© Casper Just Folk spiser mad omkring et bord

Aktiviteter til fællesspisning

Er du på udkig efter inspirerende, sjove og lærerige aktiviteter med et globalt fokus på madspild? Så er du det helt rigtige sted.

Folkekirkens Nødhjælp stiller skarpt på madspild i anledningen af FN’s internationale madspildsdag 29. september. Derfor afholder vi i uge 38 og 39 op til selve madspildsdagen en lang række forskellige aktiviteter, der sætter madspild og bæredygtighed i et globalt perspektiv.

Sammen kan vi sætte fokus på madspild gennem det gode værtskab, maden og fællesskabet.

Alle vores aktiviteter er naturligvis helt gratis

Download værtshåndbog

I håndbogen har vi samlet alt, hvad I har brug for, til at arrangere en fællesspisning med madspild på menuen. Download den nedenfor.


Vi anbefaler til sognet, kirken mm.

Her har vi samlet de bedste aktiviteter, der gør fællesspisningen til samlingspunkt for håb og handling. Sæt samtale på menuen om SULT, MADSPILD, HÅB og HANDLING. Eller lad jer inspirere af vores videomateriale fra Cambodia, og lær hvordan madspild, klimaforandring og sult hænger sammen globalt. Slut fællesspisningen af med en indsamling til evrdens mest udsatte.

Samtalemenu: En flyer viser hvilke emner som kan diskuteres under middagen
Samtalemenu

Sæt samtale på menuen om SULT, MADSPILD, HÅB og HANDLING, der får gang i snakken rundt om bordene. Som ’forret’ indledes med temaet sult og spørgsmålet, om vi værdsætter maden nok? Som ’hovedret’, hvordan vi kan holde fast i håbet? Og fællesspisningen slutter med overvejelser om, hvordan vi handler til gavn for verden som ’dessert’. Samtalemenuen kan nydes i vilkårlig rækkefølge, kræver ikke en tre-retters middag og fungerer udmærket med blot én ret mad på bordet. Download printselvudgave.

Hent samtalemenu
Samtalekort: Forsiden af 8 forskellige samtalekort
Samtalekort

Med afsæt i Folkekirkens Nødhjælps 100-års jubilæumsfilm og et sæt af 8 samtalekort, inviteres konfirmander – og andre unge – til at dele tanker med hinanden og være med til at skabe forandring i verden. 
Download, print/kopier ark med 8 kort (for og bagside) på kraftigt papir og skær/klip efter markeringerne.

Hent samtalekort
Video-billede: En mark er oversvømmet grundet klimaforandringer
Video: Madspild og klimaforandringer i Cambodia

Lad samtalen inspirere of vores videomateriale fra Cambodia. Vi har undersøgt hvordan madspild, klimaforandringer og sult hænger sammen globalt, og hvordan vi sammen kan hjælpe hinanden i kampen mod madspild. TIP: videoerne passer godt som oplæg til samtalemenuen. Vi sender jer et link til materialet i midten af september. Indtil da, kan I smugkigge her

Se video

Vi anbefaler til unge

Sæt madspild i en global kontekst med stof til debat og sjov rundt om bordene. Få opskriften på den ultimative madspildsret fra Cambodia – stegte ris – med kokken Jesper Vollmer. I kan også hente det underholdende ’Tøm Køleskabet’ kortspil, og teste jeres madmod. Sæt derefter diskussionen i gang med vores videomateriale fra Cambodia, der viser hvordan madspild, klimaforandringer og sult forbinder os alle.

Spil kort mod madspild: Forsiden af tre forskellige sjove spillekort omkring madspild
Spil kort mod madspild

Test jeres madmod og se, hvor langt I er villige til at gå for at bekæmpe madspild. Med en humoristisk tilgang kan spillet ’Tøm Køleskabet’ skabe sjov og refleksion rundt om bordet for alle aldre. Her skal I sammen lave en række håndmadder på bordet. Man får point ved at gætte, hvilke håndmadder smagsdommeren bedst kunne tænke sig at sætte tænderne i, og hvilken de absolut ikke synes om! Download printselvudgave.

Hent materialer
Video-billede: En mark er oversvømmet grundet klimaforandringer
Video: Madspild og klimaforandringer i Cambodia

Lad samtalen inspirere of vores videomateriale fra Cambodia. Vi har undersøgt hvordan madspild, klimaforandringer og sult hænger sammen globalt, og hvordan vi sammen kan hjælpe hinanden i kampen mod madspild. Vi sender jer et link til materialet i midten af september. Indtil da, kan I smugkigge her

Se video
Cambodianske Stegte Ris: Tallerken med lækre stegte ris og grønsager
Cambodianske Stegte Ris – Den ultimative madspildsret

Prøv den populære madspildsret med kokken Jesper Vollmer. Vi sender jer et link til video-opskrifterne i midten af september. Lav stegte ris med vores knækris, som er de ris, der normalt bliver sorteret fra i produktionen. Bestil ris gratis i fællesspisningspakken i bunden af siden. I mellemtiden kan I læse mere om Jesper Vollmers besøg i Cambodia her

Se video

Se alle vores samlede aktiviteter

Madspild og klimaforandringer i Cambodia

Cambodianske Stegte Ris

Cambodianske Stegte Ris: Tallerken med lækre stegte ris og grønsager
Video ovenfor: Cambodianske Stegte Ris

Prøv den populære madspildsret med kokken Jesper Vollmer. Vi sender jer et link til video-opskrifterne i midten af september. Lav stegte ris med vores knækris, som er de ris, der normalt bliver sorteret fra i produktionen. Bestil ris gratis i fællesspisningspakken i bunden af siden. I mellemtiden, kan I læse mere om Jesper Vollmers besøg i Cambodia her.

Se video
Video-billede: En mark er oversvømmet grundet klimaforandringer
Video ovenfor: Madspild og klimaforandringer i Cambodia

Vi har undersøgt hvordan madspild, klimaforandringer og sult hænger sammen globalt, og hvordan vi sammen kan hjælpe hinanden i kampen mod madspild. Vi sender jer et link til materialet i midten af september. Indtil da, kan I smugkigge på her.

Se video
Kommunikationsmateriale: A4-dokument viser arrangement med fællesspisning
Kommunikationsmateriale

Vi har gjort det let for jer at række ud til deltagere. Download vores facebookopslag, som I kan dele online og en pressemeddelelse til den lokale avis.

Hent materialer
Samtalemenu: En flyer viser hvilke emner som kan diskuteres under middagen
Samtalemenu

Sæt samtale på menuen om SULT, MADSPILD, HÅB og HANDLING, der får gang i snakken rundt om bordene. Samtalemenuen kan nydes i vilkårlig rækkefølge, kræver ikke en tre-retters middag og fungerer udmærket med blot én ret mad på bordet. Hent printselvudgave.

Hent materialer
Spil kort mod madspild: Forsiden af tre forskellige sjove spillekort omkring madspild
Spil kort mod madspild

Test jeres madmod og se, hvor langt I er villige til at gå for at bekæmpe madspild. Med en humoristisk tilgang kan spillet ’Tøm Køleskabet’ skabe sjov og refleksion rundt om bordet for alle aldre. Hent printselvudgave.

Hent materialer
Samtalekort: Forsiden af 8 forskellige samtalekort
Samtalekort

Med afsæt i Folkekirkens Nødhjælps 100-års jubilæumsfilm og et sæt af 8 samtalekort, inviteres konfirmander – og andre unge – til at dele tanker med hinanden og være med til at skabe forandring i verden. Hent printselvudgave.

Hent materialer
3 madspildsplakater til download
Gode råd

Send gæsterne hjem med en pæn plakat til køleskabet. Plakaterne husker jer på, hvornår der er sæson for hvilke grøntsager og frugter og giver jer tips til at bekæmpe madspild. Hent printselvudgave.

Hent materialer
Kollektmaterialer: Dokumenter omkring madspild
Kollektmateriale

I kan slutte fællesspisningen af med en indsamling til verdens mest udsatte, der er ramt af de klimaforandringer, som blandt andet madspild forårsager. I kan bruge vores kollekt-materialemed fokus på verdensmål 2 – SULT, som udgangspunkt for en indsamling.

Hent materialer
Digital indsamling: To dokumenter ligger på tværs af hinanden
Digital indsamling

I kan også arrangere en digital indsamling. Vi har samlet masser af inspiration til gode aktiviteter, der kan struktureres om en digital indsamling.

Hent materialer
Hvid kalender med guld skrift - Arrangementer - 100 års jubilæum - Folkekirkens Nødhjælp © Getty Images
Jubilæumskalender

Registrer fællesspisningen i vores landsdækkende Jubilæumskalender og få et gavekort til vores supermarkeder, Wefood, som sælger overskudsmad. Det kan I bruge til at få kickstartet jeres fællesspisning.

Se Jubilæumskalender
Ung mand laver mad over bål i Verdensmad-Challenge - Folkekirkens Nødhjælp © Kristian Skårhøj Andersen
Verdensmads-challenge

Vil I prøve at blive underlagt en masse sjove og skøre udfordringer, mens I laver en gang cambodiansk superfood? Få besøg af vores Verdensmads Challenge, og lær fra Cambodia og Nepal, hvordan du kan begrænse madspild. Aktiviteten er henvendt unge. Kontakt os for booking.

Bold med Verdensmål - Folkekirkens Nødhjælp
Verdensmålsløb

Book vores verdensmålsløb i København, hvor I kan opleve, hvordan Folkekirkens Nødhjælp arbejder med bæredygtighed og fødevaresikkerhed fra et dansk perspektiv. Aktiviteten er henvendt unge. Kontakt os for booking.


Bliv informeret om dette års fællesspisning

Meld dig til nedenfor og hør mere, når vi lancerer årets fællesspisningskoncept for september 2023.

"*" indikerer påkrævede felter

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.