Ingen slipper. Ikke toårige Frank med den unaturligt store mave, den stærke tømrer Hardons Jere, og heller ikke Godfrey Jere på 93 år. Alle sulter. Fra omkring oktober og et halvt år frem lever de på gode dage af ét måltid mad.
De bor alle i Chandalala – en lille landsby i det nordlige Malawi, hvor 264 personer lever, men hvor meget lidt spirer efter fire år med dårlig høst. Nu har 79-årige Dafress Mhango og hendes mand kun 50 kilo majs tilbage. To måneders mad og så usikkerhed:
”Måske dør jeg.”
Situationen i Chandalala er ikke enestående. Det sydlige Afrika befinder sig i 2016 i den værste tørke i 35 år. Vejrfænomenet El Niño har gjort, at det i visse områder af regionen regner alt for lidt, mens det i andre dele regner så meget, at områder bliver oversvømmet. Mange steder er den sidste høst slået fejl, og det har efterladt millioner af mennesker i livsfare uden adgang til fødevarer.
Folkekirkens Nødhjælps arbejde står på i fem år i Chandalala. Kom med til den lille landsby og få et indblik i kampen mod sult og tørke.
Hårdt arbejde – hver dag
Hver dag står solen op omkring kl. 6 i Chandalala. Det samme gør beboerne – nogle står endda op i skumringen endnu tidligere. De første kølige timer tidligst på dagen skal udnyttes.
De fleste bruger timerne på at ordne deres jord: De renser den for knolde, rødder og grene. Imens marken bliver friseret, tager kvinderne opvasken og fejer gårdspladsen.
Bagefter henter kvinderne vand i forskellige vandhuller. Vandet skal bruges til at vaske op med, tage bad i og lave mad af over bål med.
Når det i lange perioder kun bliver til ét måltid, bliver det spist lige før solnedgang.
Nogle i landsbyen sætter tempoet ned efter de aktive morgentimer.
Men det gælder ikke for Hardons Jere. Han drømmer om, at sine børn kan gå i skole uden at sulte.
Derfor knokler han og drømmer om at få en ekstra indtægt som tømrer.
To-årige Frank græder ustoppeligt
Der er ingen i Chandalala, der bliver forskånet, når sulten banker på. Heller ikke børnene, faktisk lider de allermest.
Sultens konsekvenser kan man se på toårige Frank, der har tydeligt markerede ribben og en oppustet mave, og det er før, den hårdeste periode sætter ind.
“Når Frank er sulten, græder han ustoppeligt. Det giver mig en dyb følelse af smerte i hjertet,” siger hans mor, Mercy Chipeta.
Se også: Frodige køkkenhaver vender udviklingen i Kenya
I det sydlige Afrika, hvor tørken rammer bredt i mange lande, er næsten 580.000 børn alvorligt fejlernærede og har brug for hjælp.
Flere end tre millioner børn har en begrænset adgang til drikkevand på grund af tørken.
Alligevel har børnene i landsbyen flere pusterum, når de spiller fodbold med en bold lavet af plastikskrald, der er hårdt spændt sammen, mens en let kluklatter sætter tonen for legen.
Se også: 5 bud på klimavenlige gaver
Mand kollapsede
I maj, juni og juli måned kan Hardons Jere skaffe to måltider om dagen til sin kone og fire børn, men i de resterende ni måneder er kampen for overlevelse alle vegne.
En dag fandt Hardons en mand 500 meter fra sit hus. Manden havde ikke spist i tre dage og var kollapset, mens han havde arbejdet i en anden mands mark.
”Det er meget skræmmende at blive konfronteret med sult, når en mand kollapser. Hvad hvis det sker for mig, hvad skal jeg så gøre,” siger Hardons.
På grund af tørken løber beboerne i Chandalala tør for mad i oktober eller november. Derefter venter en barsk periode med sult.
Den eneste mulighed, de har for at skaffe mad i den periode, er at tage arbejde som daglejere. Hvis der er arbejde at få.
Lønnen varierer mellem at være en lille skål med majsmel, til hvad der svarer til 2,5 kroner for en dags arbejde i marken.
Hun sagde ja
På trods af meget modstand holder beboerne i Chandalala tæt sammen. Hemmeligheden er kærlighed.
Da Isabel Mvula stak af fra sin alkoholiserede mand, der hældte kogende olie ud over hende, flyttede hun hjem til sin mor.
Nu bor tre generationer af kvinder i samme hus og hjælpes ad. Selv Catherine på tre år giver en hånd med.
I nabohuset bor Mphatso Mwale og hans kone Mercy Chipeta i en lille faldefærdig og utæt lerhytte med sønnen Frank Mwale.
Det tog Mphatso Mwale 120 frierier over telefonen, før Mercy Chipeta sagde ja til at leve resten af sit liv med ham. Så selvom hun ikke var meget for at sige ja i starten, er hun lykkelig i dag. Mercy og Mphatso taler alle beslutninger grundigt igennem og handler ikke før, de er enige.
Den gensidige respekt gennemsyrer familierne, og det er tydeligt, at det stærke sammenhold mellem beboerne i Chandalala gør dem mere robuste og modstandsdygtige i de værste perioder med tørke, sult og dødsangst.
Ingen hjælp før nu
”Jeg drømmer om, at min familie kan få et større hus, og at de ikke sulter,” siger Mphatso Mwale.
Han vil højst have tre børn, fordi han ikke tror, han kan skaffe skolepenge til flere. Den samme historie går igen rundt om i landsbyen.
Helt grundlæggende drømmer beboerne om ikke at sulte og om, at deres børn kan få en uddannelse og et mere sikkert liv. Op til Folkekirkens Nødhjælps besøg i landsbyen har beboerne ikke fået hjælp udefra.
Men nu vil Folkekirkens Nødhjælp hjælpe beboerne i Chandalala.
Hjælpen kommer i flere former: Kvinder kan kollektivt spare penge op og låne af hinanden.
Penge de bl.a. kan bruge til at starte små forretningsinitiativer og betale skolepenge med.
Folkekirkens Nødhjælp går også i dialog med 1.500 kvinder og unge i området for at klæde dem på til at stå op for deres rettigheder.
Et andet projekt, Folkekirkens Nødhjælp laver, handler om at støtte 1.500 kvinder og unge i at dyrke solsikkefrø.
Frø, de derefter kan sælge til en lokal solsikkeolieproducent. På den måde håber Folkekirkens Nødhjælp på at gøre befolkningen i og omkring Chandalala i stand til at hjælpe sig selv til et mere sikkert liv uden lange perioder med sult.
Læs mere om vores klimaarbejde
Siden sidst
Artiklen er skrevet ud fra et besøg i landsbyen i september 2016. I december samme år var der så akut behov for mad, at Folkekirkens Nødhjælp uddelte 10 kilo majsfrø til hver familie. Majsfrøene skulle sikre mad i mange måneder frem. Familierne modtog også kontanter, som skulle sikre mad, indtil majsen kunne høstes.
Artiklen er blevet opdateret i januar 2021.