Kiksen er lavet af insekter

Kom med på Christines fårekyllingefarm - kan et lille insekt være løsningen på et stort problem?

© Mathilde Berg Utzon

Normalt vil man forbinde landbrug med jord mudrede gummistøvler, jord under neglene og lugten af gødning.

Men selvom 23-årige Christine Aketch er farmer, så ligner hun ikke en, der er på vej i marken i sin lange stribede sommerkjole.

Christine Aketch er nemlig fårekyllingefarmer, og det kræver hverken gummistøvler, tunge maskiner eller plads til en mødding.

Alt det kræver er faktisk en bunke æggebakker, en stak plastictallerkener, en vandforstøver og så selvfølgelig fårekyllingeæggene.

Insekter er det nye superfood

Christine Aketchs fårekyllingefarm ligger i Kakumaflygtningelejren i Kenya. Her bor over 180.000 mennesker, der blandt andet er flygtet fra urolighederne i Sydsudan.

Pladsen er trang, og flygtningene har begrænset adgang til vand. Derfor er det vanskeligt at dyrke jorden eller holde husdyr, og maden i lejren er ensformig.

Fejlernæring og hæmmet vækst er udbredt – især blandt børnene. Men opdræt af fårekyllinger kan være en del af løsningen. Fårekyllinger er nemlig ekstremt næringsrige og kræver kun meget lidt udstyr og plads.

Foto fra 2017
Christine vil gerne hjælpe med at mindske andelen af fejlernærede børn ©Mathilde Berg Utzon

Når de er udvoksede, kan de males til mel og bruges i fx kiks eller grød.

En af de allerførste fårekyllingefarmere i lejren er Christine Aketch. Hun har tidligere deltaget i landbrugsprojekter, og da hun fik muligheden for at blive fårekyllingeavler, slog hun til med det samme:

”Jeg kan godt lide at dyrke landbrug, fordi det er produktivt. Man kan lave mad til sig selv, sin familie og lokalsamfundet og også sælge grøntsagerne og give sig selv en indtægtskilde,” fortæller Christine Aketch.

Fra skepsis til overbevisning

Hun skulle selv vende sig til tanken om at spise insekter.

Første gang hun smagte en fårekyllingekiks, blev hun utilpas ved tanken om, hvad kiksen var lavet af. Men hun fortæller også, at kiksen smagte sødt, og hun er ikke i tvivl om, at projektet giver mening.

Der er ikke langt fra fårekylling til kiks ©Mathilde Berg Utzon

”Jeg synes, det er et godt initiativ. Der er alt for mange børn i lejren, der er fejlernærede. Jeg er meget glad for arbejdet, hvor vi er med til at skabe en positiv ændring i mange børns liv. Vi hjælper fejlernærede børn til at blive sunde,” siger hun.

Christine Aketch er en del af Folkekirkens Nødhjælps pilotprojekt med fårekyllingeavl i Kakumaflygtningelejren.

Om projektet

Folkekirkens Nødhjælp har igangsat et pilot-projekt i Kakumalejren, der skal uddanne udvalgte flygtninge – først og fremmest kvinder – i at dyrke insekter.

Insekter er ekstremt næringsrige, nemme at avle og langt mindre ressourcekrævende end traditionelle former for kødproduktion.

Deltagerne i projektet bliver både uddannet i det helt praktiske arbejde med at avle fårekyllinger, men bliver også klædt på med viden om markedstilgang og basal finansforståelse.

Twitter LinkedIn Facebook