Støt

Mænd i Myanmar:
“Kvinder kan da ikke drive forretning!”

Mens kvinder i den vestlige verden kæmper for ligeløn, skal kvinderne i Myanmars landsbyer kæmpe for overhovedet at kunne få de samme job som mænd. Ofte er kvinderne ikke engang klar over, at de har præcis samme rettigheder som deres mand. Der sker derfor store forandringer i de landsbyer, hvor Folkekirkens Nødshjælp underviser beboerne i rettigheder.

En lille butik var drømmen for Win Win Paw. Den skulle ligge i forlængelse af familiens bambushytte; så kunne landsbyens beboere komme forbi, få en sludder og købe kartoffelchips, palmeolie eller breve med shampoo. Det vil hjælpe på familiens økonomi, der led alvorligt, efter at indtjeningen i gummiplantagen, hvor de arbejdede, var begyndt at svigte.

Men det kræver penge at åbne en butik, mange penge, og det havde 27-årige Win Win Paw ikke. Hun vidste, at hendes mand ville finde det tåbeligt at risikere familiens få mønter på at gøre drømmen til virkelighed. Derfor gik hun i stedet til sin onkel for at bede om et lån.
“Kvinder kan da ikke drive forretning,” slog onklen hurtigt fast, “det vil aldrig gå!”

©Nikolaj Aarestrup Hviid

Win Win Paw havde en drøm om at åbne en butik. Men i Myanmar er der ikke tradition for, at kvinder driver forretning. 

Opfattelsen af kvinder skal ændres

Det var i sommeren 2014, at Win Win Paw, efter det nedslående svar fra onklen, opgav ideen om egen butik. For måske havde han ret? Måske kan kvinder ikke drive forretning?

Som mange andre kvinder i Myanmar vidste Win Win Paw dengang ikke bedre. Millioner af kvinder rundt om i landet kender ikke til deres rettigheder, konstaterer lokale kvinderettighedsorganisationer, som Folkekirkens Nødhjælp samarbejder med.

I de små landsbysamfund er holdningen ofte, at kvindernes plads er i hjemmet, og at de ikke bør sidde med ved beslutningsbordet. Nogle steder er det tilmed almindeligt, at manden ind imellem sætter sig i respekt med en øretæve. Med undervisning i menneske- og kvinderettigheder arbejder de lokale organisationer for at få ændret den opfattelse hos både mænd og kvinder.

©Nikolaj Aarestrup Hviid

Win Win Paw deltog i et møde med andre kvinder, hvor de fik at vide, at mænd og kvinder er lige. Det fik Win Win Paw til at forfølge sin drøm om at åbne en butik.

En drøm går i opfyldelse

Win Win Paw havde hørt om undervisningen, som lød interessant. En dag trodsede hun mændenes råd om ikke at bevæge sig uden for landsbyen, hvor de mente, der var for farligt for kvinder at være. Ad mudrede, bumpede jordveje kørte hun på motorcykel til en større by, hvor undervisningen fandt sted. Her lærte hun, at mænd og kvinder er lige. Hvis en mand kan drive en butik, så kan en kvinde også.

Det fik Win Win Paw til igen at forfølge drømmen om at eje sin egen butik. Men denne gang gik hun ikke til familien for at spørge om lån. I stedet tog hun kontakt til en lokal kvindegruppe, som også har forbindelse til Folkekirkens Nødhjælp. Gruppen bidrager til opbygning af et robust og bæredygtigt lokalsamfund blandt andet via mikrolån.

Win Win Paw fremlagde sin idé for gruppen og bad om et lån på 200.000 kyat, knap 1.100 danske kroner. For første gang oplevede hun, at hendes drøm blev taget alvorligt. De andre kvinder så store muligheder i butikken og bevilligede lånet med en særdeles fordelagtig afdragsordning.

©Nikolaj Aarestrup Hviid

Win Win Paw fik et mikrolån og har i dag sin egen butik. Drømmen er gået i opfyldelse.

Nye drømme og mål

I dag, tre måneder senere, er Win Win Paw frue i egen butik. Rækkerne med kartoffelchips og shampoobreve glimter i solens stråler, mens hun med beskeden stolthed fortæller om butikkens overskud, der efterhånden er større end mandens løn fra gummiplantagen. Faktisk går det så godt i den lille butik, at Win Win Paw nu både kan spare op til dårlige tider og give sine to børn lommepenge.  Desuden er forretningen ikke afhængig af klimaet, i modsætning til de fleste andre job i nærheden af landsbyen, og den er derfor en stabil indkomst året rundt.

Den største sejr er dog, at onklen jævnligt kommer forbi for at købe snacks. “Det gør mig glad. Jeg har vist ham, at kvinder også har en hjerne,” siger Win Win Paw med et smil, og onklen har da også indrømmet, at han tog fejl.

Onklen er ikke den eneste, der er blevet overbevist. Flere af landsbyens andre kvinder snakker nu også om at drive egen forretning, og Win Win Paw er heller ikke holdt op med at drømme. Hun har planer om at udvide forretningen med endnu flere varer – og denne gang lytter mændene til hendes drøm.

©Nikolaj Aarestrup Hviid