Isvinter står for døren
Print
I det bjergrige Khyber Pakhtunkwa område i det nordvestlige Pakistan er tusinder af indbyggere elendigt ”klædt på” til at klare den kommende iskolde vinter – der er hårdt brug for meget mere nødhjælp og penge til genopbygning.
24.11.2010

36.000 pakistanere har fået hjælp på en af de mobile sundhedsklinikker, som Folkekirkens Nødhjælp og CWS har rullende i nordvestlige Pakistan.

Efter at historiens værste oversvømmelser ramte Pakistan i august, er det internationale samfunds bevågenhed og mediernes fokus på katastrofens ofre i Pakistan allerede ved at flimre væk.

Men både befolkning og myndigheder i det nordvestlige Pakistan står over for enorme udfordringer og mangler stadig akut hjælp og penge til den mere langsigtede genopbygning.

”Hvis ikke der kommer mere hjælp, vil det være altødelæggende. Vi har især brug for flere telte. Ellers kan folk ikke overleve,” siger Dennis Joseph, vicechef for CWS’s regionale arbejde i Pakistan/Afghanistan.

Han advarer ligesom mange andre humanitære eksperter i Pakistan om, at det kan blive katastrofalt, hvis ikke Pakistan får den nødvendige humanitære hjælp nu, hvor vinteren star for døren.

Mange mennesker, der mistede alt, hvad de havde under oversvømmelserne, har endnu ikke har fået tag over hovedet, ordentligt tøj og er heller ikke er sikret mad vinteren over.

Temperaturen daler

Sådan kan du hjælpe

Klik her for at give et bidrag.

”Her i slutningen af november bliver det koldere og koldere. Selvom vi og andre humanitære organisationer arbejder på højtryk med at skaffe nødhjælp, så er der simpelthen brug for så meget mere akut hjælp, som også skal ud til de små lokalsamfund, inden vi overhovedet kan begynde at tale om genopbygning,” siger Saleem Dominic, der arbejder for CWS i Swat-området.

Her og nu har folk hårdt brug for vinterting; tykke tæpper, varmt tøj - og allervigtigst - vintertelte til de mange, der har mistet deres hjem.

Små ovne til madlavning står også højt på listen, fordi de kan hjælpe en familie til at holde varmen.

Især de familier, der bor oppe i højderne, er udsatte, fordi de også har sværere ved at få adgang til fødevareforsyninger, sundhed og bor steder, hvor el-forsyningen kan være svigtende.

Et sygehus til 300.000 indbyggere

Zia Ulhaq, direktør for sygehuset i Balakot, er alvorligt bekymret på grund af sygehusets ødelagte tilstand.

På sygehuset i Balakot kæmper personalet for at få genopbygget sygehusets faciliteter og udstyr.

Sygehuset blev nærmest ubeboeligt, og tre fjerdedele af alt udstyret ødelagt under de enorme vandmasser, som ramte Pakistan i august.

Sundhedspersonalet må improvisere langt hen ad vejen, fordi det meste af sygehuset er ødelagt af oversvømmelserne.

Indtil videre er der indrettet et midlertidigt lokale til gravide og fødende kvinder, mens personalet leder efter et andet sted, hvor de kan være.

”Hele dalen er afhængig af sygehuset. Vi har simpelthen brug for et sygehus, der kan fungere,” siger direktør for sygehuset i Balakot, Zia Ulhaq.

Sygehuset i Balakot er den eneste sundhedsfacilitet, som de omkring 300.000 indbyggere i dalområdet har adgang til.

FN kan løbe tør for nødhjælp snart

FN’s humanitære koordinator for Pakistan, Martin Mogwanja, advarer også om, at hvis ikke der kommer mere international hjælp til Pakistan, er der risiko for, at FN løber tør for nødhjælpsforsyninger i december.

Syv millioner pakistanere står fortsat uden de mest fornødne ting som f.eks. tæpper, tøj og tag over hovedet.

FNs nødhjælpskontor OCHA har appelleret til det internationale samfund om et samlet og historisk stort bidrag på to milliarder dollar til nødhjælp til Pakistan.

Indtil videre har medlemslandene i FN kun bidraget med at betale 39 procent af den enorme nødhjælpsappel.

De kommende måneder er de mest kritiske i forhold til at kunne yde den nødvendige nødhjælpsindsats.

”Det internationale samfund må handle her og nu og med meget større generøsitet, ellers vil det være for sent for millioner af pakistanere,” siger direktør for CWS i Pakistan/Afghanistan, Marvin Parvez.

Mad, telte, køkkenudstyr og sundhed

  • dotFolkekirkens Nødhjælp og CWS, der er søsterorganisation i ACT Alliancen, hjælper omkring 100.000 ofre for katastrofen.
  • dotSenest har CWS uddelt knapt 20 ton fødevare-pakker og 500 telte med udstyr og tilbehør til familier i Thatta samt midlertidig hjælp og køkkenudstyr til familier i Khaipur og Sukkur.
  • dot36.000 patienter i Sindh og i Khyber Pakhtunkwa-området har fået hjælp af sundhedspersonale på de mobile sundhedsklinikker, der er del af Folkekirkens Nødhjælps hjælp i Pakistan.

Tekst og foto: Chris Herlinger/CWS


Hvad tænker du...

Giv et bidrag
Artikler ud fra emne