Barnebarn og bedstemor sidder sammen om årets gækkebrev fra Folkekirkens Nødhjælp

Sådan laver du et gæk-gæk-gækkebrev

Følg vores lille guide og send et hyggeligt gækkebrev afsted til en, du har nær. Eller - spring besværet over og køb dit gækkebrev her.

Giv fem kyllinger og få et gækkebrev
© Kristian Skårhøj Andersen

Gækkebrevets historie

Gækkebrevet – den søde og sjove danske påsketradition. I gamle dage, da der ikke var SMS eller sociale medier, skrev folk hemmelige breve til hinanden i påsken. Men i stedet for at bruge en normal hilsen, lavede de små breve med fine, udklippede mønstre. For at gøre det ekstra spændende, skrev de ikke deres navn på brevet. I stedet skulle modtageren gætte, hvem der havde sendt det.

Kunne modtageren ikke kan gætte, hvem der har sendt brevet, blev han eller hun betragtet som afsenderens “gæk” – altså nar. Afsenderen fik en lille gave som kompensation – typisk et påskeæg. I 1800-tallet var det sandsynligvis kogte og dekorerede hønseæg. Hønseæggene blev sidenhen til chokoladeæg, som den nye præmie i gækkebrevslegen.

Men hvordan startede det egentlig? Traditionen går helt tilbage til 1600-tallet, hvor den blev kaldt “gæk”, hvilket betyder sjov eller narrestreg. Det var en leg blandt unge mennesker, og det blev hurtigt en populær måde at sprede påskeglæde og lidt mysterium. Så næste gang du får et gækkebrev, kan du være sikker på, at du er en del af en lang, sjov tradition, der har holdt sig i live i flere hundrede år.

Fem gode tips til dig, der vil skabe lidt påskemagi

1. Få fat på papir og udstyr

Når du sætter dig til krea-bordet op til påske, er noget af det vigtigste – som altid – udstyr. Det traditionelle gækkebrev laves af tyndt, hvidt papir. Prøv med nogle forskellige farver eller mønstret (genbrugs)papir for at slippe kreativiteten løs!

2. Design dit gækkebrev

Start med at lave et design på papiret med blyant. Gækkebreve har ofte udskårne mønstre, som blomster, påskeæg eller andre påskemotiver. Du kan folde papiret på midten og klippe mønstre ud, så de danner et symmetrisk design, når papiret foldes ud igen.

3. Kan du rime, kan du gække

Gode, enkle rim er noget af det vigtigste i et gækkebrev. Krydsrim – eller ABAB-rim – er nemmest at læse for modtageren. Prøv at læse jeres digt højt løbende for at finde en god rytme.

Lad dig inspirere af rimet fra Folkekirkens Nødhjælps gækkebrev:

Påsken er landet hos dig, med fem kyllinger fra mig.

Selvom en kylling ej er stor, lægger den æg og sætter mad på bord.

Det skaber påskeglæde, hvor der før kun var håb til stede.

Gæk, gæk, gæk fra mig. Vil du være med i min påskeleg?

3. Et personlig twist giver smil på læben

De mest garvede gækkebrevsforfattere sniger et par personlige twist eller “glimt i øjet” ind i brevet. Det må gerne være sjovt og helst også lidt fjollet, så modtageren får et smil på læben.

4. Brug en prik for hvert bogstav i dit navn

Nu er det tid til at underskrive dit rim og dit gækkebrev. Men i stedet for at skrive dit navn ud, skal du sætte en prik for hvert bogstav. Så skal modtageren prøve at gætte, hvem det er fra.

5. Indpakning og (anonym) levering

Når dit brev er færdigt, kan du enten sende det via posten eller lægge det, hvor modtageren nemt kan finde det. Put brevet i en fin konvolut – og husk at gækkebreve skal leveres anonymt, så vær snedig!

Bonus – køb et påskeæg!

Hav et påskeæg klar til, hvis modtageren gætter navnet. Og hvis de ikke kan gætte det, kan du jo selv passende spise ægget…


Vil du hellere springe besværet over?

Kyllinger og Gækkebrev

Giv fem kyllinger og få et smukt gækkebrev

Giv fem kyllinger til en familie i nød og få årets gækkebrev, designet af Sabine Brandt. En kylling giver både proteiner til kosten og æg til videresalg.

Se gækkebrevet her
Twitter LinkedIn Facebook