Støt

Sultkatastrofe

STØT NU
©Zinyange Auntony

Mere end 7 mio. mennesker sulter lige nu i Zimbabwe

Klimaforandringer og tørke har resulteret i flere års fejlslået høst. Afgrøder er dræbt, vandressourcer udtørret og familier har nu ingen adgang til mad.

Som om sult ikke er nok, raser corona-pandemien også i Zimbabwe. Dag for dag spreder smitten sig, og byerne er nødt til at lukke ned. Det gør det umuligt for de i forvejen hårdtprøvede familier at skaffe arbejde og dermed penge til mad.

Situationen er alarmerende, og der er akut brug for hjælp.

Dit bidrag redder liv

For bare 300 kr. kan du fx sikre en familie på fem mad i en hel måned. For det beløb kan familien købe olie, majsmel, bønner og grøntsager, der sikrer dem den livsvigtige næring, de skal bruge for at overleve.

STØT NU

Covid19 forværrer katastrofen

Covid-19 har været med til at intensivere sult, fattigdom og overdødelighed.

I januar måned spredte den sydafrikanske mutation af covid-19 sig i et voldsomt tempo på det afrikanske kontinent. I Zimbabwe blev den hjulpet godt på vej af den konstante trafik mellem Sydafrika og Zimbabwe – ca. 3 millioner mennesker fra Zimbabwe arbejder i Sydafrika, og landet importerer størstedelen af sine forarbejdede fødevarer herfra.

Ligesom i Danmark lukkes byer ned og restriktioner skærpes, men i Zimbabwe er der ingen hjælpepakker eller anden sikkerhedsnet. Det betyder, at folk mister deres arbejde, og dermed adgangen til mad.

”Restriktionerne får hungersnøden til at eskalere. Zimbabwe forsøger at håndtere en umulig opgave, hvor sult og fattigdom stiger, i takt med at restriktionerne bliver strammet, men omvendt vil dødstallene stikke endnu mere af, hvis virussen bliver sluppet løs,”

- Mads Schack, Folkekirkens Nødhjælps landechef i Zimbabwe

I Zimbabwe skal man selv betale for at blive coronatestet, og prisen svarer til en hel måneds mad. Derfor bliver næsten ingen testet, men op mod halvdelen af de testede, er positive.
Udsigten til vacciner er usikker i den fattige del af verden, og de hårdtprøvede familier på verdenssamfundets bund må sandsynligvis vente længere end andre, inden corona-mareridtet kommer til en slutning.

Nye og farlige overlevelsesmetoder

Zimbabwes familier er desperate efter mad. Derfor er flere begyndt at finde nye og negative veje til overlevelse.
Børnearbejde er allerede et stigende problem, og det samme gælder kvinder, der prostituerer sig selv. Alt sammen blot for at sikre sig selv og familien mad.

Familiens mindste i fare

Underernæring er et alvorligt og akut problem blandt særligt børnene i Zimbabwe.
Selv hvis børnene ikke dør af sult, kan simple sygdomme som diarre og lungebetændelse være livstruende. Samtidig har underernæring store konsekvenser for deres mentale og fysiske udvikling.

Derfor er det vigtigt, at familierne får mad på tallerkenen så hurtigt som muligt!

©Aaron Ufumeli/EPA/Ritzau Scanpix

Det gør vi

Vi er i fuld gang med at uddele penge til de mange nødstedte familier, så de kan købe den mad, de så hårdt har brug for.

Samtidig har vi, siden pandemien brød ud, kæmpet for, at fattige familier kommer helskindet gennem sundhedskrisen. Det gør vi først og fremmest ved at uddele sæbe, mundbind og andre nødvendige værnemidler mod smitte. På flere skoler har vi også opsat plexiglas og håndvaske, og vi leverer korrekt og brugbar information om virussen gennem radio.

Dit bidrag gør en kæmpe forskel for udsatte familier!

STØT NU

Vores arbejde i Zimbabwe er et eksempel på, hvor dit bidrag gør en forskel. Din støtte gør os i stand til at hjælpe de mennesker i verden, der har allerstørst behov. Læs mere om, hvordan vi arbejder.