Støt

Millioner sulter i Sydsudan

©Sam Mednick / AP / Ritzau Scanpix

 

Over 7 millioner børn, kvinder og mænd i Sydsudan mangler akut mad. Og den enorme mangel på mad i landet gør, at det står på randen af en reel hungersnød.

Manglen på mad og den deraf følgende sultkatastrofe er skyld i, at tusindvis af folk er underernæret. Det svækker befolkningens helbred og gør dem skrøbelige.

Folkekirkens Nødhjælp er til stede i landet og vi uddeler kontanter, som de hårdest ramte kan bruge på mad, rent vand og på helt basale hygiejneartikler.

HJÆLP

Børnene græder af sult

Priserne på mad er på kort tid steget til det tredobbelte i landet, så pengene rækker ikke langt. Og da Sydsudan samtidig er ramt af borgerkrig og oversvømmelser, er det næsten umuligt at få mad over grænsen fra nabolandene.

Nieet Nyibol Klal bor i Akobo i det østlige Sydsudan. Hun er alene om at forsørge sin datter, to børnebørn og fire forældreløse børn. Selvom Nieet knokler for at tjene penge, er den barske virkelighed, at hun oftest må lægge øre til at familiens børn græder. Simpelthen fordi de ikke får mad nok.

©Mathilde Berg Utzon

Nieets historie er hjerteskærende, men desværre ikke enkeltstående.

Det er nemlig ikke ualmindeligt, at folk i Sydsudan kun spiser én enkelt gang om dagen. De steder hvor manglen på mad er størst, kan der endda gå en hel dag imellem, at der kommer mad på bordet.

Vil du hjælpe?

Aldrig har behovet for hjælp været større end nu. Vi uddeler kontanter til mad og vand, og du kan hjælpe dem, der kæmper for overlevelse. For bare 150 kr. kan du være med til at give mad og basale fornødenheder til en sultramt i en hel måned.

STØT

Ulykkerne står i kø

Den alvorlige mangel på mad skyldes et sammensurium af ekstreme vejrforhold og borgerkrig.

4 millioner sydsudanesere er lige nu på flugt fra deres hjem og det liv de kender. Mange er flygtet til nabolande som Uganda, Kenya og Sudan, hvor de bor i tætpakkede flygtningelejre. Adgangen til mad er derfor begrænset.

©Mikkel Østergaard

Store dele af Sydsudan er samtidig hårdt ramt af klimaforandringer. To år i træk er floderne løbet over sine breder og ind i landsbyerne. Det har efterladt hjem og marker ødelagte.

Så lige nu er der lange udsigter til, at situationen i Sydsudan bliver bedre, og at landet kan brødføde sin egen befolkning.  

STØT

Et liv i konstant frygt

Vi nærmer os med hastige skridt 10 året for Sydsudans selvstændighed. 9. juli er det et årti siden, at befolkningen dansede og sang i gaderne. De fejrede, at der efter 50 år med borgkrig ville blive fred.

Euforien varede dog kun ganske kort tid. For under to år efter løsrivelsen, udbrød der en ny borgerkrig.

Retsvæsenet i Sydsudan er langsomt faldet fra hinanden efter årtier med krig. Våben er blevet alle mands eje og folk lever konstant i frygt for hævnmord, voldtægt og kidnapning af børn.

Børn og familier går en usikker fremtid i møde og har brug for din hjælp.

Vores arbejde i Sydsudan er et eksempel på, hvor dit bidrag gør en forskel. Din støtte gør os i stand til at rykke ud til de mennesker, der har størst behov. 

Læs mere om vores arbejde.