Støt

Vita Nielsen, Årup

Fakta
  • Vita Nielsen, 66 år
  • Med til at starte genbrugsbutikken i Årup
  • Frivillig i tre år
  • Medlem af butiksudvalget; personale- og butiksansvarlig

”Jeg var helt klar over, at når jeg stoppede på arbejdsmarkedet, ville jeg ikke bare sidde i en lænestol med remote controllen. Der skulle ske noget – og det måtte gerne være noget, der kunne gavne andre”, fortæller Vita Nielsen.

På en måde var Vita Nielsen derfor klar, da hun en dag så et skilt, hvor Folkekirkens Nødhjælp søgte frivillige medarbejdere til at åbne en ny genbrugsbutik. Det lød så spændende, at hun gik til informationsmøde for at høre mere, og inden der var gået ret lang tid, var hun dybt involveret i at etablere og indrette den nye butik.

Fra tomme lokaler til ny butik

”Åbningen af den nye butik var et kæmpe arbejde, men det var også både sjovt og spændende at være med til at sætte sit præg på butikken og hele organiseringen af den”, fortæller Vita Nielsen. Hun blev hurtigt personale- og butiksansvarlig i det firemands-udvalg, som står for den praktiske drift af butikken.

Som personaleansvarlig er Vita Nielsen med til at planlægge butikkens personalemøder, hvor der snakkes og ideudvikles – og hun holder medarbejdersamtaler med butikkens pt 21 frivillige medarbejdere for at sikre, at alle har det godt. Trivsel er også et afgørende aspekt af frivilligt arbejde.

Vi kan roligt sige til kunderne, at alt i butikken virker.

Vita Nielsen

Handy-mænd og kørselsordning

Genbrugsbutikken i Årup er en stor butik. Her sælges både tøj, glas, porcelæn og nips, sko og tasker, bøger og legetøj – og møbler. Butikken har en trailer og tilbyder at afhente donationer. Det betyder, at der kommer mange ting ind. Så mange, at butikken kan levere glas, porcelæn og nips til de mindre af Folkekirkens Nødhjælps genbrugsbutikker på Fyn, som ikke har helt samme varegennemstrømning.

”Vores tre handy-mænd bringer også varer ud. Vores chauffør er 82 år og de to øvrige hhv. i 70’erne og 60’erne, så vi leverer kun til kantstenen, medmindre der er elevator”, ler Vita Nielsen.

Når der ikke skal hentes og bringes varer, tester den ene af handy-mændene al elektronik og alle lamper, før tingene bliver sat frem i butikken.

”Vi kan roligt sige til kunderne, at alt i butikken virker”, siger Vita Nielsen.

Speciale i prissætning

Mange af de frivillige medarbejdere har hver deres speciale i butikken; sko og tasker, bøger, isenkram, møbler og legetøj. Vita Nielsens speciale – og noget af det, hun synes er sjovest – er at vurdere de specielle ting, butikken får ind.

”Når vi modtager sølvtøj, kongelige porcelænsfigurer eller antikke møbler, surfer jeg rundt på DBA.dk, GulogGratis.dk og Lauritz.com for at se, hvad sådan nogen ting sælges for. Vi har lige fået en strødåse af sølv, som jeg prøver at finde ud af, hvad skal koste”, fortæller Vita Nielsen.

I det hele er prissætning en vigtig ting for de frivillige medarbejdere. ”Vi er gode til at hive fat i hinanden for at spørge: ”Hvad synes du, den her skal koste?”, siger Vita Nielsen.

Brug for flere hænder

21 frivillige genbrugsmedarbejdere holder den store butik i Årup i gang. Butikken har åbent hver dag fra kl. 13 – 17.30.

”Vi møder gerne mellem 11 og 11.30, for somme tider har salget dagen før været så godt, at der er tomme hylder, så udstillingen skal fornys. Der er også ofte nye varer at pakke ud og sortere inden åbningstid”, fortæller Vita Nielsen.

Og der er altid brug for flere frivillige, der har lyst til at bruge nogle timer om ugen på noget virkelig meningsfyldt.

”Arbejdet som frivillig er virkelig hyggeligt! Vi har et godt socialt samvær, nogle får ligefrem nye venner – og samtidig gør vi noget godt for verdens fattigste.

Læs mere her

Find en genbrugsbutik nær dig

Bliv genbrugsfrivillig