© Rasmus Emil Gravesen

DR Congo: Blodig konflikt sender 500.000 på flugt

I DR Congo hærger en brutal krig mellem oprørsgrupper og hæren. 500.000 mennesker er allerede flygtet til nabolandet, Uganda. De er flygtet fra voldelige overfald, drab og kidnapninger. I Uganda forsøger de at starte et nyt liv med støtte fra blandt andet Folkekirkens Nødhjælp.

De flygtninge, der ankommer til Uganda, er ofte stærkt traumatiserede. De har mistet alt under flugten og været vidne til frygtelige oplevelser. Mange er blevet væk fra familien og ved ikke, om deres kære stadig lever.

Folkekirkens Nødhjælp hjælper flygtningene gennem den lokale, ugandiske organisation, Care and Assistance for Forced Migrants (CAFOMI), som leder transitcentret tæt på grænsen til DR Congo. Her er vi med til at sikre, at de congolesiske flygtninge får mad, medicin og hjælp til at bearbejde deres traumer.

Da 20-årige Regina kom til transitcenteret fik hun hjælp til at bearbejde de voldsomme oplevelser fra flugten.

Tæt på transitcentret ligger byen Kisoro, som er hårdt belastet af det store antal flygtninge, der kommer til området. Træer bliver fældet for at lave ly og brænde, og bønder får stjålet deres afgrøder, så de mister deres indtægt.

Folkekirkens Nødhjælp hjælper derfor også de lokale bønder med blandt andet frø til nye afgrøder. Samtidig træner vi lederne i Kisoro i at kunne håndtere konflikter. Det skal sikre en fredelig sameksistens mellem værtssamfund og flygtninge.

Kort om konflikten
  • Kampene i DR Congo har varet siden 2012, men blussede for alvor op i marts 2022.
  • Konflikten er den mest dødbringende siden Anden Verdenskrig – og en af verdens mest oversete katastrofer.
  • Indtil videre er omkring 500.000 congolesere flygtet til Uganda.
  • Folkekirkens Nødhjælp hjælper bl.a. med psykologisk krisehjælp i transitcentret, uddeling af frø til lokale bønder og træning af samfundsledere i fredsskabende aktiviteter.

MØD DE MENNESKER, DU ER MED TIL AT HJÆLPE

© Rasmus Emil Gravesen

’Kuglerne fløj om ørene på mig’

Da Angelic Nyirambabazi flygtede fra den brutale krig, blev hun adskilt fra sin mand og sine børn. Med hjælp fra Folkekirkens Nødhjælp bearbejder hun den voldsomt traumatiske oplevelse.

Læs Angelics historie
© Rasmus Emil Gravesen

Krig i nabolandet kostede Juliet hele hendes høst

“Hvis ikke vi havde fået den støtte, havde vi ikke haft noget som helst”, fortæller Juliet Ingabire.

Læs Julies historie
© Rasmus Emil Gravesen

’Hvis ikke jeg havde fået hjælp, havde jeg været død’

Psykologisk krisehjælp reddede Claude Sebuliris liv, efter han var flygtet fra voldsomme kampe i Congo.

Læs Claudes historie

3 FORTÆLLINGER FRA GRÆNSEN TIL DR CONGO

© Rasmus Emil Gravesen
Psykologhjælp hjalp Regina videre

Da 20-årige Regina kom til transitcenteret tæt på grænsen til DR Congo, fik hun hjælp til at bearbejde sine voldsomme oplevelser fra flugten.

For Regina har den psykologiske krisehjælp været afgørende. Det har givet hende mulighed for at sætte ord på de traumatiske oplevelser, hun har med i bagagen.

Folkekirkens Nødhjælp gør det muligt for kvinder som Regina at modtage psykologisk krisehjælp.

© Rasmus Emil Gravesen
65-årige Zawadi er flygtet alene til Uganda

Zawadi flygtede fra sin landsby i DR Congo, da kampene nærmede sig. Hun efterlod sit hjem og fik kun det tøj med, som hun havde på kroppen.

Efter en hård flugt uden mad ankom Zawadi til Uganda. Her kom hun først til transitcenteret, som hjælper flygtninge med bl.a. mad og lægehjælp. Herefter skal hun videre til en af Ugandas flygtningelejre.

Zawadi har før været i Uganda, hvor hun også har en datter. Hun håber på, at de kan genforenes i flygtningelejren.

© Rasmus Emil Gravesen
Baganira blev adskilt fra sin familie

53-årige Baganira flygtede fra sit hjem i DR Congo, efter at hans hjem blev bombet, og hans høst blev taget af rebeller i området.

Under kampene blev Baganira adskilt fra sin kone og sine børn. Han håber at blive genforenet med dem, når han kommer frem til flygtningelejren i Uganda.

Først skal Baganira bo på transitcentret, Nyakabande, som Folkekirkens Nødhjælp støtter. Her kan han få lægehjælp, mad og psykologhjælp til at bearbejde de voldsomme oplevelser.