Støt

Jette Johansen, Viborg

Fakta
  • Jette Johansen, tidl. bankansat, 65 år
  • Efterlønner
  • Genbrugsbutikken i Viborg
  • Frivillig i butikken i 1 år
  • Medlem af butiksudvalget som suppleant

"De sidste år af mit arbejdsliv tænkte jeg meget over, at jeg stadig ville have et eller andet at lave, når jeg holdt op med at arbejde", fortæller Jette Johansen.

Tanken om at blive frivillig i en genbrugsbutik lå ikke Jette Johansen fjernt. Dels er Jette Johansen optaget af tanken om at genbruge ting frem for at smide dem ud - og dels arbejdede en af hendes naboer i Folkekirkens Nødhjælps genbrugsbutik i Viborg og talte rigtig godt om arbejdet som frivillig.

Efter et års tid som efterlønner lod Jette Johansen derfor naboen vide, at hvis butikken på et tidspunkt kunne bruge nogle ekstra hænder, var Jette klar. "Hvornår kan du starte?", spurgte naboen, og tre uger senere var Jette Johansen en del af butikkens isenkramafdeling og dybt involveret i de spændende fremtidsplaner for butikken.

Fra 90 til 900 m2

Et par måneder efter at Jette Johansen var startet, flyttede butikken fra beskedne 90 m2 til nye og 10 gange større lokaler. Med de nye lokaler kunne varesortimentet udvides til også at omfatte møbler.

Flytningen var et kæmpe arbejde. Den gamle butik skulle tømmes og lukkes ned, og gamle og nye varer skulle fragtes til den nye butik, som samtidig skulle indrettes, så både store og små genbrugsvarer tager sig bedst muligt ud. Frivillige genbrugsmedarbejdere og folk fra Folkekirkens Nødhjælp kæmpede for at få det hele til at klappe inden åbningsdagen.

"Det kræver meget at få så stor en butik op at stå. De sidste 14 dage inden åbningen var vi der mere eller mindre hver dag, men det var fantastisk at være med til at sætte sit præg på indretningen af en ny butik", fortæller Jette Johansen.

Når man har knoklet for at få tingene i orden og sat pænt op, er det virkelig dejligt, når kunder helt spontant siger: Hvor er det en dejlig butik!

Jette Johansen

Høj faglig stolthed

I dag driver 45 frivillige medarbejdere, 40 kvinder og fem mænd, den store genbrugsbutik på Erik Glippingsvej. De frivillige afhenter, sorterer, præsenterer og sælger alle mulige og umulige slags varer; møbler, ting og sager til hus og have, tøj til store og små, sko, hatte, bøger, blade, legetøj, elektronik og meget andet.

Jette Johansen er med i isenkramafdelingen. Her er opgaven både at få vasket ting og sager af og at præsentere dem så indbydende som muligt.

”Når man har knoklet for at få tingene i orden og sat pænt op, er det virkelig dejligt, når kunder helt spontant siger: Hvor er det en dejlig butik! Og her lugter slet ikke!” siger Jette Johansen.

Alt kan sælges

Der er stor lokal opbakning til Folkekirkens Nødhjælps genbrugsbutik i Viborg, og butikken modtager mange gode varer. Men somme tider kommer der også ting og sager, hvor man som frivillig kan være i tvivl om salgspotentialet.

"En dag fik vi nogle kæmpestore glaslanterner til havebrug ind. Vi var usikre på, om nogen ville være interesserede i dem, for de var ret gamle, og deres jernbeslag var rustne. Men vi gjorde dem så pæne som muligt og tænkte: Nu satser vi højt! Vi sætter dem til 75 kroner stykket og placerer dem i vindfanget!" fortæller Jette Johansen.

Mindre end 10 minutter senere kom en kunde, der havde afsluttet sin handel og forladt butikken, tilbage til disken og sagde: "De der lanterner - dem må jeg simpelthen have. Jeg forstår ikke, at jeg ikke så dem, da jeg kom ind i butikken."

"Men da var de der heller ikke, og vi kom da til at tænke på, om ikke vi skulle have sat prisen højere", ler Jette Johansen.

Plads til flere genbrugsfrivillige

Genbrugsbutikken i Viborg har altid brug for flere frivillige medarbejdere, der har lyst til at bruge et par timer hver uge på et virkelig meningsfuldt arbejde. Og mænd er i høj kurs!

”Vi mangler især stærke chauffører, der kan hente de ting, butikken får tilbudt. Det kræver nogen, der kan tage fra, når ting skal hentes ned fra fx 5. sal”, siger Jette Johansen.

Lønnen for det hårde arbejde er spændende oplevelser med både gode kolleger, kunder – og nogle af de mange mennesker, der donerer ting til butikken.

Et arbejdsfællesskab efter arbejdslivet

Jette Johansen har også andre interesser, hun gerne vil bruge sin tid på. Men arbejdet som frivillig giver hende noget særligt. Ud over at tage sin ugentlige vagt, er Jette Johansen suppleant i butiksudvalget, som har det praktiske ansvar for butikkens drift.

”Jeg synes, det er vigtigt at gøre noget og være med til noget efter det almindelige arbejdsliv, og jobbet som frivillig genbrugsmedarbejder er både dejligt og sjovt; jeg er rigtig glad for kollegerne, vi arbejder for at genbruge i stedet for at smide ud – og samtidig hjælper vores arbejde andre mennesker”, siger Jette Johansen.

Bliv genbrugsfrivillig