Lad unge tage roret og skabe en genial idé til en fællesspisning mod madspild

Vil I lære at tænke vildt og lade unge engagere andre i at mindske madspild med globale perspektiver?

På denne side finder I et undervisningsmateriale – vi kalder det ‘Guide til mini-laboratorier’. Det hjælper jer med at designe jeres egen fællesspisning med fokus på madspild.

Materialet kan også bruges til at lave andre engagementsskabende projekter, eller løse konkrete bæredygtighedsproblematikker i hverdagen.

Undervisningsmaterialet er målrettet unge og undervisere på højskoler, efterskoler og øverste trin i folkeskolen. Her bliver I guidet gennem en kreativ proces – fra idéudvikling til færdigt koncept. Bagefter er I klar til at skabe engagement hos andre om klima- og bæredygtighed.

Alle kan være med! Det gælder om at kaste sig ud i det. Måske I vil afholde et event på skolen, i byen, eller på digitale platforme – mulighederne er mange. Det vigtigste er at sprede go’ energi om klima- og bæredygtighed.

Ingen har skabt noget genialt i verden, uden først at
have fejlet fuldstændig endeløst
Rane Willerslev, direktør for Nationalmuseet


Praktisk

Laboratorieværktøjet er et undervisningsværktøj, som kan bruges til at strukturere et undervisningsforløb om, men det kan også bruges af elever og unge selv udenfor undervisningen. Det indeholder en kreativ proces med konkrete opgaver, som løses i grupper. Derudover findes der videocases og inspirationsartikler, der er sætter klima og bæredygtighed i et globalt perspektiv. Materialet kan bruges igen og igen og i mange forskellige anledninger. Det kan både hentes i en digital version og tilsendes gratis i et trykt klassesæt.


Et års vilde idéer med Klima- og Bæredygtighedslaboratoriet

Undervisningsmaterialet er skabt på baggrund af Folkekirkens Nødhjælps og Silkeborg Højskoles Klima- og Bæredygtighedslaboratorie. Her har unge engageret andre unge i global bæredygtighed rundt om i landet. Med modet til at fejle og lysten til at tænke nyt, har de skabt kreative projekter og events, som har sat fokus på alt fra plastikforurening til bæredygtige madvaner.


Cases fra Klima- og Bæredygtighedslaboratoriet

Det bæredygtige modeshow

Med tøj fra den lokale Folkekirkens Nødhjælp genbrugsbutik inviterede eleverne på Silkeborg Højskole til bæredygtigt modeshow på skolen. Imellem runderne i modeshowet gav eleverne hele skolen fifs til at leve mere bæredygtigt.

Gaming og bæredygtighed

Eleverne på Silkeborg Højskole kombinerede bæredygtighed og gaming-kultur for at skabe engagement omkring genbrug og upcycling. Med VR-briller og en trailer fyldt med teknologiaffald engagerede de unge på Danmarks største gaming-festival.

Den bæredygtige samtalecykel

På SPOT festival rullede eleverne fra Silkeborg Højskole ind på en bæredygtig samtalecykel. Eleverne var inspireret af tørken i Palæstina. Unge blev samlet op på festivalpladsen, og eleverne sørgede for at skabe debat mellem ’cyklisterne’, om hvordan vi alle kan bidrage til et bæredygtigt vandforbrug.


Sæt fokus på madspild og klima med en fællesspisning mod madspild

I år har I muligheden for at være med til at bekæmpe madspild i anledning af FN’s internationale madspildsdag i uge 39 med en fællesspisning mod madspild. Som arrangør, kan I bruge vores nye undervisningsmateriale til at skabe jeres helt egen kreative fællesspisning mod madspild, eller I kan udforske alle vores spændende aktiviteter, som danner ramme om en fællesspisning med fokus på madspild og er lige til at tage fat i! – uanset hvad, hjælper vi jer godt på vej!

Læs mere om konceptet her