget af brandene er væsentligt større, end vi havde frygtet. Så der er mere end nogensinde brug for vores hjælp,” siger Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp.

”Forholdene er i forvejen meget, meget vanskelige for rohingyaerne. De opholder sig på meget lidt plads spærret inde bag pigtrådshegn i lejrene. Og det betød, at mange flygtninge ikke kunne komme ud - og brandvæsnet ikke kunne komme ind og slukke branden hurtigt nok. Det er en kæmpe sikkerhedsrisiko, som vi flere gange har påpeget over for lejrmyndighederne,” siger Birgitte Qvist-Sørensen

Folkekirkens Nødhjælp har i det daglige arbejde et særligt fokus på udsatte kvinder, og deres situation bliver nu endnu vanskeligere:

"Vi forventer desværre at se en kraftig stigning i overgreb på unge piger og kvinder. Der var i forvejen mange overgreb på kvinder i Cox’s Bazar, men nu står tusindvis uden hjem og er derfor lette voldtægtsofre," siger Birgitte Qvist-Sørenden

Det er nu 4-5 år siden, at rohingyaerne blev fordrevet af militæret i Myanmar. Fordrivelsen var ifølge FN et skoleeksempel på en etnisk udrensning

"Der er svært at forestille sig at rohingyaerne en dag kan vende hjem til Myanmar. Det er militæret, der dengang fordrev dem, der nu har overtaget magten ved et militærkup. Det vi kan gøre er derfor at arbejde for gøre forholdene i Cox’ Bazar så gode som mulige," siger Birgitte Qvist-Sørensen.

Bevillingen på 1,2 millioner kroner kommer fra Udenrigsministeriets akutte nødhjælpspulje.

Få skattefradrag for din donation til flygtningene i Cox'z bazaar

Vidste du, at du kan få skattefradrag for din donation? Læs mere her > 

©Tanbirul Miraj Ripon/EPA/Ritzau Scanpix