Syrien

7 år - krigen fortsætter

©Scanpix / Amer Almohibany
Støt via SMS Send 'AKUT150' til 1911 og støt med 150 kroner

I disse dage ser vi endnu engang gruopvækkende billeder fra et formodet gasangreb i Syrien.

Ifølge den civile redningsaktion ”de hvide hjelme” har op mod 70 mennesker mistet livet – heraf flere børn – og hundredvis har kvældningssymtomer.

Krigen i Syrien er nu gået ind i sit ottende år, og omfanget af og kompleksiteten i konflikten er større end nogensinde.

Krigen bliver en stadig mere mudret stedfortræderkrig med en amerikansk-ledet koalition på den ene side, og Syrien med sine nærmeste allierede, Rusland, den libanesiske Hizbollah-milits og ikke mindst Iran, på den anden.

Næsten ½ mio. mennesker er døde, og FN vurderer, at 13,6 mio. syrere har brug for humanitær assistance.

Hvert 3. syriske barn har aldrig oplevet andet end krig.

11,6 millioner syrere, dvs. over halvdelen af landets befolkning, er på flugt:

  • 6,5 millioner syrere er på flugt i deres eget land.
  • Flere end 5,5 millioner syrere er ifølge FN flygtet til nabolandene Jordan, Libanon, Irak, Egypten og Tyrkiet, som alene har taget imod 3 millioner flygtninge.

FN og andre nødhjælpsorganisationer, herunder Folkekirkens Nødhjælp og vores partnere inde i Syrien og i nabolandet Libanon, hjælper med mad, tæpper, tøj og husly, så internt fordrevne og flygtninge kan klare sig i den akutte situation.

Der langt fra midler nok til at opfylde de internationale minimumsstandarder for f.eks. fødevarerationer, drikkevand, adgang til lægehjælp og skolegang.

Hjælp til nærområderne

Vi arbejder hovedsageligt i konfliktens nærområder - dvs. inde i selve Syrien samt i nabolandet Libanon. Via ACT Alliance-systemet arbejder vi på at udvide indsatser og partnerskaber for at kunne komme flere nødlidende syrere til hjælp.

Inde i selve Syrien arbejder Folkekirkens Nødhjælp med

  • Undervisning om faren ved miner og ueksploderede krigsrester
  • Krisehjælp til børn. I en række skoler hjælpes børn til at håndtere traumatiske oplevelser, sorg og den daglige stress-situation.
  • Beskyttelse af børn. Børn bliver ofte væk fra deres forældre, når familien flygter. Vi underviser børn og forældre om, hvad de skal gøre for at finde hinanden igen, hvis de bliver væk fra hinanden.
  • Uddeling af nødhjælpsudstyr som tæpper, madrasser, køkkengrej og andre basale ting
  • Kontant nødhjælp, så folk kan købe præcis det, de har brug for
  • Som noget nyt forsøger vi at hjælpe mennesker, der har mistet deres livsgrundlag, i gang igen gennem små landbrugs- og husdyrholdsprojekter.

I Libanon hjælper vi palæstinensiske flygtninge fra Syrien, som har søgt tilflugt i de 'gamle' palæstinensiske flygtningelejre, der blev oprettet i Libanon efter staten Israels oprettelse.

I tre af Libanons 12 store lejre uddeler Folkekirkens Nødhjælp og nødhjælpsorganisationen Najdeh madkuponer og hygiejnepakker. Herudover tilbydes psykosocial hjælp til både de nye flygtninge og de i forvejen hårdt pressede værtsfamilier, der har taget imod de nye flygtninge.

Det nordlige Syrien

Disse familier i en lejr i det nordlige Syrien har vi hjulpet gennem vinteren med bl.a. tæpper, madrasser og varmeapparater.

To kvinder arbejder i flygtningelejr i Syrien
Piger skal blive i skole
En ung kvinde kæmper mod håbløsheden og forsøger at motivere piger og unge kvinder til at blive i skolen.

Lille dreng på flugt henover togskinner fra Syrien
Mennesker i nød skal have hjælp
I parker, på jernbanestationer og i krat, midt i Europa, ligger søvnløse og udmattede mennesker på flugt fra krig og nød.

Æsel i Mali
Syriske flygtninge nået til Mali
Vi har set mange flygtning i Europa, men også meget længere væk er man begyndt at møde dem.