Støt

CORONA

- sådan forholder Folkekirkens Nødhjælp sig til krisen

”Vi skal passe på hinanden i denne svære tid, og vi skal også passe på verdens fattigste”.

Det er budskabet fra vores generalsekretær, Birgitte Qvist-Sørensen, der her svarer på en håndfuld spørgsmål om arbejdet i verdens fattigste lande midt i corona-pandemien.

Vi evaluerer løbende vores corona-indsatser ude i verden. Og vi har gjort os erfaringer om, hvordan krisen har påvirket vores arbejde og hvordan vi kan optimere vorees indsatser. De erfaringer har vi samlet i en rapport, som du kan læse her:

Download rapport

Gør Folkekirkens Nødhjælp noget for at bekæmpe corona-virus?

Ja. Verdens fattigste familier lever et ekstremt sårbart liv; og en virus som corona kan være en bombe under allerede skrøbelige livsvilkår. Derfor gør vi alt, hvad vi kan for at smitten bliver forebygget. Vi oplyser bl.a. om smittefare og hygiejne, uddeler sæbe og sørger for adgang til håndvask.

Du kan også gøre en forskel:

  • Send en sms med teksten CORONA til 1911. Så støtter du med et coronakit til en værdi af 175,-
  • MobilePay et valgfrit beløb til 518990 – så køber vi coronamidler for pengene
  • Støt og læs mere på hjemmesiden ved at klikke her

Fortsætter Folkekirkens Nødhjælp sine aktiviteter?

Ja, mange af vores programmer er stadig i gang. Vi skal passe på hinanden i denne svære tid, og vi skal også passe på verdens fattigste. Corona-spredningen er forskellig fra land til land, så vi sørger for at følge reglerne i de pågældende lande. Det kan betyde, at vi i kortere perioder må suspendere vores arbejde for at overholde de enkelte landes regler. I Libanon og Sydsudan er vores minerydningsarbejde fx sat på hold.

Se også: Sådan redder vi liv, når katastrofen rammer

Henter I jeres medarbejdere retur til Danmark?

Størstedelen af medarbejderne i vores internationale arbejde er nationalt personale. De bliver selvfølgelig i deres hjemlande og fortsætter deres arbejde, så længe omstændighederne tillader det. Det samme gør en begrænset del af vores internationale medarbejdere, hvis vi i fællesskab vurderer, at det er forsvarligt. Men da situationen hele tiden udvikler sig, så er vi i løbende kontakt med alle vores landekontorer. Vores medarbejderes sikkerhed har i sidste ende den højeste prioritet. 

Hvis man støtter Folkekirkens Nødhjælps arbejde fast, er der så noget at støtte i denne tid?

Absolut. Indtil videre fortsætter størstedelen af vores aktiviteter. Samtidig øger vi vores aktiviteter inden for hygiejne herunder oplysning om Corona-virus. Verdens fattigste er stadig udsatte for klimakatastrofer, krig og forfølgelse. Og risikoen for spredning af Corona-virus skaber blot et endnu større behov for nødhjælp og udviklingshjælp.

Hjælper I de lande, der har sårbare sundhedssystemer?

Vi forbereder os på at indarbejde oplysning om hygiejne, uddeling af håndsprit, sæbe, faciliteter til håndvask etc. i vores eksisterende arbejde i Afrika – og i Asien og Mellemøsten. Her arbejder vi gennem lokale partner, lokalsamfund og kirker, og de har brug for vores hjælp. I Irak er vi allerede ved at igangsætte et stort projekt, der skal mindske smitte blandt flygtningebørn og deres familier. 

Hvordan sikrer I, at jeres medarbejdere i de enkelte lande ikke er med til at udbrede smitten?

Vi har givet alle medarbejdere og kontorer håndsprit i den udstrækning, at det har været muligt at opdrive det i de enkelte lande. Rigtigt mange arbejder hjemmefra, og flere har fået udleveret et modem, det gøre det muligt at komme på internettet hjemmefra. Derudover arrangerer i videst muligt omfang transport for vores personale, så de undgår offentligt trafik.

Betyder Corona-virussen, at der bliver færre penge til andre vigtige områder som klima og skolegang for verdens fattigste?

Det er stadig alt for tidligt at sige, men det er klart, at vi også i Folkekirkens Nødhjælp ser på mulighederne for at allokere og måske i nogle tilfælde flytte økonomiske midler til en kommende nødhjælpsindsats til ofre for Corona-smitten.

Hvorfor modtager jeg stadig opkald fra jeres telemarketing, og er det overhovedet forsvarligt, at de går på arbejde?

Alle vores medarbejdere i Danmark arbejder hjemmefra i det omfang, det er muligt. Det samme gælder vores receptionister og phonere. Ligesom for rigtig mange andre erhvervsdrivende i Danmark, kan det have store konsekvenser for verdens fattigste – hvis vi ikke fortsætter vores arbejde, som i det her tilfælde er at samle penge til nødhjælp og udviklingshjælp. 

Holder jeres genbrugsbutikker åbent?  

Vi valgte hurtigt at lukke genbrugsbutikker for at passe på kunderne og ikke mindst de mange frivillige, hvoraf mange befinder sig i de særligt udsatte grupper. Vi holder øje med myndighedernes retningslinjer og ønsker ikke at genåbne før, det er sikkert for alle.

Hvad med jeres Wefood-butikker?

Wefood har indtil nu holdt åbent, men vi er udfordrede af, at der er brug for mange frivillige i den aktuelle situation. Vi vurderer pt situationen.

Gør en forskel

Lige nu er det vigtigt, at vi alle passer på hinanden. Og husker at tænke på dem, der bor i verdens fattigste lande. Du kan også gøre en forskel og støtte et menneske i nød.

HJÆLP FOLK I NØD

Tak fordi du bekymrer dig