© Mohammed Saber/Ritzau Scanpix Kvinde i Gaza bærer barn på sin skulder. Illustration: Støt Folkekirkens Nødhjælps arbejde i Gaza og Palæstina.

Hjælp civile i Gaza

Næsten hele befolkningen sulter efter mere end et halvt år med humanitær katastrofe i Gaza.

Situationen i Gaza er fortsat desperat. Behovet for hjælp stiger fortsat dag for dag, time for time. 

Den smule nødhjælp, der kommer ind i Gaza dækker slet ikke behovet for mad, rent drikkevand til de mere end 1,7 mio. mennesker, der lige nu er fordrevet.

75% procent af Gazas befolkning er flygtet fra deres hjem. Flere end 50.000 børn lider af akut underernæring. Familier sover på skoler, i parker og på gaden. Men intet sted er sikkert, og ofte må familierne flytte fra sted til sted på flugt fra de uforudsigelige bomber. 

Katastrofen i Rafah må stoppe nu. Jeg appellerer indtrængende til beskyttelse af civile og våbenhvile, så vi kan få nødhjælp frem.
Jonas Nøddekær, generalsekretær.

For 325 kr. kan du fx give en pakke med sæbe, bind og bleer til en kvinde på flugt i Gaza.

Giv et valgfrit beløb

Sådan hjælper vi i Gaza:

  • Vand, varme måltider og fødevarepakker med bønner, mel, linser, olie og vand
  • Værdighedspakker med basale nødvendigheder som sæbe, tandbørster, bleer og menstruationsbind
  • Rengøring og desinficering af midlertidige shelters, så sygdomme ikke spreder sig
  • Psykologisk førstehjælp til både mænd, kvinder og børn samt støtte til psykosociale aktiviteter

Der mangler stort set alt og bombardementer skaber en stemning præget af frygt blandt både børn og voksne. Folkekirkens Nødhjælp arbejder i døgndrift på at uddele katastrofehjælp, som vand, mad og hygiejnekits. Samtidig appellerer vi kraftigt til beskyttelse af civile og varig våbenhvile.

Hver gang jeg har besøgt Gaza, har det fyldt mig med håb. Menneskene er fulde af kraft, engagement og mod. Desværre står vi nu i en situation, hvor alt det, vi har bygget gennem mange år, er ødelagt. Det er smadret.
Mads Frilander, landedirektør i Palæstina

Hjælp konfliktens ofre

Jeres støtte gør os i stand til at hjælpe de mennesker, der har allerstørst behov i Gaza og resten af verden.

Med støtte fra Folkekirkens Nødhjælp har en gruppe lokale planlagt aktiviteter for børn. 10 børn har allerede deltaget og også fået farveblyanter og lidt legetøj med hjem. Planen er at nå mindst 100 børn den kommende tid.

Spørgsmål og svar om Gaza

Hvad gør Folkekirkens Nødhjælp lige nu?

Vores to lokale medarbejdere forbereder, hvad de kan, til når det er muligt. Nogle gange kan vores medarbejdere hente mad i lagerhaller og uddele det til dem, der har mest brug for det.

I 2024 har vi bl.a. hjulpet med:
– Vand og fødevarepakker med bønner, mel, linser, olie og vand.
– Psykologisk førstehjælp til både mænd, kvinder og børn samt støtte til små
– Rengøring og desinficering af midlertidige shelters, så sygdomme ikke spreder sig.
– Hygiejneartikler som sæbe, tandbørster, bleer og menstruationsbind.

Vi presser samtidig hårdt på for en varig våbenhvile, så langt mere humanitær nødhjælp kan komme ind til civilbefolkningen.

Hvor mange mennesker er på flugt i Gaza?

Flere end 1,7 millioner er lige nu på flugt fra bombardementerne i Gaza, men de har ikke nogen steder at tage hen. Civilbefolkningen er fanget i Gaza. Kilde: www.ochaopt.org/

Hvorfor arbejder Folkekirkens Nødhjælp i Gaza?

Vores mandat er at arbejde i Palæstina, fordi lokalbefolkningen på Vestbredden og i Gaza i årevis har været ramt af dyb fattigdom og store humanitære problemer.

Vi har siden 1954 været til stede, og arbejdet sammen med både med israelske og palæstinensiske civilsamfundsorganisationer om at sikre hjælp og udvikling i Palæstina. 

Vi tager ikke parti i den aktuelle konflikt. Vi står på menneskerettighedernes side, og som nødhjælpsorganisation er vores fokus at yde humanitær hjælp til civilbefolkningen.

Hvordan sikrer I, at hjælpen går til de rigtige?

Vi har meget skrappe regler og producerer for, hvem vi samarbejder med, og hvem vi køber varer af i Gaza og på Vestbredden. Vi har folk ansat lige præcis til den opgave, da de kender de lokale forhold og ved præcis, hvordan man sikrer, at nødhjælpen når frem. Vi kan derfor garantere, at vi gør alt for at få hjælpen frem til de mennesker, der har de allerstørste behov. 

Læs mere om vores politik: Anti-korruption (noedhjaelp.dk)Bliv klogere på Folkekirkens Nødhjælps arbejde