Barnebarn og bedstemor sidder sammen om årets gækkebrev fra Folkekirkens Nødhjælp

Sådan laver du et gæk-gæk-gækkebrev

Vi har samlet tips til jeres kreative påskeprojekt.

© Kristian Skårhøj Andersen

Gækkebrevet har en hel del år på bagen som dansk påsketradition. Men også i 2020’erne bruger børn og barnlige sjæle gerne et par timer i marts på at overraske skolekammerater eller familiemedlemmer med et gækkebrev. Vi har samlet fem gode råd til jer, der også gerne vil skabe lidt påskemagi.

En Giæk lader hun sig kalde, det monne mit Hjerte befale,
min Giæk skal hun være.”
Brev sendt til Maria Christiane Hansdatter i 1770, Odense
Gækkebrevets historie

Gækkebreve kan spores tilbage til europæiske skikke i middelalderen, men i Danmark blev traditionen særligt populær. Brevene blev dengang brugt til fastelavn og blev først senere en påsketradition.

1. Papir og udstyr

Når I sætter jer til krea-bordet op til påske, er noget af det vigtigste – som altid – udstyr. Det traditionelle gækkebrev laves af tyndt, hvidt papir. Prøv med nogle forskellige farver eller mønstret (genbrugs)papir for at slippe kreativiteten løs!

2. Design dit gækkebrev

Start med at lave et design på papiret med blyant. Gækkebreve har ofte udskårne mønstre, som blomster, påskeæg eller andre påskemotiver. Du kan folde papiret på midten og klippe mønstre ud, så de danner et symmetrisk design, når papiret foldes ud igen.

3. Kan du rime, kan du gække

Gode, enkle rim er noget af det vigtigste i et gækkebrev. Krydsrim – eller ABAB-rim – er nemmest at læse for modtageren. Prøv at læse jeres digt højt løbende for at finde en god rytme.

Mit navn det står med prikker,
Pas på det ikke stikker.

3. Et personlig twist giver smil på læben

De mest garvede gækkebrevsforfattere sniger et par personlige twist eller “glimt i øjet” ind i brevet. Det må gerne være sjovt og helst også lidt fjollet, så modtageren får et smil på læben.

4. Brug en prik for hvert bogstav i dit navn

Nu er det tid til at underskrive dit rim og dit gækkebrev. Men i stedet for at skrive dit navn ud, skal du sætte en prik for hvert bogstav. Så skal modtageren prøve at gætte, hvem det er fra.

5. Indpakning og (anonym) levering

Når dit brev er færdigt, kan du enten sende det via posten eller lægge det, hvor modtageren nemt kan finde det. Put brevet i en fin konvolut – og husk at gækkebreve skal leveres anonymt, så vær snedig!

Bonus – køb et påskeæg!

Hav et påskeæg klar til, hvis modtageren gætter navnet. Og hvis de ikke kan gætte det, kan du jo selv passende spise ægget…


Kyllinger og Gækkebrev

Folkekirkens Nødhjælps gækkebrev

Giv fem kyllinger til en familie i nød og få årets gækkebrev, designet af Sabine Brandt. En kylling giver både proteiner til kosten og æg til videresalg.

Se gækkebrevet her
Twitter LinkedIn Facebook