Det store udvalg af genbrugs tøj med mere i genbrugsbutikken SecondByNutid

Stor milepæl: 50 år med genbrugsbutikker

Folkekirkens Nødhjælps - og Danmarks - første genbrugsbutik åbnede for 50 år siden.

I disse uger er der fest og farver rundt om i mange danske genbrugsbutikker. Det er nemlig 50 år siden, at genbrug kom til Danmark, og initiativet stod en gruppe handlekraftige frivillige i Folkekirkens Nødhjælp bag.

Genbrug er guld

I 1972 blev der skrevet danmarkshistorie, da landets første genbrugsbutik nogensinde kunne slå dørene op. Bag initiativet stod frivillige fra Folkekirkens Nødhjælp, som havde stødt på konceptet i udlandet. Butikken blev åbnet i Aarhus, og her 50 år efter eksisterer den originale butik endnu.

Jeg tror, der stod kø udenfor den dag. Det myldrede med mennesker. Vi havde indrettet et lille hjørne med et bord af ølkasser med en genbrugsdug over, hvor vi ville sidde og drikke kaffe. Men det blev der aldrig tid til. Der var kunder hele tiden.
Ruth Andersen
Vidste du…

at du kan blive frivillig i en af vores genbrugsbutikker? Udover at gøre noget godt for klimaet og få noget brugbar erfaring på dit CV, får du også nogle gode kollegaer med hjertet på det rette sted.

Som frivillig kan du blandt andet være med til at sortere og prissætte tøj, ting og sager, lave indhold til sociale medier, holde butikken pæn og inspirerende – og ikke mindst ekspedere vores dejlige kunder.

Læs om at blive frivillig i en butik

Det var netop Ruth Andersen og hendes nu afdøde mand Herluf Andersen, der fandt på idéen med at åbne en blivende genbrugsbutik. De var stødt på konceptet på en rejse til England og tænkte, at der også måtte være grobund for at give danskerne bedre adgang til genbrug.

Og man må sige, at ægteparret fik ret. Der er i dag tusindvis af genbrugsbutikker i Danmark, og hos Folkekirkens Nødhjælp er den ene butik i Aarhus blevet til 111 i hele landet, som igennem 50 år været med til at sende over en halv milliard kroner videre til nød- og udviklingsprojekter i verdens fattigste lande.

Det er moderne at købe brugt

I 1972 var det ikke topmoderne at købe sit tøj i genbrug. Men til gengæld gav det mange lidt ekstra råderum i økonomien, når tøj, møbler og andet kunne findes til en god pris. 

Med tiden har danskernes holdning til genbrug ændret sig markant. I dag er det for mange en livsstil og et aktivt valg at købe genbrug. 

”Da de første genbrugsbutikker åbnede i 70’erne var det særligt folk med få ressourcer, der handlede i genbrug. Det blev set ned på og var ikke noget, man var stolt af. Men i dag er der status ved at købe brugt. Det viser, at man er bevist, og at man er orienteret både politisk, socialt og globalt. Genbrug har ændret sig fra at symbolisere underskud til overskud,” siger Manou Messmann, ekspert i forbrugeradfærd.

Genbrug 50 års jubilæum - spar 50% med datoer

Få 50 procent i rabat 1.-3. september

Hos Folkekirkens Nødhjælp er der stor begejstring over at have lagt grundstenen til det genbrugslandskab, vi kender i Danmark i dag.

Vi er så glade for og stolte over, at danskerne har givet os lov til at fylde 50 år. Uden donationer til butikkerne, frivillige til at styre dem, og kunder, der kommer igen og igen, ville vi ikke have noget koncept. Samtidig kan vi sende overskuddet videre til vores projekter i verdens fattigste lande
Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp

Folkekirkens Nødhjælp fejrer 50 år med genbrugsbutikker i Danmark med 50 procent på alle varer* fra den 1.-3. september 2022, mens mange genbrugsbutikker afholder egne arrangementer i perioden fra den 1.-10. september.

*Udvalgte varer kan være undtaget. 

Twitter LinkedIn Facebook