Støt

Af Bjørn Bang Jakobsen

Eskalerende sult, synlig overdødelighed og et hospitalsvæsen i knæ.

Zimbabwe var i forvejen et land ramt af fattigdom. Og nu strør covid-19 salt i såret på det hårdt prøvede land i det sydlige Afrika.

Den sydafrikanske mutation af covid-19 spreder sig lige nu i voldsomt tempo i Zimbabwe godt hjulpet på vej af den konstante trafik mellem de to lande - ca. tre millioner mennesker fra Zimbabwe arbejder i Sydafrika, og Zimbabwe importerer størstedelen af sine forarbejdede fødevarer fra Sydafrika.

Overdødeligheden er synlig

Folkekirkens Nødhjælps landechef i Zimbabwe, Mads Schack, beskriver et land, der er fuldstændigt i knæ. Han har selv lige været ramt af et længere sygdomsforløb med den sydafrikanske mutation af covid-19.

”Døden er kommet tæt på. Fem personer fra vores lokale kirke er for nyligt gået bort efter at være blevet smittet med virussen. Landet har ganske lidt statistik på området, men som øjenvidne er det svært at være i tvivl om, at overdødeligheden er markant”.

En anden virkelighed

Livet med corona er noget helt andet i Zimbabwe, end det vi kender i Danmark. Prisen for at blive testet for covid-19 løber op i 60 dollars – for samme beløb kan Folkekirkens Nødhjælp give en familie mad på bordet i en hel måned.

Derfor bliver næsten ingen mennesker testet, men op mod halvdelen af de testede er positive.

Sygehusene er stuvende fulde

Kapaciteten på de offentlige hospitaler er for længst brugt op, og var allerede i store vanskeligheder inden pandemien brød ud.

Mads Schack understreger at 8 millioner mennesker i Zimbabwe har brug for hjælp til at få mad på bordet. Det svarer til halvdelen af landets befolkning.

"Restriktionerne eskalerer sulten. Zimbabwe forsøger at håndtere en umulig opgave, hvor sult og fattigdom stiger i takt med, at restriktionerne bliver strammet, men omvendt vil dødstallene stikke endnu mere af, hvis virussen bliver sluppetløs,” forklarer Mads Schack.  

Ikke råd til vacciner

Zimbabwe kan ikke låne penge til et vaccinationsprogram, fordi landet i forvejen er i stor gæld. 

Det internationale COVAX-program, som er en alliance, der skal sikre udbredelse af vacciner til alle lande med behov, forventer dog at levere de første vacciner til Zimbabwe i løbet af et par måneder.

Desværre ser det ud til, at der kun vil være vacciner nok til højst 10 % af landets befolkning i 2021 gennem COVAX-programmet.

En smertelig vej mod flokimmunitet

Den tragiske situation i Zimbabwe er et tydeligt eksempel på, hvordan pandemien rammer den mindre privilegerede del af verden, og hvilke konsekvenser det vil få for os alle sammen, hvis ikke gør noget for at hjælpe:

”Hvis ikke de privilegerede lande finder solidariteten frem og samtidig begynder at erkende at corona er et globalt problem, er der ikke andre muligheder, end at Zimbabwe med tiden vil opnå naturlig flokimmunitet på den mest smertelige måde”, siger Mads Shack.

Fattigdom kan skabe nye mutationer

Flere eksperter peger på, hvor vigtigt det er, at de fattige lande får adgang til vacciner.

Ikke kun af humanitære årsager men også fordi et land som Zimbabwe er det perfekte sted for udviklingen af nye virusmutationer, hvis virus får lov til at leve frit i de kommende måneder og år. 

Mutationer, som i sidste ende kan sprede sig fra et land som Zimbabwe til resten af verden.

Læs mere og gør en forskel

Ud over den galoperende coronavirus kæmper Zimbabwes befolkning også for at holde sulten fra døren. Det kan du læse mere om her, hvor du også har mulighed for at støtte vores arbejde i det hårdt prøvede land:

>> 7 millioner sulter lige nu