Syrien

Idlib: Frygtet offensiv udskudt

©Scanpix / Amer Almohibany
Støt via SMS Send 'AKUT150' til 1911 og støt med 150 kroner

Seneste nyt

D. 16. september indgik Ruslands præsident Putin og Tyrkiets præsident Erdogan en aftale om en demilitariseret buffer-zone, som foreløbig udskyder den offensiv, som civilbefolkningen og de humanitære organisationer har frygtet.

Selv om mange fredsaftaler er blevet brudt i Syrien, er aftalen et positivt skridt, som giver den hårdt prøvede civilbefolkning håb.

Hundredtusindvis af mennesker risikerer at dø, hvis Præsident Bashar al-Assad og Rusland indleder en offensiv i Idlib for at afslutte borgerkrigen.

Idlib-provinsen er, efter syv års grusom borgerkrig, det sidste store oprørskontrollerede område. FN mener, at der er omkring 10.000 islamistiske krigere fra al-Qaeda og den allierede al-Nusra Fronten og andre mindre oprørsgrupper tilbage i Idlib.

Men her er også omkring tre millioner civile, heriblandt 1,5 millioner flygtninge fra andre områder af Syrien.

FN og resten af verdenssamfundet har igen og igen advaret om, at en offensiv i Idlib kan blive den værste humanitære katastrofe i krigen. Men Præsident Bashar al-Assad, der med russisk og iransk bistand stort set har fået nedkæmpet oprøret i resten af Syrien, gør sig klar til det, der kan blive det sidste store slag i den syriske borgerkrig.

Tidligere offensiver har kostet tusinder af menneskeliv, når byzoner er blevet bombet, og FN og de humanitære organisationer frygter, at op mod 900.000 civile kan blive drevet på flugt.

Men præsident Assad og Rusland afviser al tale om forhandling. En talsmand for Kreml har sagt, at en offensiv mod Idlib er nødvendig, fordi byen er et "hvepsebo fyldt med terrorister".

Halvdelen af landets befolkning på flugt

11,6 millioner syrere, dvs. over halvdelen af landets befolkning, er på flugt:

  • 6,5 millioner syrere er på flugt i deres eget land.
  • Flere end 5,5 millioner syrere er ifølge FN flygtet til nabolandene Jordan, Libanon, Irak, Egypten og Tyrkiet, som alene har taget imod 3 millioner flygtninge.

FN og andre nødhjælpsorganisationer, herunder Folkekirkens Nødhjælp og vores partnere inde i Syrien og i nabolandet Libanon, hjælper med mad, tæpper, tøj og husly, så internt fordrevne og flygtninge kan klare sig i den akutte situation.

Der langt fra midler nok til at opfylde de internationale minimumsstandarder for f.eks. fødevarerationer, drikkevand, adgang til lægehjælp og skolegang.

Hjælp til nærområderne

Vi arbejder hovedsageligt i konfliktens nærområder - dvs. inde i selve Syrien samt i nabolandet Libanon. Via ACT Alliance-systemet arbejder vi på at udvide indsatser og partnerskaber for at kunne komme flere nødlidende syrere til hjælp.

Inde i selve Syrien arbejder Folkekirkens Nødhjælp med

  • Undervisning om faren ved miner og ueksploderede krigsrester
  • Krisehjælp til børn. I en række skoler hjælpes børn til at håndtere traumatiske oplevelser, sorg og den daglige stress-situation.
  • Beskyttelse af børn. Børn bliver ofte væk fra deres forældre, når familien flygter. Vi underviser børn og forældre om, hvad de skal gøre for at finde hinanden igen, hvis de bliver væk fra hinanden.
  • Uddeling af nødhjælpsudstyr som tæpper, madrasser, køkkengrej og andre basale ting
  • Kontant nødhjælp, så folk kan købe præcis det, de har brug for
  • Som noget nyt forsøger vi at hjælpe mennesker, der har mistet deres livsgrundlag, i gang igen gennem små landbrugs- og husdyrholdsprojekter.

I Libanon hjælper vi palæstinensiske flygtninge fra Syrien, som har søgt tilflugt i de 'gamle' palæstinensiske flygtningelejre, der blev oprettet i Libanon efter staten Israels oprettelse.

I tre af Libanons 12 store lejre uddeler Folkekirkens Nødhjælp og nødhjælpsorganisationen Najdeh madkuponer og hygiejnepakker. Herudover tilbydes psykosocial hjælp til både de nye flygtninge og de i forvejen hårdt pressede værtsfamilier, der har taget imod de nye flygtninge.

Se også: Der er brug for dig: Bliv del af Folkekirkens Nødhjælp

Det nordlige Syrien

Disse familier i en lejr i det nordlige Syrien har vi hjulpet gennem vinteren med bl.a. tæpper, madrasser og varmeapparater.

To kvinder arbejder i flygtningelejr i Syrien
Piger skal blive i skole
En ung kvinde kæmper mod håbløsheden og forsøger at motivere piger og unge kvinder til at blive i skolen.

Lille dreng på flugt henover togskinner fra Syrien
Mennesker i nød skal have hjælp
I parker, på jernbanestationer og i krat, midt i Europa, ligger søvnløse og udmattede mennesker på flugt fra krig og nød.

Æsel i Mali
Syriske flygtninge nået til Mali
Vi har set mange flygtning i Europa, men også meget længere væk er man begyndt at møde dem.