© Jjumba Martin Ndaapi økologiske landmændsforening i landsbyen Obio, Terego-distriktet, poserer foran kameraet

Støt en landsby

Gør en synlig forskel for mange mennesker ét sted

Hvad får du ud af det?

Som donor modtager du en halvårlig status, der dokumenterer den forskel, du er med til at gøre. Vi har arbejdet i Asien og Afrika gennem mange år og har stor erfaring. Så du kan stole på, at dine penge bliver brugt, hvor de gør mest nytte.

Har du spørgsmål, så tøv ikke med at kontakte projektleder Valgedur Hvidt Larsen på mail: vhl@dca.dk

”Støt en landsby” er et koncept Folkekirkens Nødhjælp har udviklet, så vi sammen på den mest effektive og bæredygtige måde kan hjælpe nogle af de mest udsatte samfund i verden.

Indtil videre har vi løftet 33 landsbyer ud af dyb fattigdom i Myanmar, 15 landsbyer i Zimbabwe, 7 landsbyer i Cambodja og 2 landsbyer i Nepal.

Hvad koster det?

Det koster 50.000 kr. om året i tre år. Til gengæld gør du en unik forskel blandt nogle af verdens allerfattigste lokalsamfund, hvor der er stort behov for udvikling, uddannelse og fødevaresikkerhed.

Hvordan fungerer det?

Vores samarbejdspartnere i landene hjælper os med at identificere landsbyerne med allerstørst behov for støtte – og vi arbejder hårdt og håbefuldt for at opstarte landsbyprojekter i så mange landsbyer som muligt.

Vi tager altid udgangspunkt i landsbyernes behov og identificerer og igangsætter aktiviteter ud fra deres ønsker. Typisk aktiviteter der kommer det brede landsbysamfund til gode.

Ud fra princippet om ’hjælp til selvhjælp’ arbejder vi med:

  • Etablering af køkkenhaver og husdyrhold
  • Oprettelse af låne- og sparegrupper
  • Oprettelse af ris- og såsædsbanker
  • Støtte til opstart af små kooperativer (a la andelsbevægelsen)
  • Workshops om udsatte gruppers rettigheder
  • Støtte til kvinder der har været udsat for vold i hjemmet
  • Oplæring i forskellige håndværk
  • Forbedring af toilet- og hygiejneforhold
  • Uddannelse af sundhedshjælpere
  • Opstart af ormeopdræt til kompost og gødning
  • Oprettelse af aktivitetsgrupper for unge der er ude af skolesystemet
Her er en af Folkekirkens Nødhjælps undervisere, Chork Thoiurn, i gang med at vise bønder i Kampong Chhnam (Cambodja), hvordan et automatiseret vandingssystem fungerer. Fotograf: Roberto Traina

Hvorfor skal jeg støtte gennem tre år?

Gældende for det meste af Folkekirkens Nødhjælps hjælp er, at det sker gennem selvhjælpsgrupper, som etableres, og at der dermed gives ejerskab fra starten, hvilket er en styrkende faktor i forhold til, at projekterne/aktiviteterne over tid bliver selvkørende.

Dette er også baggrunden for, at ’støt en landsby’-konceptet er baseret på 3-årige forløb.

Alle aktiviteterne dækker først og fremmest det enkelte lokalsamfunds eget behov, men formålet er også at producere, så der er nok til et videresalg for at skabe et indtægtsgrundlag.


Det er fantastisk at se, hvor lidt der egentlig skal til, før hele landsbyen får et løft – bedre hygiejne, fødevaresikkerhed og kvinderne inddrages på lige fod med mændene. Det er bæredygtig udvikling.
Kirsten Smedegaard Andersen

Vores erfaringer viser, at de udsatte lokalsamfund klarer sig bedre på flere parametre:

  • Fødevaresikkerheden er højere, og samfundene er mere modstandsdygtige, hvis høsten slår fejl.
  • Kvinder og LGBTQ+-grupper opnår markant bedre position i lokalsamfundene, påtager sig lederskab og er med til at forme udviklingen i landsbyen.
  • Ved at gå sammen og lære om fx mere effektive dyrkningsforhold og produktsalg, kan fattige familier øge deres indkomst, som gør det muligt at sende deres børn i skole, få sundhedshjælp eller starte en mindre virksomhed.
  • Landsbyerne har etableret Young Farmers Programs, der støtter unge landmænd i deres arbejde.
  • Det generelle ernærings- og sundhedsniveau er væsentligt løftet.

Vandforsyning er kilden til bæredygtig udvikling. Vandmangel er et af de største problemer i de områder, vi arbejder i. Ved at etablere flere brønde med soldrevne vandpumper, kan vi starte en mere bæredygtig produktion af afgrøder.

Med en vandpumpe drevet af solceller kan bønder overrisle deres marker og på den måde sikre høsten. Og ikke nok med, at høsten er sikret – vandingssystemet er så effektivt, at familierne kan høste flere gange om året.

På den måde har familier mulighed for at dyrke flere forskellige former for afgrøder. Det sikrer ikke alene en familie en mere varieret kost, det giver også muligheden for at videresælge de overskydende afgrøder.

© Zinyange Auntony

Vi gør det enkelt at gøre en forskel

Som donor er der mange sympatiske initiativer at vælge imellem, hvad enten du er privatperson eller repræsenterer en virksomhed eller en fond. Vores nye koncept gør det enkelt at samle Corporate Social Responsibility- indsatsen på ét sted, hvor der er en reel mulighed for at gøre en synlig forskel for mange mennesker.

Vi arbejder med Climate Smart Agriculture

​CSA – Climate Smart Agriculture – handler om at se landbrugsproduktion i en større helhed og på en mere bæredygtig måde. Hvordan udnytter vi ressourcerne bedst i forbindelse med klimaforandringerne, som skaber store udfordringer blandt de småbønder, der lever af deres jord? Vi ser på jord, vand, dyr og planter.

​​Og vi spørger: Hvordan sikrer vi, at den uregelmæssige og ofte meget kraftige regn ikke medfører tørke og udvaskning af jorden? Det gør vi blandt andet ved at opsamle vand, der kan bruges i tørkeperioder – og vi planter træer og andre afgrøder, som optager vandet og fikserer kvælstof i jorden. På den måde undgår vi samtidig nødvendigheden for at tilføre en masse gødning.​

​Sidst men ikke mindst introducerer Folkekirkens Nødhjælp klimaresistente afgrøder og arbejder med at optimere jordens fertilitet ved at skabe skygge og ved at plante forskellige afgrøder i samme jord. Sådan sikrer vi en varieret produktion og mindre risiko ved enten tørke eller massiv regn.


Vil du høre mere?

Udfyld formularen herunder, så hører du fra os hurtigst muligt.

"*" indikerer påkrævede felter

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Støt andet:


Portræt af Valgerdur Hvidt Larsen
Valgerdur Hvidt Larsen

Senior Project Manager
Donorer, ambassadører, protektorater
E-mail: vhl@dca.dk