Cyklen sparer Ram syv timers transport om dagen

Ram Kumari Rana Tharu har fået en cykel, som hjælper hende med at komme hurtigere til og fra markedet, hvor hun sælger grøntsager.

© MONIKA MALLA

Det er morgen. Du lægger dine ting op i cykelkurven, hopper op på sadlen og cykler ud i morgentrafikken mod din arbejdsplads. 

Ovenstående er et scenarie, som mange danskere nok kan genkende fra deres hverdag. Faktisk bor cirka halvdelen af danskerne i cykelafstand fra deres arbejdsplads. 

I Nepal er 39-årige Ram Kumari Rana Tharu også en af dem, der for nyligt er begyndt at cykle til arbejde. Hver morgen fylder hun cykelkurven med grøntsager, som hun selv har dyrket bag sit hus i landsbyen Naya Basti i det sydvestlige Nepal. Herefter cykler hun ind til Bhimdatta, hvor hun sælger sine grøntsager på markedet mellem byens vrimmel af rickshaws, knallerter og hellige køer. 

Cyklen sparer mig en masse tid.
Ram Kumari Rana Tharu 

Turen ind til Bhimdatta tager omkring en halv time på to hjul. Men så nemt har det ikke altid været for Ram at komme til og fra markedet. 

Ram spænder dagens grøntsagshøst fast på cyklen, så hun er klar til at cykle ind til markedet i Bhimdatta. Før hun fik en cykel, bar hun grøntsagerne i en kurv på hovedet hele vejen. 

Cyklen giver Ram mere tid og penge mellem hænderne 

Morgendisen ligger over markerne bag Rams hus. Små dugperler vibrerer på kålbladene, mens Ram går rundt og skærer blomkål fri fra rødderne. Hun samler blomkålshovederne i en kurv, som hun skal have med til markedet i Bhimdatta senere i dag. 

Tidligere gik Ram ind til markedet med grøntsagerne i en kurv, som hun bar på hovedet. 

Det tog omkring fire timer at nå frem til markedet, og jeg brugte en hel dag på at sælge grøntsager. Men efter jeg har fået en cykel, er det blevet meget nemmere at komme til og fra markedet.
Ram Kumari Rana Tharu

Grøntsagerne var tunge at bære til fods, og den lange gåtur frem og tilbage fra Bhimdatta tog flere timer. Som regel var Ram først tilbage fra markedet sent på eftermiddagen. Og det gav ikke meget tid tilovers i huset, hvor Ram bor med sin mand og deres to børn. 

På markerne bag huset i Naya Basti i det sydvestlige Nepal dyrker Ram blomkål, løg, bønner, tomater, hvidløg, kål og radiser. Hun bruger cyklen til at komme hurtigere til og fra markedet, hvor hun sælger sine grøntsager.

Men i sommeren 2023 fik Ram en cykel med hjælp fra Folkekirkens Nødhjælp og vores partnerorganisation NNSWA. I dag kan hun derfor komme til markedet på bare 30 minutter, og ved hjælp af cykelkurven og bagagebæreren har hun plads til mange flere grøntsager. 

Det var begrænset, hvor meget jeg kunne bære på hovedet, men efter jeg har fået cyklen, kan jeg transportere mange flere grøntsager ind til markedet, og på den måde sælger jeg også mere.
Ram Kumari Rana Tharu

Drømmer om at give sine børn en bedre fremtid 

Udover cyklen har Ram også fået undervisning i landbrug og bæredygtige dyrkningsmetoder. Med den nye viden og den tid, hun sparer ved at cykle frem og tilbage til markedet i Bhimdatta, kan hun nu dyrke endnu flere grøntsager på markerne og tilbringe mere tid sammen med sin familie. 

På markedet i Bhimdatta sælger Ram de grøntsager, hun dyrker på sine marker hjemme i Naya Basti. Hun cykler typisk ind til markedet to gange om dagen.

Cyklen sparer derfor ikke kun Ram for tid og besvær. Den er også en direkte årsag til, at hun nu har flere penge mellem hænderne, da hun kan dyrke flere grøntsager og derfor også sælger mere, end hun plejede at gøre. 

Rams største drøm er, at den øgede indkomst giver hende råd til at betale for sine børns uddannelse.  

Rams forældre havde ikke ressourcerne til at sende hende i skole som barn, og det betyder meget for Ram at kunne give sine egne børn flere muligheder, end hun selv har fået. 

Før i tiden kæmpede jeg for at få det hele til at hænge sammen. Men nu er jeg et meget bedre sted i livet. Jeg drømmer om at give mine børn en god uddannelse, så de kan få en bedre fremtid.
Ram Kumari Rana Tharu
Med cyklen kan Ram komme fra landsbyen Naya Basti ind til markedet i Bhimdatta på bare en halv time. Før hun fik en cykel, brugte hun fire timer på at gå én vej.

Twitter LinkedIn Facebook