To dåser ærter til syv voksne og fire børn

Befolkningen i Gaza er på randen af hungersnød. 29-årige Shirene Yaseen sender billeder fra Rafah.

Befolkningen i Gaza er på randen af hungersnød. 29-årige Shirene Yaseen, der er internt fordrevet, ser børn og voksne sætte i løb, når en lastbil med nødhjælp kører forbi.

Lange køer er der mange af i Rafah: Køen til at komme på toilettet. Køen til at fylde en vanddunk. Køen i nogle af de få tilbageværende bagerier. Og så er der køen til mad…

Læs også: “Vi tog intet med os. Kun det tøj, vi havde på.”

Shirene Yaseen og hendes familie, der består af syv voksne og fire børn, får to gange om ugen udleveret nødhjælp på en FN-skole.

Men ofte må de gå næsten tomhændede hjem til deres telt.

”En dag gav de os to dåser ærter, en rulle toiletpapir og en sæbe. En anden dag fik vi udleveret seks små kager og en sæbe til deling.” Sådan skriver Shirene, da hun sender os billeder over beskedtjenesten WhatsApp fra den sydlige by Rafah, hvor mere end halvdelen af Gazas befolkning er flygtet til.

”Før krigen sørgede vi altid for at få et godt og solidt måltid til morgenmad. Vi kogte æg og tilberedte falafel og ful – en dip af hestebønner. Og ost, agurk, tomat og avocado,” fortæller hun om familiens madvaner, inden de flygtede.

Andre dage er der intet at få. Så siger de til os, at nødhjælpen ikke er ankommet endnu.
Shirene Yaseen

Gaza ramt af hungersnød

Den manglende nødhjælp gør, at flere og flere sulter og er i fare. Over en million mennesker risikerer at blive ramt af hungersnød de kommende måneder, og hele befolkningen står lige nu overfor akut fødevareusikkerhed.

Særligt i områderne mod nord er manglen på mad allerede katastrofal, viser en ny IPC-rapport om fødevaresikkerheden i Gaza.

Før krigen kørte 150 lastbiler med mad ind i Gaza hver dag. Men siden krigen brød ud, har blot 60 lastbiler med mad fået lov til at passere ind over grænsen. Det betyder, at hele befolkningen befinder sit midt i en akut fødevarekrise.

Folkekirkens Nødhjælps medarbejdere i Gaza knokler hver dag for at skaffe mad, vand og anden nødhjælp, der kan deles ud. Mange dage er det helt umuligt, men forleden lykkedes det vores kollega Nidal at hente bl.a. pasta, linser og kyllingebryst på dåse hos World Central Kitchen i Rafah, som blev uddelt til ca. 300 familier. Uddelingen fortsætter indtil videre mod slutningen af marts. 

Læs også: Landedirektør i Palæstina: “Vi har frygtet for vores kolleger”

Mennesker står i kø for at købe brød i Rafah.
Før krigen plejede min mor at bage brød i vores ovn derhjemme. Vi elskede min mors brød. Men siden krigen brød ud, har vi været nødt til at stå i lange køer foran bageriet for at købe en enkelt pose brød.
Shirene Yaseen, freelance content creator

Før krigen var Shirene Yaseen spirende iværksætter i Gaza by. I 2021 fik hun undervisning i digitalt entreprenørskab med støtte fra Folkekirkens Nødhjælp. I oktober måned flygtede hun med sin mor, sine søskende og deres ægtefælder og børn fra det nordlige Gaza.

De seneste måneder har hun dokumenteret sin hverdag i Rafah og sendt materialet til Folkekirkens Nødhjælp. I slutningen af marts lykkedes det hende at flygte til Egypten. Det er udelukkende muligt at dokumentere detaljerne i hendes beskrivelser gennem de fotos og videoer, hun sender.


© Said Khatib / Ritzau Scanpix

Støt vores arbejde i Gaza

Hjælp med at få nødhjælp frem til civilbefolkningen i Gaza.

Hjælp nu

Twitter LinkedIn Facebook