Ukraine: Sådan hjælper vi

Tusindvis af ukrainske familier er på flugt fra russernes bomber. Vi hjælper i grænseområderne og inde i Ukraine.

Kvinder, børn og ældre er flygtet til Vestukraine eller over landets grænser, mens de fleste mænd er blevet tilbage for at forsvare deres land. Sådan ser virkeligheden ud for tusindvis af familier i Ukraine lige nu.

“De folk, der kommer over grænsen, er trætte og sultne. Mange af dem har været på vej igennem Ukraine i flere dage” siger Andreas Kiaby, der er nødhjælpskoordinator i Folkekirkens Nødhjælp.

Min mand befinder sig på frontlinjen af krigen. Kvinderne i min familie besluttede sig for at flygte, så vores børn ikke er i fare. Jeg kan ikke huske det meste af vores flugt. Mine børn blev ved med at spørge, hvor vi skulle hen. Men jeg havde ikke noget svar
Yelena, ukrainsk mor til tre

Det er livsvigtigt, at de ukrainske flygtninge får hjælp. Sammen med lokale partnere arbejder vi både i grænseområderne og inde i Ukraine.

Fire kvinder vasker op i et køkken.
Et skolekøkken i Berehove bespiser nu 400 flygtninge om dagen © Folkekirkens Nødhjælp

Sådan hjælper vi

Her uddeler vi mad, toiletsager, medicin, soveposer og giver husly til familier på flugt – blandt andet takket være et kæmpe engagement og støtte fra danskerne. De ukrainske flygtninge får herudover også adgang til information, psykologhjælp og beskyttelse.

Illustration: Ration af mad - bl.a. pasta og solsikkeolie.

MAD

Bl.a. pasta og solsikkeolie

Sovegrej - indeholder tæpper, puder og madreas

SOVEGREJ

Bl.a. tæpper, puder og madras

Hygienjekit - håndsæbe, tandpasta og toiletpapir

TOILETSAGER

Bl.a. håndsæbe, tandpasta og toiletpapir

Og så er vi med til at sikre, at når ukrainerne kan vende hjem, så bliver det til sikre boliger uden farlige miner blandt børnenes legetøj.

Tre måltider og en varm seng

Dazia flygtede fra krigen i Ukraine sammen med sin familie efter at have oplevet voldsomme bombeangreb.

Familien fandt tryghed hos Folkekirkens Nødhjælp, da de nåede en flygtningelejr i Berehove tæt på den ungarske grænse. Her fik de nemlig tre måltider om dagen og en varm seng at sove i.

En sikker hjemkomst

Ligesom Dazia drømmer de fleste ukrainske flygtninge at kunne vende hjem. Men farerne lurer overalt – selv i de byer, som de russiske styrker har forladt. Det er særligt efterladte miner, der kan gøre hjemkomsten til et mareridt.

Vores mineeksperter er til stede i Ukraine for at bedømme risikoen i de områder, som russiske styrker har forladt. Og deres opdagelser er frygtelige.

a woman and a girl hand in hand in Lviv, Ukraine.
 En gåtur gennem Lviv, Ukraine © Folkekirkens Nødhjælp

De russiske soldater havde bl.a. efterladt miner, lureminer og andre eksplosive genstande i køleskabe, under tæpper og i børns legetøj, da de blev presset ud af den nordvestlige del af Kyiv.

Vi arbejder for, at ukrainerne sikkert kan vende tilbage til deres hjem. Vi har tidligere ryddet miner efter Balkan-krigen og gør det lige nu i bl.a. DR Congo.

I de kommende måneder vil Folkekirkens Nødhjælp sammen med lokale ukrainske aktører rydde nogle af de store områder, der lige nu er dækket af miner og anden ueksploderet ammunition.

Der er efterladt små ting, som kan eksplodere, når man åbner kaffedåsen eller i legetøj. Børnene kommer hjem og ser deres legetøj, og så ligger der noget
 Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp

Vi planlægger bl.a. at støtte med udstyr, teknisk viden og minerydningshold. Og så er det altafgørende for de hjemvendte, at den ukrainske befolkning bliver oplyst om miner og ammunition.

Ukrainerne skal kunne vende hjem uden at skulle bekymre sig, hver gang de åbner en skabslåge.

Den langsigtede hjælp

I størst muligt omfang arbejder vi også på at få rede penge frem til den Ukrainske befolkning, og vi køber varer lokalt, så vi kan holde de naturlige markedskræfter i gang i et land, der lige nu også er hårdt ramt økonomisk.

På længere sigt er det nemlig essentielt, at vi får skabt en hverdag for dem, der flygter fra krigens rædsler. I Folkekirkens Nødhjælp følger vi løbende krigens udvikling, så vi er sikre på, at vi uddeler den hjælp, der er mest brug for.

Sidst opdateret fredag d. 20/05/22.

Twitter LinkedIn Facebook