Støt

Lene Melballe, Skanderborg

Fakta
  • Lene Melballe, 66 år
  • Genbrugsbutikken i Skanderborg
  • Frivillig i syv måneder

Det år, Lene Melballe fyldte 66 år, besluttede hun sig for at holde op med at arbejde. Hun havde i mange år arbejdet i Skat, hvor medarbejderne har mærket konsekvenserne af de mange fyringer og omstruktureringer, og ved årsskiftet var det slut.

”Jeg var helt klar over, at jeg ikke kunne nøjes med at gå derhjemme og drikke kaffe og gøre rent og lave mad, som jeg har gjort i alle årene ved siden af mit arbejde. Jeg ville stadig gerne lave noget – men det skulle i hvert fald ikke være noget med kontor”, fortæller Lene Melballe.

Lene Melballe var tit gået forbi Folkekirkens Nødhjælps genbrugsbutik i Nørregade, og en dag kiggede hun ind for at høre, om der var brug for hende. Ugen efter var hun i gang med arbejdet.

Mandags-holdet

Lene Melballe kom på butikkens mandagshold, som dækker vagten hver mandag fra kl. 10 til 13.30. Og hun faldt straks i med kollegerne.

”Vi fik det hurtigt rigtig godt sammen. Vi er gode til at spotte hinandens kompetencer, vi kan give hinanden noget gas, og samtidig er vi gode til at arbejde godt og effektivt sammen”, siger Lene Melballe.

Butikken får rigtig mange varer om mandagen, hvor folk har haft weekenden til at rydde op og samle sammen i. Mandagsholdet bruger formiddagen til at pakke nye donationer ud og sortere.

”Vi har en meget lille forretning, så der bliver sorteret hårdt i tingene. Vi har ikke mulighed for at vaske, så tingene skal være i orden, inden vi hænger dem op i udstillingen. Og vi kan se, at der er kunder, der fast kigger ind om mandagen for at høre, om vi har fået bestemte ting ind”, fortæller Lene Melballe.

Beliggenhed, beliggenhed

Vi er gode til at spotte hinandens kompetencer, vi kan give hinanden noget gas, og samtidig er vi gode til at arbejde godt og effektivt sammen.

Lene Melballe

Butikkens begrænsede areal har ofte fået de frivillige medarbejdere til at overveje, om det er en ide at flytte til større lokaler. Men det bliver svært at matche den gode beliggenhed.

”Butikken ligger helt perfekt ud til en stor parkeringsplads. Det gør det let for både folk, der vil aflevere ting til butikken, og folk, der køber”, siger Lene Melballe.

Det lille butiksareal kræver, at der sorteres godt i de indkomne varer – og at der holdes orden i butikken. Men de frivillige har alligevel en strategi for ikke at systematisere udstillingen alt for meget.

”Vi hænger ikke alle røde damebluser det samme sted. Kunderne må gerne få en følelse af at skulle lede lidt efter de rigtig gode fund”, ler Lene Melballe.

Øje for salgspotentiale

En af de første opgaver for Lene Melballe var at lære at prissætte varerne. En dag stødte hun på en lilla trøje med guldhjerter. Den var lige så bred som den var lang, og Lene Melballe fandt den så gyselig, at hun gik ud bagved og lagde den til udsmidning.

”Da jeg kom tilbage i butikken, så jeg, at den var blevet hængt op igen. De andre grinede af mig og sagde, at jeg aldrig måtte smide sådan en trøje ud, for den kunne sagtens sælges. Og 15 minutter senere var den solgt! Der kom en tysk familie ind, og datteren måtte bare eje den trøje. Det har jeg måttet høre meget for siden! Jeg er stadig novice, så nu tager vi en snak om de ting, vi er usikre på, om kan sælges”, ler Lene Melballe.

Megen prutten om priserne

Butikken i Nørregade får doneret varer af alle mulige slags; bøger, legetøj, strikkepinde, sko og tasker – og tøj, som stadig har mærkater på, og som folk aldrig har brugt. Somme tider kommer der også helt nye varer fra fabrikker og butikker, som har måttet dreje nøglen om. Prissætningen af disse varer er vanskelig, for prisen skal være rigtig.

”Hvis tingene bliver for dyre, køber folk dem ikke. Og vi har et princip om, at vi ikke prutter om de priser, der står på vores varer. Det er jo ikke store penge, der er tale om, og pengene går til et godt formål”, siger Lene Melballe.

Helt ny kontaktflade

Noget af det, Lene Melballe synes bedst om ved sit frivillige arbejde, er kontakten med de frivillige kolleger og butikkens mange kunder.

”Noget af det mest spændende ved mit frivillige arbejde er, at jeg møder mennesker, som har haft et helt andet arbejdsliv end mig selv. Det giver en masse gode oplevelser, og faktisk er jeg så glad for mit frivillige arbejde, at jeg bliver lidt høj af det. Tænk, når jeg vågner om mandagen, tænker jeg: ”Juhu, jeg skal på arbejde!” ler Lene Melballe.

Hvis nogen har lyst til at bruge et par timer hver uge på et virkelig meningsfuldt arbejde, er der altid brug for ekstra hænder i genbrugsbutikken i Nørregade.

Læs mere her

Find en genbrugsbutik nær dig

Bliv genbrugsfrivillig