Støt

Inge-Lise Kirk Larsen, Esbjerg

Fakta
  • Inge-Lise Kirk Larsen, 67 år
  • Folkekirkens Nødhjælps genbrugsbutik i Esbjerg
  • Frivillig i butikken i 3 år
  • Butiksleder i 2 år

Frivilligt arbejde har altid været en naturlig del Inge-Lise Kirk Larsens liv. Hun har været spejderleder, kontaktperson til en flygtningefamilie og frivillig indsamler ved Folkekirkens Nødhjælps Sogneindsamling i flere år.

Derfor var Inge-Lise Kirk Larsen også fuldstændig klar over, at hun ville fortsætte sit frivillige engagement, når hun skulle pensioneres fra sit arbejde som tilsynsførende pædagog i Dagplejen i Esbjerg kommune.

Men før Inge-Lise så meget som nåede at gå på pension, henvendte den daværende butiksleder i Folkekirkens Nødhjælps genbrugsbutik på Torvegade i Esbjerg sig til hende. Butikslederen ville gerne stoppe som leder og spurgte, om ikke Inge-Lise kunne tænke sig at overtage jobbet efter hende.

”Jeg havde ikke haft nogen årelang drøm om at stå i Folkekirkens Nødhjælps genbrugsbutik, men jeg kunne da godt tage nogle vagter”, husker Inge-Lise Kirk Larsen.

Inge-Lise blev imidlertid meget glad for at stå i butikken, og da hun gik på pension, overtog hun jobbet som butiksleder. Den tidligere leder fortsatte i vagtordningen og var en stor støtte for Inge-Lise.

Værdifulde erfaringer fra arbejdet som butiksleder

Inge-Lise Kirk Larsen kan bruge mange erfaringer fra sit arbejdsliv i jobbet som butiksleder. Som tilsynsførende pædagog skal man kunne se, hvad der rører sig i grupper, og hvordan man kan få grupper til at fungere. Det er præcis det samme, man skal man kunne som butiksleder.

”I frivilligt arbejde er fællesskabet vigtigt, og man skal blive glad af sit frivillige engagement. Når vagtholdene er sat rigtigt sammen og det praktiske fungerer, får vi mere overskud til at være servicemindede over for kunderne”, siger Inge-Lise Kirk Larsen

Gode varer skal sælges til gode priser, mener vi. Det er også en konkret måde at værdsætte en donation på.

Inge-Lise Kirk Larsen

Gode varer og professionelt anstrøg

Genbrugsbutikken i Esbjerg afhenter ikke ting og sager hos folk. Alle varer i butikken er doneret af kunder, der selv bringer varerne til Torvegade. Og de frivillige medarbejdere er kritiske med, hvad de hænger op.

”Vi beder om, at de ting folk donerer til os, er pæne og rene. Hvis vi åbner en pose, hvor tingene lugter meget af røg, lukker vi for den igen. Vi vasker ikke de ting, vi får ind – men vi stryger gerne for at få en bluse til at tage sig bedst muligt ud”, siger Inge-Lise Kirk Larsen.

En af de frivillige er tidligere dekoratør, og det betyder, at butikken altid har flotte vinduer og en flot udstilling i butikken.

”Vi vil gerne give butikken et professionelt anstrøg. Derfor har vi også differentierede priser. Alle nederdele skal ikke koste det samme. Gode varer skal sælges til gode priser, mener vi. Det er også en konkret måde at værdsætte en donation på”, siger Inge-Lise Kirk Larsen.

Nye ideer

Butikken har gennem tiden fået doneret små møbler, som indgår i butiksindretningen som udstillingsborde. Og ofte har kunderne købt de små udstillingsmøbler, så de frivillige medarbejdere har skullet finde nye møbler at udstille på.

Inge-Lise Kirk Larsen har ofte fundet rigtig velegnede erstatninger hos Y’s Men’s Clubs Loppemarked, som håndterer rigtig mange møbler. Og ofte undrede Inge-Lise sig efter besøgene hos Y’s Men’s.

”De havde ting stående, som jeg ikke kunne forstå ikke blev solgt. Jeg var sikker på, at vi kunne sælge dem med vores beliggenhed, og derfor fik vi den ide at overtage nabobutikken og udvidede butiksarealet, så varesortimentet også kan omfatte små møbler”, fortæller Inge-Lise Kirk Larsen.

Der var stor opbakning til ideen fra Folkekirkens Nødhjælps genbrugsafdeling, og for et par måneder siden åbnede butikken sin nye afdeling.

Nye varer og ivrige kunder

Mange af møblerne i den nye afdeling kommer nu fra Y’s Men’s Club’s Loppemarked. Møblerne mærkes, så de to organisationer kan dele overskuddet, når møblerne bliver solgt.

Og kunderne har taget godt imod butiksudvidelsen og det nye varesortiment. Ikke mindst unge fra Esbjergs læreanstalter har fået øje på den nye mulighed for at få gode ting til gode priser.

”En dag måtte en ung fyr bestille en taxa for at få det café-bord og den havegrill med hjem, vi lige havde udstillet uden for den nye afdeling”, ler Inge-Lise Kirk Larsen.

”Hvis vi kan sælge ting, som Y’s Men ikke kan få solgt og dele overskuddet til hver vores gode formål, er det da på godt dansk en Win-Win-situation”, siger Inge-Lise Kirk Larsen.

Bliv genbrugsfrivillig