28-årige Beatrice er en af dem, der har fået støtte fra en dansk arv. Hun har åbnet sin egen butik i Sydsudan og kan nu betale sine børns skolegang.

Dansk arv ændrer livet for kvinder i krigsramt land

Med hjælp fra en danskers testamentariske gave har 28-årige Beatrice åbnet sin egen butik i Sydsudan og kan nu betale sine børns skolegang.

© Rasmus Emil Gravesen

Baljer med ris, æsker med kuglepenne, krydderier, slik i bøtter, servietter og mange andre dagligvarer fylder et lille rektangulært træbord foran et blikskur. Ved siden af bordet står 28-årige Beatrice Achan Benso. Med et bredt smil sælger hun ud af sine varer på markedet i den sydsudanesiske by Magwi.

Markedet omkring Beatrices butik sprudler med liv. Der bliver handlet alt fra grøntsager til reservedele til motorcykler. For mange af de handlende er Beatrices butik blot endnu et sted, hvor de kan købe deres dagligvarer, men for Beatrice repræsenterer butikken drømmen om et bedre liv.

Det går godt for min butik. Jeg kan købe mere til min familie, fordi jeg har fået en større indtægt. Det har ændret mit liv, og det betyder, at jeg kan betale for mine børns skolegang. Jeg føler mig mere økonomisk uafhængighed, siden jeg åbnede min egen butik
Beatrice Achan Benso

fortæller Beatrice, som siden januar 2023 har haft sin egen forretning. Hun omsætter nu for tæt på 1.500 kroner om måneden, hvilket er betragteligt i et land, hvor næsten 70 procent af befolkningen lever for under 15 kroner om dagen.

Jeg drømmer allerede om at få en større butik, selvom jeg næsten lige har åbnet denne her, siger Beatrice og griner.

“Det er svært at åbne en butik på et marked, hvor der er mange andre, som sælger det samme. Men jeg har fået loyale kunder, fordi jeg sælger varerne lidt billigere,” fortæller Beatrice Achan Benso (th.).

Fra arv i Danmark til andelskasse i Sydsudan

Beatrices mulighed for at åbne sin egen butik i Sydsudan havde dog sit ophav langt væk fra Sydsudan. Det begyndte med en danskers arv, som blev doneret til Folkekirkens Nødhjælp med formålet at sikre bedre muligheder for kvinder i Afrika.

Pengene gik til et projekt i Sydsudan, hvor 450 mennesker – heraf 394 kvinder – er blevet undervist i at danne Village Savings and Loan Associations (VSLA), som i høj grad er sammenlignelige med den kendte danske andelskasse.

Én af dem er Beatrice.

Vi er 30 kvinder i vores VSLA-gruppe. Vi har fået undervisning i, hvordan vi alle kan putte penge i en sparekasse og så låne derfra til at investere i vores fremtid.
Beatrice Achan Benso

Hun lånte selv 1.000 kroner af sparekassen, som hun skulle tilbagebetale med 10 procent i rente. Derudover havde hun selv sparet 1.500 kroner op. Med de penge kunne hun åbne sin egen butik. Samtidig vokser sparekassen med renteindtægterne, og det betyder, at hun næste gang kan tage et endnu større lån.

”For at jeg i fremtiden kan udvide min forretning, skal jeg låne mere. Derfor er det vigtigt, at vores fælleskasse vokser, så jeg kan tage større lån.”

Er du interesseret i at betænke udsatte mennesker med en testamentarisk gave? Læs med her

Hvad er VSLA?

Village Savings and Loans Association (VSLA) er en selvforvaltet sparegruppe, hvor medlemmerne sparer op og låner penge til hinanden. Grupperne består typisk af 10-30 medlemmer. Alle medlemmer lægger penge i en fælleskasse, hvorfra medlemmer kan optage lån med en rente på 10 procent, som går ubeskåret tilbage til sparekassen. Som sparekassen bliver større, kan medlemmerne vælge, om de vil betale dividender ud til alle medlemmerne, eller om de vil beholde pengene i sparekassen, så medlemmerne kan optage flere og større lån.

Vil genskabe liv efter årtiers krig

På en af Magwis mange græssede bakker et par kilometer fra markedet bor et andet medlem af VSLA-gruppen. 45-årige Vicky Aling tog i maj 2022 et lån på lidt over 100 kroner til at købe en håndfuld kyllinger og en hane. Siden da har hun arbejdet på at få hønseholdet til at vokse. I dag har hun 30 kyllinger, otte høns og elleve haner.

Vickys står med en af hendes kyllinger, som hun sælger. Pengene går til at købe medicin og skolegang for sine tre børn.

”Jeg sælger af mine kyllinger, hvilket jeg tjener 1.000 kroner årligt på, mens jeg stadig anskaffer mig flere og flere kyllinger. Det gør, at jeg har nok penge til at betale mine børns skolegang, og jeg har endda bygget et latrin for pengene, hvilket gør, at vi er mindre udsatte for sygdomme,” forklarer Vicky.

Ifølge UNICEF går kun 28 procent af børn i Sydsudan i grundskole. ”Hvis jeg ikke har nok penge til at betale for skolen, må jeg trække mine børn ud af skolen, og det vil jeg virkelig ikke. Jeg er eneforsørger, så det er mig, der står for at sikre, at de kommer i skole og får en fremtid,” siger Vicky Aling.

Hvordan fungerer VSLA?

Medlemmerne sparer penge i en fælles kasse og kan låne penge fra kassen til en lav rente, hvilket betyder, at de undgår at skulle tage lån fra lånehajer eller andre dyre låneudbydere. Grupperne har også en forsikringsordning, som beskytter medlemmerne mod uforudsete udgifter, som ulykker, sygdom eller dødsfald.

For Vicky har deltagelsen i VSLA ikke blot været en mulighed for at få en ekstra indkomst. Det er en måde at kunne etablere et stabilt liv. Sydsudan har befundet sig i borgerkrig, krig og konflikt i mange årtier. Det er rædsler, som Vicky har haft helt tæt ind på livet.

”Min mand døde i 2013 under kampene i Juba (Sydsudans hovedstad, red.). Før min mand døde var jeg i 14 år flygtning i Uganda, men jeg måtte flygte derfra også, fordi der også var konflikt. Derfor kom jeg tilbage til Magwi, lige inden min mand døde,” siger Vicky, som i dag er eneforsørger til sine tre børn.

Salget af kyllingerne er en god ekstra indtægtskilde for Vicky, som også har et lille landbrug, hvor hun dyrker kassava, jordnødder og majs. Det er dog sjældent mere end til eget forbrug, hun får ud af sit landbrug. Derfor kommer hendes rådighedsbeløb i høj grad fra salg af kyllingerne.

Jeg plejede at gå ud og samle brænde for at sælge det som en ekstra indkomst. Det var hårdt arbejde, og jeg tjente ikke særligt meget på det. I dag sparer jeg op til at lave min egen lille butik ved vejkanten, hvor jeg kan sælge mine afgrøder, kyllinger og andre dagligvarer.
Vicky Aling
Hvad er fordelene ved VSLA?

VSLA-modellen giver folk, der normalt ikke har adgang til banklån eller forsikring, en måde at spare op og låne penge på til at finansiere deres forretninger eller andre behov. Grupperne tager selv ansvar for driften og finansieringen, så de lærer at håndtere deres egne penge.


Rådgivning om testamente fra Folkekirkens Nødhjælp © Jakob Dall
Få gratis rådgivning om testamente

Ønsker du at betænke verdens mest udsatte mennesker med en testamentarisk gave? Læs mere om, hvad vi kan tilbyde dig.

Gratis testamente
To afrikanske drenge holder om hinanden. Illustration: Folkekirkens Nødhjælp. © Yilmaz Polat
Sådan kan du støtte

Uanset hvordan du har lyst til at støtte Folkekirkens Nødhjælps arbejde, er der en mulighed. Se alle dine støttemuligheder her.

Støt nu
Rabla sidder med sin veninde under et træ - Folkekirkens Nødhjælp © Bax Lindhardt
Vil du lære os bedre at kende?

Folkekirkens Nødhjælp har en historie på mere end 100 år. Vi hjælper mennesker i nød og arbejder for en mere bæredygtig fremtid.

Læs mere
Twitter LinkedIn Facebook