Støt

Sydsudan

Spinkelt håb om fred

©Scanpix / Charles Lomodong

Efter næsten fem års konflikt underskrev Sydsudans krigsførende ledere i slutningen af juni 2018 en våbenhvileaftale. Våbenhvileaftalen - som ikke er den første af sin slags - kan forhåbentlig afslutte en borgerkrig, der har kostet titusindvis af mennesker livet og drevet flere end fire mio. mennesker på flugt, både i og udenfor landet.

Siden konfliktens start i december 2013 er to millioner mennesker flygtet ud af landet, og ligeså mange er på flugt internt i Sydsudan. De kaotiske forhold har tidligere medført hungersnød, og igen i år advarer FN om, at 100.000 er i fare for at sulte i 2017.

Bristede illusioner

Forventningerne til fremtiden var ellers store, da borgerne, i det der i dag er Sydsudan, den 9. juli 2011 stemte for selvstændig, efter mere end 50 års opslidende og brutal borgerkrig med Sudan.

Men efter ganske få år som selvstændig nation risikerer Sydsudan at gå i opløsning på grund af konflikten mellem præsidenten og hans tidligere vicepræsident og partifælle, der har stået på siden 2013. Situationen tilspidses yderligere af, at de to frontfigurer tilhører hver sin af de største stammer i landet.

Ifølge den Afrikanske Union har begge konfliktens parter begået frygtelige grusomheder mod civilbefolkningen. Titusinder er blevet dræbt, og hver femte sydsudaneser, omkring 2,3 millioner mennesker, er flygtet fra deres hjem og har mistet alt, hvad de ejer.

Sydsudan erklærede sig selvstændig den 9. juli 2011. Det blev fejret.
©Nils Carstensen

Det gør vi i Sydsudan

Folkekirkens Nødhjælp yder nødhjælp til interne flygtninge i Sydsudan og til sydsudanesere, der er flygtet over grænserne til nabolandene Uganda og Etiopien.

Akut nødhjælp til internt fordrevne

Det anslås, at 2 millioner mennesker er flygtet fra hus og hjem, og har skjult sig i de omliggende bush-områder. Her er de vanskelige at finde for væbnede grupper, men også svære at komme til undsætning.

Vi og vores lokale partnere arbejder på at få lokale ledere til at give de fordrevne jord, så de kan forsørge sig selv og skaffe føde til deres dyr. Vi uddeler kontant nødhjælp, så folk selv kan købe, hvad de har mest brug for og på den måde trække handelsfolk til.

Samtidig har vi forsynet flygtninge og de lokalsamfund, der har taget imod dem, med såsæd, redskaber og fiskegrej.

Vi arbejder også på at hjælpe de flygtninge, der forsøger at komme tilbage til deres ødelagte hjem i de større byer, hvor vi rydder miner og ueksploderet ammunition og oplyser både børn og voksne om faren ved eksplosiver.

©Agnete Rishøj

Hjælp til nabolande, der modtager sydsudanesiske flygtninge

Folkekirkens Nødhjælp arbejder i flere af de nabolande, som de mange desperate sydsudanesere er flygtet til.

I Uganda er Folkekirkens Nødhjælp blevet UNHCR-partner i to flygtningelejre, hvor vi uddeler kontant nødhjælp via en slags ’MobilePay’.

Vi betaler unge flygtninge for at udføre samfundsnyttigt arbejde og arbejder koncentreret på at skabe samarbejde mellem flygtningene og de lokalsamfund, der - med eller mod deres vilje - tager imod dem.

For at forbedre fødevaresituationen, uddeler vi såsæd, redskaber og fiskegrej til både flygtninge og folk i de omliggende landsbyer.