Giftangreb i Syrien

Krigen fortsætter

Støt via SMS Send 'AKUT150' til 1911 og støt med 150 kroner

Ifølge Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder er der blevet anvendt giftgas i et luftangreb i Syriens Idlib-provins tirsdag den 4. april: Flere ofre havde skum omkring munden eller udviste tegn på kvælning, mens andre besvimede.

Folkekirkens Nødhjælp arbejder i området, men alle vores partnere oplyser, at de er i god behold. 

Angrebet falder cirka seks år efter, at den syriske borgerkrig startede. En borgerkrig, der er er regulært mareridt og har efterladt ufatteligt mange civile i nød.

13,5 mio. syrere har brug for nødhjælp, og flere end 10,7 mio. syrere, dvs. over halvdelen af landets befolkning, er på flugt:

  • 6,5 millioner syrere er på flugt i deres eget land.
  • Flere end 4 millioner syrere er ifølge FN flygtet til nabolandene Jordan, Libanon, Irak, Egypten, Tyrkiet og Nordafrika. Andre prøver at få asyl i Vesteuropa. 

FN og andre nødhjælpsorganisationer, herunder Folkekirkens Nødhjælp og vores partnere inde i Syrien og i nabolandene Libanon og Jordan, hjælper med mad, tæpper, tøj og husly, så internt fordrevne og flygtninge kan klare sig i den akutte situation.

Selvom nødhjælpsorganisationer arbejder i døgndrift er der langt fra midler nok til at opfylde de internationale minimumsstandarder for f.eks. fødevarerationer, drikkevand, adgang til lægehjælp og skolegang.

Se også: For kun 30 kr. om måneden kan du værre med til at redde liv.

Hjælp til nærområderne

Vi arbejder hovedsageligt i konfliktens nærområder - dvs. inde i selve Syrien samt i nabolandene Libanon og Jordan. Via ACT Alliance-systemet arbejder vi på at udvide indsatser og partnerskaber for at kunne komme flere nødlidende syrere til hjælp.

Læs også: Syrien, beretninger fra det borgerkrigshærgede land.

Inde i selve Syrien arbejder Folkekirkens Nødhjælp med

  • Undervisning om faren ved miner og ueksploderede krigsrester
  • Krisehjælp til børn. I en række skoler hjælpes børn til at håndtere traumatiske oplevelser, sorg og den daglige stress-situation.
  • Beskyttelse af børn. Børn bliver ofte væk fra deres forældre, når familien flygter. Vi underviser børn og forældre om, hvad de skal gøre for at finde hinanden igen, hvis de bliver væk fra hinanden.
  • Uddeling af nødhjælpsudstyr som tæpper, madrasser, køkkengrej og andre basale ting
  • Kontant nødhjælp, så folk kan købe præcis det, de har brug for
  • Som noget nyt forsøger vi at hjælpe mennesker, der har mistet deres livsgrundlag, i gang igen gennem små landbrugs- og husdyrholdsprojekter.

I Jordan støtter vi nødhjælpsarbejdet blandt familier i Za’ateri-flygtningelejren.

I et nyt projekt forsøger vi at ruste syriske flygtninge, både psykisk og kompetencemæssigt, så de kan blive en del af arbejdsstyrken. Herefter skal syriske flygtninge føres sammen med lokale jordanske produktionsvirksomheder inden for landbrug og industri.

Projektet indeholder også aktiviteter, der skal føre syriske og jordanske kvinder sammen i selvhjælps- og indkomstgenererende grupper.

I Libanon hjælper vi palæstinensiske flygtninge fra Syrien, som har søgt tilflugt i de 'gamle' palæstinensiske flygtningelejre, der blev oprettet i Libanon efter staten Israels oprettelse.

I tre af Libanons 12 store lejre uddeler Folkekirkens Nødhjælp og nødhjælpsorganisationen Najdeh madkuponer og hygiejnepakker. Herudover tilbydes psykosocial hjælp til både de nye flygtninge og de i forvejen hårdt pressede værtsfamilier, der har taget imod de nye flygtninge.

Baggrund: Aleppo - Civile fanget midt i kampene.

Det nordlige Syrien

Disse familier i en lejr i det nordlige Syrien har vi hjulpet gennem vinteren med bl.a. tæpper, madrasser og varmeapparater.

Krigen i Syrien er hård for alle og folk har hverken mad eller vand Krigen i Syrien går hårdt ud over børnene De børn, som er på flugt fra Syrien, har kun meget få ting af deres ejendele Familie på flugt fra Syrien, bor i små lejligheder og kolde kældre Under krigen i Syrien er de hårdt ramte steder, farlige legepladser for børn Mange er bosiddende i flygtningelejre efter at være flygtet fra Syrien Familierne i flygtningelejrene har ikke meget og må klare sig med hjælp fra hinanden Mange børn bliver opfostret i de tæt befolkede flygtningelejre Det kan være farligt for enlige flygtninge-kvinder at befærde sig i lejrene Familierne har kun lidt at gøre godt med i deres små telte Mange er flygtet fra krigen i Syrien og har ikke meget at klare sig med De små familier på flugt rfa Syrien må hjælpe hinanden for at overleve De få midler de har at gøre godt med i flygtningelejrene, rækker ikke langt I flygtningelejrene må alle hjælp hinanden for at overleve De små ovne er alt hvad der kan laves mad på hos de små familier Mange familier er flygtet fra krigen i Syrien med deres små og ønsker bare at vende hjem Der skal passes på de mindste i flygtningelejrene da der også her er farligt

To kvinder arbejder i flygtningelejr i Syrien
Piger skal blive i skole
En ung kvinde kæmper mod håbløsheden og forsøger at motivere piger og unge kvinder til at blive i skolen.

Lille dreng på flugt henover togskinner fra Syrien
Mennesker i nød skal have hjælp
I parker, på jernbanestationer og i krat, midt i Europa, ligger søvnløse og udmattede mennesker på flugt fra krig og nød.

Æsel i Mali
Syriske flygtninge nået til Mali
Vi har set mange flygtning i Europa, men også meget længere væk er man begyndt at møde dem.