Støt

Ny proteinrig kost

Nødhjælp kan se ud på mange måder

Nødhjælp kan se ud på mange måder - det kan være en fårekyllingefarm, der giver proteinrig kost til flygtninge. 

Ernæring i en flygtningelejr ikke er en selvfølge og for at løse den udfordring, bliver man nødt til at tænke i nye baner. Derfor tester vi nu sammen med Landbrughøjskolen, hvordan man kan dyrke og anvende fårekyllinger i flygtningelejren Kakuma i Kenya. 

Og der er flere fordele: Fårekyllinger kan blive en indkomstkilde. Det er ikke tilladt at holde kvæg eller andre traditionelle husdyr i flygtningelejre, men fårekyllinger må man derimod gerne avle. De kræver desuden meget lidt plads og få ressourcer. De kan overleve selv i et varmt og tørt klima og er relativt billige og nemme at pleje. Fårekyllinger kan også bruges i hønsefoder.

Insekter er endnu ikke en selvfølge i det danske køkken. Det samme gælder i Kakumaflygtningelejren i Kenya. Men det vil ændre sig over de næste år. 

Se også: Støt os fast, se mulighederne her

De madrationer, som bliver delt ud i flygtningelejren er ikke tilstrækkelige til at sikre god ernæring - især ikke til børnene. Men fårekyllinger indeholder proteiner, fedt, vitaminer og mineraler, og det er vigtige komponenter i en god og næringsrig kost. Ideen er, at fårekyllingerne males til insektmel, som kan bruges til blandt andet at producere grød og næringsrige kiks.

Som en del af projektet bliver udvalgte flygtninge uddannet i at avle fårekyllinger. Deltagerne bliver uddannet i det praktiske arbejde med at avle fårekyllinger og bliver samtidig klædt på med viden om markedstilgang.

Ved at introducere insekter som et supplement til kosten, er vi både med til at skabe en indtægt for insektavlerne, som hovedsageligt er kvinder, og til at afhjælpe den fejl- og underernæring, der er udbredt blandt lejrens børn.

Nødhjælp kan se ud på mange måder

Nødhjælp kan være et talentshow,
som giver unge lov til at drømme sig lidt væk fra flygtningelejren

Nødhjælp kan være en solcellelampe,
som giver lys til lektielæsning og en følelse af sikkerhed

Nødhjælp kan være retten til at tale frit
ved etablering af et ungdomsparlament, der uddanner unge