Katastrofe

Hjælp Syriens flygtninge

Flere end 200.000 døde og over 10 millioner på flugt. 5,7 millioner af dem er børn, og halvdelen af børnene går ikke i skole.

Vi hjælper hundredvis af syriske familier på flugt med alt fra mad, tæpper til psykosocial hjælp. 

 

Når katastrofen rammer

Kvalitetssikring

Folkekirkens Nødhjælps katastrofe-
arbejde bygger på SPHERE, de internationale NGO’ers minimum-
standard for katastrofearbejde.

Desuden er vi HAP-certificeret, hvilket betyder, at vi i vores arbejde skal leve op til de højeste standarder inden for ansvarlighed og kvalitets-
styring i forhold til de mennesker, vi vil hjælpe.

Folkekirkens Nødhjælp har mange års erfaringer med at hjælpe mennesker, som rammes af katastrofer, humanitære kriser og pludselig nød. Desuden støtter vi forebyggende katastrofearbejde – og genopbygning efter katastrofen.

Folkekirkens Nødhjælp er som del af ACT Alliance - et af verdens største internationale katastrofenetværk – med til at yde en hurtig og effektiv indsats i alle lande, hvor ACT Alliance har lokale samarbejdspartnere og netværk. Det har ACT Alliance i 140 lande verden over.

Vi hjælper i katastrofer, som opstår pludseligt som f.eks. jordskælv, cykloner og oversvømmelser. Vi arbejder med hjælp i de mere 'snigende' katastrofer som langvarig tørke og sult, og vi hjælper mennesker, der kastes ud i kriser og på flugt.

Før, under og efter katastrofen – vi er der

Når katastrofen rammer, har de berørte ret til hjælp så hurtigt som muligt. Afhængigt af den konkrete situation kan det være fødevarer, nødhjælpspakker eller kontante midler til indkøb lokalt – ’cash programming’. Det er en ny måde at nå hurtigere ud på samtidig med, at de katastroferamte selv kan bestemme, hvad de har mest brug. Der kan også være behov for beskyttelse af særligt udsatte grupper.

Folkekirkens Nødhjælp vurderer det konkrete behov for hjælp og koordinerer indsatsen i samarbejde med lokale myndigheder, FN og de øvrige humanitære organisationer, som er til stede.

De fattigste er generelt mest sårbare, når katastrofen indtræffer.  De bor ofte i områder, som er særligt udsatte for f.eks. oversvømmelser og tørke, og de har samtidigt mindst overskud til at stå imod med.

Derfor arbejder Folkekirkens Nødhjælp på at styrke de fattiges modstandsdygtighed over for katastrofer og styrke lokale katastrofeberedskab i områder, der er særligt udsatte f.eks. i forhold til klimaforandringer.

Efter katastrofen eller krisen hjælper vi med genopbygning eller genbosætning. Vi støtter de berørte befolkninger med udgangspunkt i deres situation og behov, og vi arbejder sammen med lokale partnere og organisationer, der kender de lokale sociale, økonomiske og kulturelle forhold, og derfor ofte kan komme med alternative løsninger til, hvordan situationen skal tackles.

Vi hjælper også mennesker, der er ofre for komplekse kriser, hvor krig og konflikt indgår i en ond cirkel med fattigdom, klimaudsving og begrænset kapacitet hos nationale myndigheder.

210 kr
Katastrofepakke
Katastrofe- pakke
Kan betyde forskellen mellem liv og død
© Folkekirkens Nødhjælp
No flash image
 
© Mikkel Østergaard


LÆS OGSÅ

I dag i Ekstrabladet, norske VG og svenske Aftonbladet sender seks nordiske nødhjælpsorganisationer, heriblandt Folkekirkens Nødhjælp, en kraftig opfordring til deres politikere om at skride til handling.
Invitation: Meld dig til vores frivilligdag den 11. september på hovedkontoret i Nørregade, København – og lær mere om vores arbejde i både Danmark og udlandet.
Det er monsuntid i Asien, den årlige regntid, som skaber frugtbarhed for millioner af mennesker. Men på grund af klimaændringer er regnen langt kraftigere end godt er. Folkekirkens Nødhjælp har foreløbig sat en million kroner af til hjælpearbejdet.
Mange nepalesere bor stadig i telte, tre måneder efter et voldsomt jordskælv ramte landet. Folkekirkens Nødhjælp uddeler penge, så de jordskælvsramte kan købe byggematerialer til husly
For et år siden var Gaza på alles læber. I syv uger lagde Gaza jord til den israelske hærs kamp mod militante palæstinensere. Det internationale samfund lovede store summer til genopbygning og reel forandring i Gaza. I dag er løfterne om hjælp stort set glemt.
I Nepal kæmper FN, den nepalesiske regering og mange NGO’er for at komme befolkningen til undsætning. Koordinering er altafgørende for at sikre, at alle ramte får hjælp. Folkekirkens Nødhjælp skal foreløbig arbejde i fire distrikter.
Kunder i føtex, Bilka, Netto og Salling har indsamlet over 600.000 kroner til Folkekirkens Nødhjælps arbejde blandt ofrene for de voldsomme jordskælv i Nepal.
Store katastrofer trækker ofte smitsomme sygdomme i deres kølvand. Folkekirkens Nødhjælp arbejder også for at bekæmpe udbrud af sygdomme.
FNs Verdensfødevareprogram har påtaget sig ansvaret for at shippe, opmagasinere og transportere de mange nødhjælpsorganisationers forsyninger ud til jordskælvsofrene.
For at undgå udbrud af smitsomme sygdomme i katastrofens kølvand kæmper Folkekirkens Nødhjælp og ACT-partnerne for at skaffe rent vand og ordentlige sanitære forhold.
I Sydsudan er kampe mellem regeringsstyrker og oprørere blevet spoleret af bier, der angreb soldaterne. ”De blev spist,” udtaler vidne
Dansk Supermarked har besluttet at fortsætte butiksindsamlingen til Folkekirkens Nødhjælps akutte nødhjælpsarbejde blandt Nepals jordskælvsofre efter at Nepal tirsdag blev ramt af et nyt jordskælv.
Tirsdag d. 12. maj blev Nepal ramt af endnu et voldsomt jordskælv, der målte 7,3 på Richter-skalaen.
En israelsk menneskerettighedsorganisation offentliggør i dag 60 vidneudsagn fra israelske soldater, som mener, at de har været med til at dræbe unødvendigt mange civile i sidste sommers krig i Gaza.
Poul Due Jensens Fond donerer 1 million kroner til Folkekirkens Nødhjælps katastrofearbejde i Nepal.
Ofrene for jordskælvet i Nepal har akut brug for hjælp. Derfor sætter Folkekirkens Nødhjælp og Dansk Supermarked en fælles indsamling i gang i Bilka, føtex, Netto og Salling.
Erik Johnson, Folkekirkens Nødhjælps katastrofe-koordinator, er taget til Nepal for at deltage i koordineringen af den store, internationale nødhjælpsindsats. Her er hans første personlige beretning.
Folkekirkens Nødhjælp er på vej ud i en række landsbyer i Kathmandu-dalen med mad og vand. Samtidig har Folkekirkens Nødhjælp taget ansvar for at drive en af hovedstadens 16 lejre for hjemløse.
Håbet om at finde overlevende i ruinerne efter det ødelæggende jordskælv svinder. Kraftig regn skaber nye problemer for redningsarbejdet og forårsager jordskred i bjergene.
Folkekirkens Nødhjælp har sendt tre katastrofeeksperter til Nepal for hurtigst muligt at få et overblik over katastrofen og planlægge hjælpearbejdet bedst muligt.
D. 25. april blev Nepal ramt af et jordskælv, der målte 7,8 på Richter-skalaen. Mange tusinde mennesker er døde og endnu flere sårede. Ingen har endnu overblik over situationen i de ramte provinser omkring hovedstaden.
I stedet for at skære i den langsigtede udviklingshjælp bør Danmark sætte alle kræfter ind på at hjælpe folk, hvor de bor. Når folk kan håbe på og drømme om en bedre fremtid, der hvor de bor, bliver de hjemme.
Der er mere end nogensinde brug for den langsigtede udviklingshjælp for at standse flygtningestrømmene, indskærper IBIS, Folkekirkens Nødhjælp og Mellemfolkeligt Samvirke de danske politikere.
De ufattelige drukne-katastrofer i Middelhavet holder kun op, hvis vi gør noget ved årsagen til at de flygter. Folkekirkens Nødhjælp arbejder som en af få danske organisationer i Libyen, der er i opløsning
Når det det internationale samfund ikke lever op til løfterne om at genopbygge Gaza og få ophævet blokaden, gør det sig medskyldig i befolkningens lidelser, siger 46 nødhjælpsorganisationer, her iblandt Folkekirkens Nødhjælp, i en ny rapport.
Erfarne eksperter vil med støtte fra udenrigsministeriet fjerne miner og bombefælder, som dræber civile, der vender tilbage til deres hjem i Kobane. Flygtninge i Libanon får også humanitær hjælp
Sidste weekends cyklonkatastrofe skal være en politisk påmindelse om, at fremtidens udfordringer allerede viser sig og skal tages meget alvorligt
Tyfoner, jordskælv og oversvømmelser behøver ikke nødvendigvis koste mange menneskeliv og millioner af kroner i katastrofehjælp, hvis der investeres mere i forebyggelse, mener Folkekirkens Nødhjælps katastrofechef
Det internationale samfund kigger væk, mens syriske børn, forældre og gamle på fjerde år kæmper for at overleve i den største humanitære katastrofe siden 2. Verdenskrig.
I oktober 2013 blev Cambodja ramt af voldsomme oversvømmelser. Folkekirkens Nødhjælp delte efterfølgende kontanter ud til de familier, som blev hårdest ramt. For dem betød pengene en ny begyndelse.
I 17 dage sad 22-årige Raj Kumari Chaudhary og hendes familie på en oksekærre afskåret af oversvømmelser og slanger. Uden mad og uden udsigt til hjælp. I dag kan de komme i sikkerhed på hemsen i deres hus, hvor de også opbevarer mad og vand.
Medarbejder fra Folkekirkens Nødhjælp i Malawi viser, hvor voldsomme oversvømmelserne i landet er, ved at optage en video af sig selv midt i vandmasserne
For første gang i Malawis historie igangsættes en stor indsamling lokalt til fordel for katastroferamte
Året i glimt
2014 var et år med vedholdende opbakning og støtte fra givere, frivillige, sogne og samarbejdspartnere til Folkekirkens Nødhjælps langsigtede udviklings- og katastrofearbejde blandt verdens fattigste. Her er et glimt af året der gik.
Indrømmet: Jordskælv og andre naturkatastrofer kan ikke forhindres. Men man kan mindske de værste eftervirkninger af en katastrofe med uddannelse, praktisk forberedelse og gode varslingssystemer.
For fem år siden blev Haiti ramt af et voldsomt jordskælv. Det efterfølgende nødhjælps- og genopbygningsarbejde viste med al ønskelig tydelighed, at jo svagere et samfund er og jo dårligere myndighederne fungerer, jo større bliver en katastrofe.
Når oversvømmelser, jordskælv eller cykloner forårsager død og ødelæggelse, eller når langvarig tørke fører til sultkatastrofe, står Folkekirkens Nødhjælp klar med hjælp. Her er et overblik over Folkekirkens Nødhjælps indsats før, under og efter de seneste 10 års naturkatastrofer.
Den 26. december 2004 udløste et undersøisk jordskælv en tsunami i Det Indiske Ocean. Tsunamien dræbte flere end 255.000 mennesker i 11 lande og oversvømmede kystområder med bølger op til 30 meter høje. Cecilie Winther var i Sri Lanka og fortæller her om katastrofen.
Sidste år vendte tyfonen Haiyan op og ned på Benitas liv. Hun mistede dengang alt, hun ejede, men i dag takker hun tyfonen for alt, den bragte med sig. Folkekirkens Nødhjælp har mødt hende igen et år efter Haiyan.
Rebecca fra Sydudan måtte flygte med sin familie en tidlig morgen for snart et år siden, og hun venter som så mange andre stadig på fred, så hun kan vende hjem
Et år med krig i Sydsudan: I en krise fokuseres ofte på den akutte nødhjælp, men det er vigtigt ikke at glemme den langsigtede udviklingshjælp
Når alt, hvad man ejer, forsvinder for øjnene af en, og man ikke længere har mulighed for at fortsætte sit liv på samme sted som hidtil, er tabet himmelråbende tungt, blogger Mattias Söderberg, Folkekirkens Nødhjælps klimaekspert, fra forhandlingerne i Lima.
Folkekirkens Nødhjælp har været aktivt involveret i en international udvikling af en ny og bedre standard for humanitært arbejde
Et år efter volden brød ud i hovedstaden, Juba, og bredte sig til det meste af Sydsudan, er næsten 2 millioner mennesker stadig fordrevne og frygter at vende hjem. De fleste lever i bushen under presenninger, mens andre lever i forladte, kollapsede huse – ofte flere familier i én stråtækt mudderhytte
Det er endnu svært at vurdere konsekvenserne af tyfonen Hagupit, men det ser bedre ud end frygtet, siger Folkekirkens Nødhjælps udsendte
Folkekirkens Nødhjælp forbereder sig på tyfonen Hagupit, der efter alt at dømme går i land i Filippinerne lørdag
Fra 1. til 12. december samles verdens lande til klimaforhandlinger i Lima, Peru. Det årlige klimatopmøde fokuserer på at skabe rammer for den globale aftale, som skal vedtages ved næste års topmøde. Selv om Danmark formelt ikke har nogle opgaver ved mødet, kan regeringens delegation komme til at spille en vigtig rolle.
Onsdag eftermiddag foran Finansministeriet markerede en gruppe unge deres modstand mod regeringens planlagte nedskæringer på udviklingsbistanden.
Over 30 store og små nødhjælps-, udviklings- og miljøorganisationer går sammen for at sige stop til regeringens planlagte milliardbesparelse på udviklingshjælpen.
Med de bebudede nedskæringer, ser det ud til at en æra, hvor Danmark tog ansvar for verden er forbi. Det bliver dyrt for Danmark, fastslår Folkekirkens Nødhjælp og en række andre organisationer i dagens kronik i Politiken.
Flere artikler