Anne står i genbrugsbutikken i Løgstør

”Det skal være sjovt at gå på arbejde”

Anne Lyhne kan tale i dybden med folk og få dem til at skraldgrine. Det bidrager til et godt sammenhold og en masse grin i genbrugsbutikken i Løgstør.

Bliv frivillig
© Victoria Mørck Madsen

”Vi skal da have en kop kaffe, inden vi starter,” griner Anne Lyhne højlydt.

“Når vi er på arbejde, så skal der kaffe til. Det er reglen,” siger hun. 

Den 61-årige nordjyde er genbrugsfrivillig i Folkekirkens Nødhjælps butik i Løgstør, og særligt det sociale samvær er en af de mange glæder ved det frivillige arbejde, fortæller hun.

I butikken på byens hovedgade, møder hun ind til kollegaerne, Christa og Birgit, der af og til må ryste kærligt på hovedet ad Annes frækhed og evne til at snakke ørerne af folk. Noget hun også af og til må høre for.

”Jeg driller, sludrer og laver lige så meget sjov med min kollega, der er 90 år, som med dem på min egen alder. Det skal være sjovt at gå på arbejde” fortæller hun.

Otte år som frivillig har givet masser af tid til at knytte tætte bånd til butikkens øvrige frivillige.

”Har man en livskrise, så vil jeg sige, at det er et kæmpe godt sammenhold, vi har i hinanden. Vi er kollegaer, men vi er mest af alt venner, ” fortæller hun med et intenst blik.

En kvinde med krudt i røven

Anne Lyhne er vant til at omgås mange mennesker. Som barn og ung var hun spejder, og som voksen har hun i flere år arbejdet i fritidsklub. Og så er hun ud af en familie, som er utrolig åbensindet, og hvor venner, familie, naboer og bekendte altid var velkomne.  

”Jeg har forsøgt at skabe et åbent hjem lige som mine forældre, så da mine børn flyttede hjemmefra, og deres kammerater stoppede med at komme, blev der tomt,” griner Anne.

Anne hygger sig med kollegaer

Vil du være frivillig ligesom Anne?

Hyggen er i højsæde blandt de frivillige i vores genbrugsbutik. Og mens snakken går, og kaffen bliver kold, opstår magien og nye venskaber.  

Læs mere

Det tomrum fik det ikke bedre af, at Anne Lyhne i flere år har døjet med rygsmerter, der i sidste ende blev årsag til, at hun måtte forlade sit ellers gode arbejde og gå på efterløn. Da smerterne var på sit højeste, kunne hun i perioder ikke gå og var nødt til at sidde i en kørestol for at komme rundt.

Men Anne Lyhne er født med det, der på godt gammelt dansk hedder ’krudt i røven’, så timerne i hjemmet i Løgstør blev hurtigt lange. Sy-projekter, bageopskrifter og en stor boghylde kunne til en begyndelse holde hende beskæftiget, men det var ikke nok. Og så fik Anne Lyhne den idé, at hun skulle være frivillig i Folkekirkens Nødhjælps lokale genbrugsbutik.

”Arbejdet holder mig ung, for når jeg har det, så sidder jeg ikke derhjemme og keder mig. Det er også vigtigt, at jeg har mit eget at gå op. At jeg har noget, der bare er mig,” fortæller Anne Lyhne.

Se også: Find tøjcontainer eller genbrugsbutik

”Mit arbejde er vanedannende”

Anne er glad for, at hun med sin indsats i butikken er i stand til at bidrage til Folkekirkens Nødhjælps arbejde ude i verden, men den største motivation som frivillig, bunder i noget lidt andet.

”Det er selvfølgelig rigtig godt, at pengene vi tjener, går til noget godt, men det er kundekontakten og sammenholdet, vi har, der fastholder mig,” siger Anne.

Med armene over kors ser hun lige ud i luften. Hun holder en kort tænkepause.  

”Jeg ville miste meget indhold i mit liv, hvis ikke jeg arbejdede her, det er vanedannende.” siger hun.

Twitter LinkedIn Facebook