Mor og far med deres 2 børn på en togstation i Lviv, Ukraine.

Ukraine: Sådan hjælper vi

Tusindvis af ukrainske familier er drevet på flugt. Vi er til stede og hjælper de udsatte familier med at klare sig gennem vinteren.

© Antti Yrjönen

Kvinder, børn og ældre er flygtet til Vestukraine eller over landets grænser, mens de fleste mænd er blevet tilbage for at forsvare deres land. Sådan ser virkeligheden lige nu ud for tusindvis af familier i Ukraine.

I krigens første måneder har vi uddelt mad, toiletsager, medicin, soveposer og givet husly til familier på flugt – blandt andet takket være et kæmpe engagement og støtte fra danskerne. Samtidig har vi sikret, at de ukrainske flygtninge får adgang til information, psykologhjælp og beskyttelse.

Lige nu: Vinterhjælp på vej til ukrainske familier

Krigen hærger stadig i Ukraine, og der er akut brug for hjælp. Elværker og andre former for energiforsyning bliver ramt af angreb samtidig med, at kuldegraderne nærmer sig.

Folkekirkens Nødhjælp sørger for at skaffe tæpper, soveposer, varmt overtøj, mad og sikkerhed for de mest sårbare familier på flugt inde i Ukraine. Et arbejde, der kun bliver mere vigtigt i takt med, at temperaturerne falder.

Sammen med lokale partnere arbejder vi både i grænseområderne og inde i Ukraine. Foruden den mest essentielle nødhjælp, sørger vi også for legetøj til det mindste børn, hjælp til skolegang for de større børn – og fælles aktiviteter for børnene på modtagecentrene – i håbet om at sprede glæde og skabe gode oplevelser i en ellers helt umenneskelig situation.

Tre måltider og en varm seng

Med støtte som din har vi hjulpet piger som Dazia, der flygtede fra krigen i Ukraine sammen med sin familie efter at have oplevet voldsomme bombeangreb.

Familien fandt tryghed hos Folkekirkens Nødhjælp, da de nåede en flygtningelejr i Berehove tæt på den ungarske grænse. Her fik de tre måltider om dagen og en varm seng at sove i.

En sikker hjemkomst uden miner

Ligesom Dazia drømmer de fleste ukrainske flygtninge at kunne vende hjem. Men farerne lurer overalt. Det er særligt efterladte miner og anden ueksploderet ammunition, der kan gøre hjemkomsten til et mareridt.

Vores mineeksperter er til stede i Ukraine for at bedømme risikoen i udvalgte områder. Her er de bl.a. fundet efterladte miner, lureminer og andre eksplosive genstande i køleskabe, under tæpper og i børns legetøj.

Vi arbejder lige nu for, at ukrainerne sikkert kan vende tilbage til deres hjem.

I de kommende måneder vil vi – sammen med lokale ukrainske aktører – rydde nogle af de store områder, der er dækket af miner og anden ueksploderet ammunition. Vi har nemlig stor erfaring med minerydning i verdens brændpunkter. Blandt andet har vi ryddet miner efter Balkan-krigen og gør det lige nu i DR Congo.

Der er efterladt miner, som kan eksplodere. De er i alt fra børnenes legetøj til køkkenskabene. Deres eget hjem er ikke længere sikkert.
 Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp

Det er altafgørende, at den ukrainske befolkning bliver oplyst om miner og ammunition. Vi er med til øge sikkerheden ved hjælp af træning og informationsmateriale for de mennesker, der kommer i kontakt med miner og andre eksplosive krigsefterladenskaber.

Ukrainerne skal kunne vende hjem uden at skulle bekymre sig, hver gang de åbner en skabslåge.

Den langsigtede hjælp

Vi arbejder på at få rede penge frem til den ukrainske befolkning, og vi køber varer lokalt, så vi kan holde de naturlige markedskræfter i gang i et land, der lige nu er hårdt ramt økonomisk.

På længere sigt er det nemlig essentielt, at vi får skabt en hverdag for dem, der flygter fra krigens rædsler. I Folkekirkens Nødhjælp følger vi løbende krigens udvikling, så vi er sikre på, at vi uddeler den hjælp, der er mest brug for.

Sidst opdateret onsdag d. 27/10/22.

Kvinde med barn i armene står på togstationen i Lviv, Ukraine © Antti Yrjönen

Giv en flyverdragt og red liv

Giv livsnødvendig vinterhjælp til de mest sårbare familier på flugt i Ukraine.

Hjælp nu
Twitter LinkedIn Facebook