© Bax Lindhardt Lucy from Kenya is smiling with chickens around her neck

Kyllingens fem superkræfter

Vidste du, at kyllinger har fem superkræfter, som kan løfte familier ud af ekstrem fattigdom?

Når du giver fem kyllinger, er du derfor med til at ændre livet for en hel familie i f.eks. Malawi eller Nepal. Kyllinger er langsigtet udviklingshjælp, som både giver mad på bordet og en fast indtægt. Fem kyllinger bliver hurtigt til flere, og det betyder, at familierne får mere overskud, og børn kommer i skole.

Kyllinger er ikke kun nuttede. De er også en bæredygtig investering i fremtiden. Derfor er kyllinger og høns også blandt de mest populære velgørenhedsgaver i vores gavekatalog ’Giv en ged’.

Siden lanceringen af ’Giv en ged’ i 2006, har flere end 150.000 købt ’Giv en ged’-gaver og støttet familiers vej ud af ekstrem fattigdom.

Kyllingens fem superkræfter

1. Høns lægger superæg

Høns lægger æg, der enten kan spises eller sælges på det lokale marked. Æggene er en vigtig bæredygtig kilde til protein for både børn og voksne, hvor kød er en mangelvare.

2. Høns giver superkyllinger

Det er ikke alle æg, der skal spises. Nogle æg klækkes og giver endnu flere kyllinger, der vokser sig til haner og høns. Og sådan fortsætter den bæredygtige kæde.  

3. Kyllingerne er supernemme at holde

Kyllinger er billige og nemme at avle sammenlignet med andre husdyr. Det er simpelt for en fattig familie at holde et hønsehold. Kyllingerne skal have lidt korn, og ellers samler de selv insekter og planter, de finder i jorden. Og så kræver de ikke ret meget plads.

4. Kyllinger er superfeminister

Store dyr er som regel mændenes domæne. Kvinderne tager sig af mindre dyr som kyllinger og geder. Når en kvinde lykkes med sit hønsehold, får hun en indtægt, og så får hun også en stemme – både økonomisk og når der skal træffes beslutninger.

5. Hønselort er superlort

Hønselort er effektiv gødning i køkkenhaver og på marker. Det betyder, at familierne kan optimere produktionen af afgrøder og sikre, at de får nok at spise og mere at sælge. Hønselort kan erstatte kunstgødning, der forurener jorden og grundvandet.

Hjælp til selvhjælp

Kyllinger, høns og haner er også hjælp til selvhjælp.

Når familierne har æg, kyllinger og afgrøder nok til at mætte sig selv, kan de sælge overskuddet videre og skabe en vigtig indtægtskilde, så de kan sende deres børn i skole.

I videoen kan du lære mere om kyllingen og dens superkræfter: