Støt

Karin Østergaard, Birkerød

Fakta
  • Karin Østergaard, 67 år
  • Genbrugsbutikken i Birkerød
  • Frivillig i to år
  • Kontaktperson og regnskabsfører
  • Superbruger af og bistår kolleger i Folkekirkens Nødhjælps nye regnskabssystem

”Jeg stoppede med at arbejde, da jeg blev 65. Jeg har arbejdet med salg hele mit liv, og jeg kunne ikke forestille mig ikke at have noget at lave, selvom jeg var blevet 65”, fortæller Karin Østergaard.

Tilfældigvis kendte Karin Østergaards svigerdatter en medarbejder i Folkekirkens Nødhjælps genbrugsafdeling og vidste, at organisationen stod for at skulle indføre et helt nyt kassesystem. Resolut tog Karin Østergaard kontakt til Folkekirkens Nødhjælp og tilbød at hjælpe med introduktionen af det nye kassesystem.

”På det tidspunkt var kassesystemet endnu ikke klar til introduktion. Folkekirkens Nødhjælp henviste mig i stedet til et job som frivillig i genbrugsbutikken i Birkerød. Og det var ikke lige det, jeg havde forestillet mig”, ler Karin Østergaard.

Karin Østergaard besøgte dog alligevel butikken, og den virkede så hyggelig, at hun meldte sig som afløser.

Som frivillig giver man meget, men man får det mangefold tilbage, både fra kunder og kolleger.

Karin Østergaard

En lillefinger blev til hele armen

Før Karin Østergaard fik set sig om, syntes hun så godt om det nye sociale netværk og samværet med kolleger og kunder, at afløserposten blev til en fast, ugentlig vagt. I løbet af kort tid blev hun også butikkens kontaktperson og regnskabsfører.

Hun er også blevet superbruger af det nye regnskabssystem og bistår nu sine frivillige regnskabskolleger i andre af organisationens butikker i Nordsjælland og København.

”Som frivillig giver man meget, men man får det mangefold tilbage, både fra kunder og kollegaer”, mener Karin Østergaard.

Tid og trends

”Man har jo god tid i en genbrugsbutik. Mange kunder kommer også for at snakke, og man får hurtigt nogle stamkunder, som kigger ind for at sige hej og få en snak. Og ofte køber de så også lige noget”, fortæller Karin Østergaard.

Kundegruppen består især af nybagte mødre, modne kvinder - og mange unge piger. Mange af de unge er på udkig efter noget unikt, de kan pifte garderoben op med, og nogle af dem har truffet et aktivt valg om udelukkende at købe brugt.

”Man må virkelig sige, at trenden med fokus på ikke bare at smide ting ud er meget gavnlig for os i genbrugsbranchen”, siger Karin Østergaard.

Intuition og professionel prissætning

Alle varerne i genbrugsbutikken på hovedgaden i Birkerød er personligt doneret af kunder, som selv bringer tingene til butikken. Der kommer alle mulige ting ind lige fra luftfugtere og makulatorer til kartoffelskrællere. Og alt kan sælges!

Varerne prissættes som regel efter, hvad medarbejderne mener varen er værd og efter anvisninger fra Folkekirkens Nødhjælps hovedkontor. Men kommer der værdifulde ting ind, skal de prissættes med hjælp fra professionelle.

”Jeg sørger på Bruun Rasmussens Auktioners hjemmeside for at se, hvad tingene kan sælges for. Hvis vi stadig er i tvivl, har vi en ekspert, som vurderer fx malerier, smykker og porcelæn for os”, fortæller Karin Østergaard.

"Sidst, men ikke mindst, er det dejligt at være med til at samle gode penge ind blandt os, der har meget - til mennesker, der er i nød”, siger Karin Østergaard.

Læs mere her

Find en genbrugsbutik nær dig

Bliv genbrugsfrivillig