Stor gruppe af kvinder står hujende under valg i Malawi

Flere kvinder i Malawis parlament

Valget i Malawi d. 21. maj 2019 var opløftende, hvis man kigger på det med ligestillingens øjne

© Folkekirkens Nødhjælp

Sejr til kvinderne

”Det er fantastisk at se, at flere kvinder er stemt ind i parlamentet. Det er noget, vi har kæmpet for,” siger Finn Petersen, Folkekirkens Nødhjælps landechef i Malawi.

31 procent flere kvinder blev stemt ind i parlamentet end ved sidste valg i 2014. Før udfyldte kvinderne 32 pladser, men nu er 42 ud af 193 parlamentspladser besat af kvinder.

31 procent flere kvinder blev stemt ind i parlamentet end ved sidste valg i 2014. ©Folkekirkens Nødhjælp

Det beskidte arbejde

Det kan være svært for især unge kvinder at få en fod inden for i den politiske verden.

”Politik i Malawi bliver set som det beskidte arbejde. Det er ikke noget en ’pæn’ pige gør,” siger Finn Petersen.

Igennem projektet Young Women Active in Politics forsøger Folkekirkens Nødhjælp at gøre unge kvinder interesserede i politik og ikke mindst ruste dem til at stille op.

De kvinder, der går ind i politik, skal være hårdføre. De skal være stærkere og bedre velfunderede og artikulerede i deres politiske budskaber end de mandlige politikere. Deres køn vil nemlig blive brugt imod dem i den politiske debat
Finn Petersen

Folkekirkens Nødhjælp gennemfører projektet i samarbejde med SFs Ungdom og Venstres Ungdom i Danmark og en række malawiske politiske partier med veletablerede, selvstændige ungdomsorganisationer.

Det sker for eksempel igennem mentorordninger, ligesom unge malawiske kvinder har været på studietur til Danmark, hvor de blev inspireret af det danske demokrati.

“I make the change: I’ll vote for a woman”. ©Folkekirkens Nødhjælp

Uddanne fremtidens politikere

Målet er at bevidstgøre omkring 60.000 unge kvinder på gymnasier og universiteter om politik og rettigheder for på den måde at være med til at uddanne fremtidens politiske ledere.

De positive resultater til parlamentsvalget viser, at fremskridt er mulige.

Twitter LinkedIn Facebook