Støt

2 x mini-mzungu i Malawi 

Læs Storm og Eliot Vollmer Heicks billeddagbog fra deres tur til Malawi. Sammen med deres forældre besøgte de bl.a. landsbyen Gowamo i den nordlige del af landet. Her blev familien modtaget med glædesdans og sang, og fortællingen om, hvordan byen fra 2012-2014 modtog støtte fra Folkekirkens Nødhjælp, og hvordan de har været 100 % uafhængige og selvforsynende siden.

Eliot: Det er rart at komme hjem til Wifi igen. Og til kulden. Jeg havde også virkelig savnet et ordentligt bad. Vi tog i svømmeren med far om eftermiddagen, da vi kom hjem.

Storm: Det er også dejligt at tale dansk igen.

Eliot: Men Storm, du talte jo dansk med hele holdet hele tiden…

Storm: Ja, men jo ikke med alle børnene.

Storm: Om lidt er vi i Malawi, og jeg er godt spændt. Jeg glæder mig til at møde andre børn og se deres skoler. Men jeg også lidt bange for maden. Vil jeg kunne spise det, eller vil jeg tænke, at det er lidt ulækkert?

Eliot: Jeg glæder mig meget til hele oplevelsen. Det at se Afrika for første gang og se, hvordan de bor og lever.

Eliot: Efter en 24 timer lang tur med hele tre fly lander vi i Malawi. Men rejsen er ikke slut. Vi skal køre halvanden time nordpå, hvor vi skal overnatte. På vejen stopper vi ved en lille kiosk for at købe vand og sodavand. På ingen tid er der fyldt med børn. De råber alle sammen: Mini-mzungu, mini-mzungu, som betyder lille hvid mand, da de ser Storm.

Storm: Det var lidt underligt at gå ud af bilen og se alle de børn, der råbte. Der var en pige, som rørte ved mit hår, og bagefter kiggede ned på sin egen hånd, som om mit hår havde smittet af.

Storm: Den første dag besøgte vi en landsby og en familie, der havde to børn på vores alder.

Udenfor deres hus var en kæmpe bunke med tørrede majs, og vi fik lov at hjælpe med at pille majsene af kolberne. Det var mega nice at ordne majs med dem allesammen. Majs er nice :-) Der var en sød dame, der lærte mig, hvordan man skulle gøre, men jeg fandt min egen teknik. Det var virkelig hyggeligt.

Storm: Vi fik også lov til at komme med i skole. Jeg viste eleverne, hvordan man flosser (en kendt dans, som bl.a. er kendt fra computerspillet Fortnite, red.). Det var lidt flovt at gøre foran alle sammen, men de var søde.

Eliot: Skolen var meget anderledes end derhjemme. Undervisningen var kort og måske ikke så lærerig. Alt var meget småt og beskidt. Og så lå der bare smadrede bøger i en stor bunke. Der var 600 børn til to små lokaler, så der er et formiddagshold og et eftermiddagshold for at få plads til alle. Vi så en albino på skolen. Det er første gang, jeg har set en albino. Hun var mega cool.

Storm: På vej hjem til hotellet stoppede vi ved vejkanten og så noget meget klamt. I Malawi spiser de røget mus på pind. De spiser dem med knogler og pels og tænder og det hele. Vi havde godt hørt lidt om det, inden vi tog af sted, så far havde sagt, at når vi kom til Afrika, så skulle vi prøve det. Men da vi så så dem, så turde vi alligevel ikke.

Eliot: Næste dag besøgte vi en ny landsby, der havde fået høns. Vi mødte en mor og hendes børn, og hun fortalte, at hun i dag har så mange høns og æg, at hun kan sælge dem og købe ordentlig mad til hele familien. I mange af de huse, vi har været i, har de knap nok en seng. De har virkelig ikke særlig meget. Men de er alle sammen så glade, og det har nok overrasket mig mest. De er så glade for det, de har, og de er så glade for, at vi kommer og besøger dem.