© KIRSTEN ADLER

Fællesspisning i Jerne Kirke med fokus på madspild

Igen i år afholder Jernes Kirke fællesspisning i samarbejde med Folkekirkens Nødhjælp, og de glæder sig. Folkekirkens Nødhjælp har snakket med Sissel Holse som er kirke- og kulturmedarbejder i Jerne Kirke om sognets engagement i fællesspisning mod madspild.

”Ja, vi holder fællesspisning igen i år – og vi glæder os!”

Sådan lyder det begejstret fra Sissel Holse, som er kirke- og kulturmedarbejder i Jerne Kirke i Esbjerg.

Sidste år deltog Jerne Kirke i den allerførste omgang af fællesspisning mod madspild, som Folkekirkens Nødhjælp står bag. Konceptet er opfundet for at skabe fokus på, hvordan vi kan komme madspild til livs og samtidig sørge for, at verdens fødevarer bliver mere ligeligt fordelt.

Sissel Holse mener, at der er en god sammenhæng mellem at være en del af Grøn Kirke og afholde fællesspisning mod madspild.

”Det handler om omsorg for vores verden og om næstekærlighed for de mennesker som lider af sult. Og om ansvar – for som Folkekirkens Nødhjælp spørger: Vi er fælles om problemerne, hvordan kan vi også være fælles om løsningerne?” siger Sissel Holse.

Sidste år holdt Sissel Holse et oplæg for alle middagsgæsterne, hvor hun fortalte de fremmødte om, hvordan aftenens måltid var lavet med henblik på at undgå madspild. Hendes oplæg tog afsæt i det materiale, som Folkekirkens Nødhjælp havde gjort tilgængelig i forvejen.

”I tråd med Folkekirkens Nødhjælps fokus var mit oplægs overordnede emne: paradokset i madspild og sultkatastrofe, og at maden, bordet og fællesskabet var samlingspunkt for håb og handling,” siger Sissel Holse.

Gæsterne fik også en introduktions til aftenens måltid; kartoffel- og porresuppe, som var lavet på rester fra kirkens høstgudstjeneste. Brødet til suppen var lokalt restebrød, som var fundet via ’Too Good To Go’.

Samtidig vidste Sissel Holse film om FN’s verdensmål Stop Sult og stillede undervejs refleksionsspørgsmål til de lyttende middagsgæster, der dermed også selv kom på banen med deres tanker og idéer.

”Jeg oplevede, at de gode refleksionsspørgsmål, som jeg havde lånt fra Folkekirkens Nødhjælps materiale, satte gang i samtalerne ved bordene under maden. Flere af de ældre deltagere fortalte, hvordan man forsøgte at undgå madspild i deres barndom – ikke af klimamæssige årsager, men af økonomiske og delte gode råd herfra. De yngre deltagere delte deres erfaringer med Wefood-butikkerne, fra dengang de boede i København eller Aarhus, og deres erfaring med app’en ’Too good to go’,” siger Sissel Holse.

Nu glæder Sissel Holse og resten af sognet sig til at afholde endnu en fællesspisning mod madspild til efteråret, hvor unge som gamle kan mødes på kryds og tværs til en lækker og lærerig aftensmad.