Da jordskælvet tog Aymans familie

Ayman fra Aleppo mistede 16 af sine 21 familiemedlemmer, da kraftige jordskælv ramte Tyrkiet og Syrien.

© Håvard Bjelland

Som ved et mirakel blev Ayman, hans kone og deres tre børn gravet ud af ruinerne – i live.

”Det er utroligt, men det lykkedes,” siger Ayma, der bor i det centrale Aleppo. Da kraftige jordskælv ramte området den 6. februar, gik det hårdt ud over den syriske by.   

”Jeg er lykkelig over, at mine nærmeste har overlevet, men jeg er samtidig i stort chok. Jeg kan ikke begribe, at min øvrige familie blev knust i ruinerne. Der gik mere end to uger, før jeg var i stand til at acceptere, hvad der rent faktisk var sket. Jeg kæmper stadig for at forstå den katastrofe, der har ramt os, og dette mareridt”.

Ayman lå under murbrokkerne i mere end ti timer uden mulighed for at komme fri.

”Mens jeg lå der og troede, at alle mine børn og min kone Amani var blevet dræbt, kunne jeg høre alle skrigene om hjælp. Jeg kunne ikke skelne stemmerne fra hinanden. Det var bare så forfærdeligt.”

Ayman holder godt i hånden på sin 15.årige datter Huda, mens de står ved resterne af det, der engang var deres hjem.
”Huda var en af de sidste, som nødhjælperne fik ud. Da de trak hende ud, havde hun hovedskader og et brækket ben – men hun var i live!”.

© Håvard Bjelland

Under bunken af ​​knust beton og snoet metal ligger mange af de døde stadig begravet. Familien, naboerne og vennerne har ikke haft udstyret til at komme dybere ned i de enorme rester af den fem etager høje bygning. Med stærkt beskadigede bygninger rundt omkring er det også farligt at ophold sig i ruinerne.

Hvordan familien på fem overlevede de mange timer i ruinerne, kan ingen svare på. Flere i byen taler om en “lomme” i bygningsmassen. Da vi spørger Ayman, ryster han bare stille på hovedet.

”Det er utroligt, men vi klarede det.”

Vores arbejde i Syrien

Folkekirkens Nødhjælp er til stede i Aleppo igennem vores søsterorganisation Kirkens nødhjælp og lokale partnere.

Sammen har vi optrappet katastrofeberedskabet efter jordskælvet og leverer blandt andet mad og hygiejneartikler. Vi har også fokus på at reparere ødelagte vandsystemer for at sikre, at folk har rent og sikkert vand i en by, hvor vandbårne sygdomme som kolera breder sig.

Twitter LinkedIn Facebook