Støt

Miner slår ikke kun folk ihjel

Miner forhindrer også børn i at gå sikkert i skole

©Mike Kollöffel

Nødhjælp kan se ud på mange måder - det kan være at kunne gå sikkert i skole.

Mange børn lever i dag steder, hvor landminer, klyngebomber og andre farlige krigsefterladenskaber bliver smidt som et værn mod fjenden. Men ofte er det de civile, der bliver ramt i fredstid, når de er på vej efter vand, på arbejde i marken, eller midt i en fodboldkamp.

Hver time dør eller lemlæstet et menneske af en landmine eller andre af krigens eksplosive efterladenskaber, hvilket svarer til over 8500 mineofre hvert år. 40% af ofrene er børn. Derfor arbejder vi med at rydde miner og ueksploderet ammunition i Libanon, Libyen, Sydsudan og Congo. 

I Sydsudan er det et hold af kvinder, som rydder miner for at sikre at deres børn kan vende hjem en dag. Rydning af miner eller andre krigsefterladenskaber skaber mere trygge samfund, hvor børnene kan lege uden frygt for at hente bolden, hvis den triller uden for vejen. Hvor markerne kan dyrkes og give mad på bordet, hvor hytter kan opbygges uden risiko for, at man træder på noget farligt. 

Undervisning er også en vigtig komponent, fordi børn gerne vil samle ting op og ikke ved, hvor farligt det kan være. Ved hjælp af tegninger og fortællinger får børn en viden om, hvordan de skal begå sig så risikoen for, at de kommer til skade minimeres. 

Miner og ueksploderet ammunition rammer ofte civile. Vi kæmper for en verden uden miner – og dem som alligevel bliver ramt, giver vi et nyt ben eller en ny arm, så livet det går videre. 

Se også: Bliv en del af Folkekirkens Nødhjælp!

Prinsesse Marie støtter arbejdet med miner

Du kan også hjælpe

Skriv under nu
Skriv under på, at Rusland skal stoppe produktion, salg og brug af miner og klyngebomber. 

Giv et ben
En benprotese hjælper et mineoffer til at kunne få arbejde eller gå i skole.

Giv sikker grund
Et stykke minefrit jord giver sikker adgang til landbrugsjord, hospitaler og skoler.