Syrien

Krigen fortsætter

Støt via SMS Send 'AKUT150' til 1911 og støt med 150 kroner

Ifølge Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder er der blevet anvendt giftgas i et luftangreb i Syriens Idlib-provins tirsdag den 4. april: Flere ofre havde skum omkring munden eller udviste tegn på kvælning, mens andre besvimede.

Folkekirkens Nødhjælp arbejder i området, men alle vores partnere oplyser, at de er i god behold. 

Angrebet falder cirka seks år efter, at den syriske borgerkrig startede. En borgerkrig, der er er regulært mareridt og har efterladt ufatteligt mange civile i nød.

13,5 mio. syrere har brug for nødhjælp, og flere end 10,7 millioner syrere, det vil sige, at over halvdelen af landets befolkning er på flugt:

  • 6,5 millioner syrere er på flugt i deres eget land.
  • Flere end 4 millioner syrere er ifølge FN flygtet til nabolandene Jordan, Libanon, Irak, Egypten, Tyrkiet og Nordafrika. Andre prøver at få asyl i Vesteuropa. 

FN og andre nødhjælpsorganisationer, herunder Folkekirkens Nødhjælp og vores partnere inde i Syrien og i nabolandene Libanon og Jordan, hjælper med mad, tæpper, tøj og husly, så internt fordrevne og flygtninge kan klare sig i den akutte situation.

Selvom nødhjælpsorganisationer arbejder i døgndrift er der langt fra midler nok til at opfylde de internationale minimumsstandarder for f.eks. fødevarerationer, drikkevand, adgang til lægehjælp og skolegang.

Se også: Sådan beskytter vi krigens børn.

Hjælp til nærområderne

Vi arbejder hovedsageligt i konfliktens nærområder - dvs. inde i selve Syrien samt i nabolandene Libanon og Jordan. Via ACT Alliance-systemet arbejder vi på at udvide indsatser og partnerskaber for at kunne komme flere nødlidende syrere til hjælp.

Læs også: Syrien, beretninger fra det borgerkrigshærgede land.

Inde i selve Syrien arbejder Folkekirkens Nødhjælp med

  • Undervisning om faren ved miner og ueksploderede krigsrester
  • Krisehjælp til børn. I en række skoler hjælpes børn til at håndtere traumatiske oplevelser, sorg og den daglige stress-situation.
  • Beskyttelse af børn. Børn bliver ofte væk fra deres forældre, når familien flygter. Vi underviser børn og forældre om, hvad de skal gøre for at finde hinanden igen, hvis de bliver væk fra hinanden.
  • Uddeling af nødhjælpsudstyr som tæpper, madrasser, køkkengrej og andre basale ting
  • Kontant nødhjælp, så folk kan købe præcis det, de har brug for
  • Som noget nyt forsøger vi at hjælpe mennesker, der har mistet deres livsgrundlag, i gang igen gennem små landbrugs- og husdyrholdsprojekter.

I Jordan støtter vi nødhjælpsarbejdet blandt familier i Za’ateri-flygtningelejren.

I et nyt projekt forsøger vi at ruste syriske flygtninge, både psykisk og kompetencemæssigt, så de kan blive en del af arbejdsstyrken. Herefter skal syriske flygtninge føres sammen med lokale jordanske produktionsvirksomheder inden for landbrug og industri.

Projektet indeholder også aktiviteter, der skal føre syriske og jordanske kvinder sammen i selvhjælps- og indkomstgenererende grupper.

I Libanon hjælper vi palæstinensiske flygtninge fra Syrien, som har søgt tilflugt i de 'gamle' palæstinensiske flygtningelejre, der blev oprettet i Libanon efter staten Israels oprettelse.

I tre af Libanons 12 store lejre uddeler Folkekirkens Nødhjælp og nødhjælpsorganisationen Najdeh madkuponer og hygiejnepakker. Herudover tilbydes psykosocial hjælp til både de nye flygtninge og de i forvejen hårdt pressede værtsfamilier, der har taget imod de nye flygtninge.

Baggrund: Aleppo - Civile fanget midt i kampene.

Det nordlige Syrien

Disse familier i en lejr i det nordlige Syrien har vi hjulpet gennem vinteren med bl.a. tæpper, madrasser og varmeapparater.

To kvinder arbejder i flygtningelejr i Syrien
Piger skal blive i skole
En ung kvinde kæmper mod håbløsheden og forsøger at motivere piger og unge kvinder til at blive i skolen.

Lille dreng på flugt henover togskinner fra Syrien
Mennesker i nød skal have hjælp
I parker, på jernbanestationer og i krat, midt i Europa, ligger søvnløse og udmattede mennesker på flugt fra krig og nød.

Æsel i Mali
Syriske flygtninge nået til Mali
Vi har set mange flygtning i Europa, men også meget længere væk er man begyndt at møde dem.