Støt

Kampangi

Livet har ændret sig i stort og småt

Her er deres fortællinger om, hvordan de selv har været i stand til at ændre deres liv på grund af støtten fra Folkekirkens Nødhjælp.

”Det bedste, der er sket for os her i landsbyen, er, at CIPA støtter os, og at de introducerede låne- og sparegrupperne. Nu kan jeg drømme om at være i live. At se mine børnebørn vokse op. Og engang får jeg måske endda råd til at bygge et nyt og pænere hus,” siger Winfred.

Winfred Nakalanzi, der i dag er sund og rask, var for tre år siden med sine kun 39 kilo underernæret og udstødt som hiv-smittet. Hun måtte tigge mad hos naboerne for at kunne forsørge sig selv og sine fem børnebørn. 

Winfred modtog 2 geder og støtte til at etablere en køkkenhave og er med i den lokale låne- og sparegruppe (baseret på VSLA som betyder Village Savings and Loans Associations) og som CIPA introducerede i landsbyen. Hjælpen har betydet, at Winfreds muligheder for at skaffe mad og forsørge sin familie er blevet væsentligt bedre.

”Jeg blev meget interesseret i VSLA fordi jeg kunne låne penge. Før kunne jeg ikke købe forskellige ting, fordi jeg aldrig havde penge,” fortæller Winfred.

For nylig blev Winfred med  lån fra VSLA gruppen Kampangi’s første sandal sælger.

Winfred kæmper mod HIV
©FKN

Ikke flov over hiv

Tidligere var Winfred isoleret på grund af hiv. I dag er hun ikke flov over at være hiv smittet:

”CIPA har holdt flere stormøder i landsbyen, hvor de har fortalt folk, at det ikke er en skam at være hiv-smittet. Hiv kan ramme alle, og det nytter ikke at gemme sig. I dag kommer folk til mig for at få gode råd om hiv og behandling,” fortæller Winfred. 

Molly er i front i kamp mod hiv

Molly Nanyomo er en af landsbyen Kampangis rådgivere. Det er hos Molly, de fleste i landsbyen søger hen, for hun deler kondomer ud.

Til dagligt lever Molly Nanyomo af at dyrke og sælge grøntsager. Men inden projektet startede i Kampangi arbejdede hun i en bar i landsbyens lille handelscentrum. Her oplevede Molly flere episoder, der har fået hende til at gå stærkt ind i debatten om, hvordan man forebygger hiv-smitte. 

”Jeg er glad for det oplysningsarbejde om hiv, som CIPA står for her i vores landsby. Jeg er altid med, når CIPA opfører drama og holder orienteringsmøder,” fortæller Molly.        

Hen på aftenen banker det ofte på Molly’s dør. Det er mest unge, men også andre fra landsbyen der kommer for at få kondomer, fortæller Molly.

”Jeg uddeler flere kondomer nu, end jeg gjorde førhen. Jeg sørger for, at der er kondomer på barene i byen, for jeg har set, hvor stort et problem det kan være, at mænd og kvinder ikke beskytter sig. Hvis jeg ikke har nok kondomer, går jeg til sundhedscenteret og får flere. Jeg vil gerne vise folk i Kampangi, at det er vigtigt at beskytte sig mod hiv, og at teste for hiv, så når der foregår test i landsbyen, går jeg rundt fra hus til hus, og råder folk til at teste,”siger Molly. 

Et øje på de lokale myndigheder

Molly er ikke bange for at tale landsbyens sag, og det har hun til fælles med Mariam Kigazi, der også er en aktiv kvinde.

For udover at passe sine seks børn, sine marker og en lille butik, så er så er Mariam blevet valgt af de andre i landsbyen, til at være landsby monitor, og det har skabt positive resultater i Kampangi.

”I 2012 undersøgte vi hvorfor sundhedscenterets køleskab ikke virkede, og det viste sig, at solpanelernes batterier aldrig var blevet leveret fra den lokale regering,” fortæller Mariam.

Mariam og de andre landsby monitorer kontaktede de lokale myndigheder, og bad om at få batterierne udleveret, 10 dage senere kom batterierne, og køleskabet kom i drift. I dag sikrer det, at vacciner til små børn opbevares koldt som de skal.

”Vi har sikret opdeling af vores indlæggelsesstue, så fødende kvinder kan ligge seperat og ikke risikere at blive smittet af andre patienter med farlige sygdomme, vi er glade for, at der blev lyttet til vores bekymringer,” siger Mariam.

Mere vand til Kampangi

Mariam fortæller, at monitorene efter møder med de lokale ledere og landsbyen har fået den lokale regering til at inkludere reparation af landsbyens vandtank i budgettet.

”Vi skrev et brev til den lokale regering, og vi fik to af vores landsbys rådgivere til at deltage i et møde i den lokale regering. Vi er glade for, at det lykkedes,” siger Mariam, og smiler.

”Jeg vil fortsætte med at være monitorer. Jeg har lært rigtig meget, og jeg kan mærke, at folk er interesserede i mig, de kan se, at når jeg arbejder med tingene, sker der en forandring. Jeg arbejder for min landsby, og det kommer jo også min egen familie til gode,” siger Mariam. 

Miriam kæmper mod HIV

Et nyt liv for mange i Kampangi

”Der er sket meget siden dengang vi begyndte vores abejde i Kampangi. Jeg ser helt nogle andre kvinder, end dem vi mødte i 2011”, fortæller Angella Nakiyimba, som er leder af CIPA. Vi har sat os til rette i skyggen under et mango træ i landsbyen.

”I dag har køkkenhaver, geder og medlemsskab i låne- og sparegrupperne sikret en sund kost og bedre leveforhold for familier i Kampangi. Vores arbejde med at bekæmpe stigma og forebygge hiv og aids har gjort, at der nu er mere åbenhed omkring hiv smitte og test,” siger Angella.

”Noget af det jeg er allermest stolt af, er at VSLA grupperne fungerer så godt, men jeg er også stolt af, at folk der modtog køkkenhaver, nu selv er istand til at købe og gemme frø, og er sunde og raske,” siger Angella og smiler.

Introduktionen af VSLA - en succes

Opsparingerne i Molly og Winfreds VSLA gruppe i Kampangi er mere end fordoblet siden de begynde i 2012. Og der er stor chance for at gruppen vil fortsætte. Forskning viser nemlig, at hele 90 procent af VSLA grupperne fortsætter mere end fem år efter at de har modtaget træning (http://www.vsla.net/).

”Låne- og sparegrupperne har forandret folks liv, før gik folk 15 kilometer igennem skoven til hospitalet i Kyebe for at hente hiv medicin. Nu har flere råd til transport”.

”Landsbyens beboere forstår nu, hvor vigtigt det er at arbejde hårdt, de er blevet mere produktive, har lært at spare penge op, og mange har fået mulighed for at åbne små forretninger, der sikrer deres families levebrød. Vi ser, at nærmest ingen vil gå glip af Låne- og spare møderne,” siger Angella fra CIPA.

Der kæmpes mod HIV

Bekæmpelse af korruption

En anden ting som Angella er meget stolt af i Kampangi, er de lokale landsby monitorer der taler landsbyens sag og forsøger at bekæmpe korruption.

”Vi er stolte af de lokale monitorer, nu er den lokale regering klar over at landsbyens borgere har et øje på dem, og vi ser at sundhedscentret nu fungerer meget bedre end før, der er mange forbedringer,” siger Angella.

”Men selvom vi mener at vores mål med dette projekt i Kampangi er nået, er der alligevel udfordringer”, tilføjer hun. I Kampangi, som ligger på et højdedrag er det meget svært for befolkningen at få adgang til vand.

 ”Klimaforandringer gør, at mange mister afgrøder der enten tørrer ud eller oversvømmes, og det gør det svært for befolkningen at få mad nok og betale for børnenes skole,” siger Angella, og tilføjer, at hun håber CIPA fortsat kan hjælpe befolkningen med afgrøder der er tørke resistente og måske med at sikre befolkningen vand ved at konstruere vandopsamlingstanke.

Det gør Folkekirkens Nødhjælp

Folkekirkens Nødhjælp arbejder i Kampangi gennem partneren CIPA (Community Initiative for the Prevention of HIV and Aids in Uganda). CIPA står for et treårigt projekt, der varer fra april 2011 til december 2013. Projektet arbejder bl.a. med forebyggelse af hiv/aids, bedre sundheds- og ernæringsforhold for hiv-smittede og udsatte familier bl.a. med etablering af køkkenhaver.

Desuden VSLA-grupper (Village Savings and Loans Association) – låne-spare-grupper og træning af monitorer, som landsbyens indbyggere selv har valgt. Monitorerne fungerer som en slags ’vagthunde’, der skal forebygge korruption og tale landsbyens sag over for lokale myndigheder og regering.

Projektet uddeler også geder til de fattigste og svageste familier.