Syrien

Forhandlinger i dødvande

©Scanpix / Amer Almohibany
Støt via SMS Send 'AKUT150' til 1911 og støt med 150 kroner

I september lykkedes at indgå aftale om en demilitariseret zone og afværge en frygtet offensiv mod byen Idlib.

I oktober mødtes lederne fra Rusland, Tyskland, Frankrig og Tyrkiet i Istanbul, hvor de opfordrede til en varig våbenhvile i Syrien, nedsættelse af en forfatningskomité og nedkæmpelse af militante. Lederne sagde i et fælles kommuniké, at det er nødvendigt at skabe betingelser i hele Syrien, som gør det muligt for flygtninge at vende sikkert og frivilligt hjem.

Siden er der ikke sket store fremskridt. Rusland, Tyrkiet og Iran har prøvet at danne en syrisk forfatningskomité, men forhandlingerne er havnet i et dødvande, og nye møder vil først finde sted i 2019.

Halvdelen af landets befolkning på flugt

Flere end millioner syrere, dvs. over halvdelen af landets befolkning, er på flugt:

  • 6,6 millioner syrere er på flugt i deres eget land.
  • Flere end 5,6 millioner syrere er ifølge FN flygtet til nabolandene Jordan, Libanon, Irak, Egypten og Tyrkiet, som alene har taget imod 3 millioner flygtninge.

FN og andre nødhjælpsorganisationer, herunder Folkekirkens Nødhjælp og vores partnere inde i Syrien og i nabolandet Libanon, hjælper med mad, tæpper, tøj og husly, så internt fordrevne og flygtninge kan klare sig i den akutte situation.

Der langt fra midler nok til at opfylde de internationale minimumsstandarder for f.eks. fødevarerationer, drikkevand, adgang til lægehjælp og skolegang.

Hjælp til nærområderne

Vi arbejder hovedsageligt i konfliktens nærområder - dvs. inde i selve Syrien samt i nabolandet Libanon. Via ACT Alliance-systemet arbejder vi på at udvide indsatser og partnerskaber for at kunne komme flere nødlidende syrere til hjælp.

Inde i selve Syrien arbejder Folkekirkens Nødhjælp med

  • Undervisning om faren ved miner og ueksploderede krigsrester
  • Krisehjælp til børn. I en række skoler hjælpes børn til at håndtere traumatiske oplevelser, sorg og den daglige stress-situation.
  • Beskyttelse af børn. Børn bliver ofte væk fra deres forældre, når familien flygter. Vi underviser børn og forældre om, hvad de skal gøre for at finde hinanden igen, hvis de bliver væk fra hinanden.
  • Uddeling af nødhjælpsudstyr som tæpper, madrasser, køkkengrej og andre basale ting
  • Kontant nødhjælp, så folk kan købe præcis det, de har brug for
  • Som noget nyt forsøger vi at hjælpe mennesker, der har mistet deres livsgrundlag, i gang igen gennem små landbrugs- og husdyrholdsprojekter.

I Libanon hjælper vi palæstinensiske flygtninge fra Syrien, som har søgt tilflugt i de 'gamle' palæstinensiske flygtningelejre, der blev oprettet i Libanon efter staten Israels oprettelse.

I tre af Libanons 12 store lejre uddeler Folkekirkens Nødhjælp og nødhjælpsorganisationen Najdeh madkuponer og hygiejnepakker. Herudover tilbydes psykosocial hjælp til både de nye flygtninge og de i forvejen hårdt pressede værtsfamilier, der har taget imod de nye flygtninge.

Se også: Der er brug for dig: Bliv del af Folkekirkens Nødhjælp

Det nordlige Syrien

Disse familier i en lejr i det nordlige Syrien har vi hjulpet gennem vinteren med bl.a. tæpper, madrasser og varmeapparater.

To kvinder arbejder i flygtningelejr i Syrien
Piger skal blive i skole
En ung kvinde kæmper mod håbløsheden og forsøger at motivere piger og unge kvinder til at blive i skolen.

Lille dreng på flugt henover togskinner fra Syrien
Mennesker i nød skal have hjælp
I parker, på jernbanestationer og i krat, midt i Europa, ligger søvnløse og udmattede mennesker på flugt fra krig og nød.

Æsel i Mali
Syriske flygtninge nået til Mali
Vi har set mange flygtning i Europa, men også meget længere væk er man begyndt at møde dem.