Libanon
No flash image

Film om minerydning

Folkekirkens Nødhjælp har arbejdet med minerydning i Libanon siden 2007.

I dag støtter Folkekirkens Nødhjælp også de flere end 1 mio. syriske flygtninge, der har søgt tilflugt i Libanon.

Libanon - skrøbelig fred, landminer og flygtninge

Libanon er et af de mest komplekse og splittede lande i Mellemøsten, og både stormagter og nabolande har vægtige egeninteresser i det lille land.

Landet er stadig plaget af landminer, klyngebomber og anden ueksploderet ammunition fra borgerkrigen fra 1975 til 1990 samt fra flere konflikter med nabolandet Israel. Folkekirkens Nødhjælp har ryddet miner i Libanon siden 2007.

I dag huser det lille, skrøbelige land flere end en million registrerede og ca. ½ mio. u-registrerede flygtninge fra nabolandet Syrien.

Det gør vi i Libanon

Folkekirkens Nødhjælp arbejder med

Hjælp til syriske flygtninge

Mere end halvanden million syrere har søgt tilflugt i Libanon, som inden krigen havde cirka fire millioner indbyggere.

Palæstinensiske flygtninge fra Syrien har søgt tilflugt i de 'gamle' palæstinensiske flygtningelejre, som har ligget i Libanon siden Israels oprettelse. Der bor de stuvet sammen i små lejligheder - ofte uden ulighed for at få et arbejde og skaffe sig selv mad på bordet.

Folkekirkens Nødhjælp arbejder i tre af Libanons 12 store lejre, hvor vi:

  • dotuddeler madkuponer og hygiejnepakker
  • dottilbyder psykosocial hjælp til både de nye flygtninge og de i forvejen hårdt pressede værtsfamilier

Læs også

Rydning af landminer og klyngebomber

Klyngebomber eller landminer gør store arealer ubrugelige for den libanesiske befolkning, hvilket skader hele landet.

Frugtbar jord kan ikke dyrkes, og minefelter forhindrer udbygning af landets infrastruktur.

Rydningen foregår i tæt samarbejde med de lokale minerydningsmyndigheder, og efter planen er Libanon mine- og klyngebombefri i 2021.

Det er en høj prioritet for Folkekirkens Nødhjælp at uddanne lokale medarbejdere - og at ansætte både mænd og kvinder og lade folk arbejde sammen på tværs af køn og religiøs baggrund. Det er ikke let - men heller ikke umuligt, og ledelsesprincippet giver et synligt eksempel på, at det er muligt at skabe plads til alle.

Folkekirkens Nødhjælp arbejder med:

  • dotrydning af klyngebomber i det frugtbare Sydlibanon
  • dotrydning af landminer i den centrale del af landet tæt på hovedstaden Beirut

Læs også

150 kr
Sikker jord
Minefri og sikker jord redder liv og lemmer
Libanon

Libanon og de mange flygtninge

© Paul Jeffrey
© Mohammed Massoud Morsi
No flash image
 


LÆS OGSÅ

Seks store nordiske nødhjælpsorganisationer kræver, at deres regeringer griber ind.
Erfarne eksperter vil med støtte fra udenrigsministeriet fjerne miner og bombefælder, som dræber civile, der vender tilbage til deres hjem i Kobane. Flygtninge i Libanon får også humanitær hjælp
Flygtningestrømmen fra Syrien har fået Libanons indbyggertal til at sige med 20 procent. Den voldsomme befolkningstilvækst skaber ny konflikter og modsætninger i det lille land.
Omgående hjælp er nu på vej til de tusindvis af flygtninge fra Syrien, der er blevet fanget af kulde og snestorm i Mellemøsten.
Mens VM-værten Brasilien og flere andre lande fortsat producerer klyngebomber, kommer folk fra hele verden til Danmark for at lære at uskadeliggøre de forbudte våben og andre sprængfarlige genstande
Handels- og Udviklingsminister Mogens Jensen (S) kom helt tæt på, da han i sidste uge besøgte et af Folkekirkens Nødhjælps projekter i Libanon.
Sangerinden og sangskriveren Pink støtter Folkekirkens Nødhjælps kamp mod klyngevåben, men hvordan kom en international superstjerne i kontakt med en dansk NGO?
Yderligere 60 millioner kroner er tildelt nødhjælpsarbejdet for ofrene for borgerkrigen i Syrien. Folkekirkens Nødhjælp får 8,25 millioner kroner til at hjælpe særligt udsatte flygtninge i det sydlige Libanon.
De syriske flygtninge lever under kaotiske forhold. Hver kvadratmeter i flygtningelejrene er beboet, og arbejdsmarkedet i Libanon er under hårdt pres.
Flygtningene i Syriens naboland Libanon er dybt traumatiserede, og de frygter, at verdenssamfundet glemmer dem, fortæller Folkekirkens Nødhjælps internationale chef, Birgitte Qvist-Sørensen
Folkekirkens Nødhjælps internationale chef har mødt syriske flygtninge i Libanon, som har oplevet, at hjælpen udefra svinder
En traumatiseret pige var lidt for fantasifuld, da hun hjalp Aboudi med at fortælle sin livshistorie.
En traumatiseret pige var lidt for fantasifuld, da hun hjalp Aboudi med at fortælle sin livshistorie.
Sabaah har set sin datter blive tortureret og sit liv falde sammen. Nu forsøger hun at få tilværelsen til at give mening igen i en flygtningelejr i Libanon sammen med sine døtre og gennem psykologhjælp.
Fatimas far blev stukket ihjel foran hende. Hun kyssede sin afdøde far farvel og flygtede fra borgerkrigen i Syrien med sine søskende. Nu bor hun i en flygtningelejr i et værelse uden vinduer.
6 millioner kvadratmeter jord kan atter bruges til landbrug, infrastruktur og boliger i Libanon, efter Folkekirkens Nødhjælps mineryddere har fjernet de livsfarlige efterladenskaber efter krig.
Hvert år havner hundredtusindvis af ufaglærte migrantarbejdere fra Sydasien i slavelignende forhold i Mellemøsten. Folkekirkens Nødhjælp satte fokus på migrantarbejderne og deres problemer ved en ACT Talk på Kirkernes Verdensråds generalforsamling i Busan i Sydkorea.
De danske NGO'er henter store penge til udviklingsarbejde i det europæiske samarbejde, viser ny rapport.
I 39 år har danske Anni Kanafani drevet børneinstitutioner for palæstinensiske flygtningebørn i Libanons flygtningelejre. Krigen i Syrien har bragt børnetallet i institutionerne voldsomt op.
I løbet af bare 14 dage har Kristeligt Dagblads læsere samlet næsten 2 mio. kroner ind til de syriske flygtninge.
Den danske fotograf Mohammed Massoud Morsi har besøgt den berygtede Shatila-lejr i Beirut. Han fandt en kvinde, der var opløst af gråd og en butik, som sælger geværer og håndgranater til de desperate beboere.
Værelserne i Libanons flygtningelejre er nedslidte og i flere tilfælde direkte sundhedsskadelige at bo i. Alligevel er huslejen tårnhøj, og det skaber problemer og misbrug blandt flygtningene.
Aboudi på fem år har mistet begge sine forældre og sin søster ved en bombe i en forstad til Damaskus. Nu bor han i Shatila-lejren i Libanon i et rum sammen med 11 andre børn.
Voldsomme billeder af uskyldige ofre for krigen i Syrien har givet danskerne mere lyst til at støtte hjælpearbejdet, men stadig har kun hver tyvende doneret
Dansk Supermarked og Folkekirkens Nødhjælp samler ind til Syrien
Aboudi på fem år har mistet både sine forældre og sin søster ved en bombe i en forstad til Damaskus. Nu bor han i Shatila-lejren i Libanon i et rum sammen med 11 drenge og fem piger.
Borgerkrigen i Syrien har store konsekvenser for familier overalt i landet. Generalsekretæren i Folkekirkens Nødhjælp mødte fem syriske kvinder, der har fået deres familier splittet i krigen.
Blandt de syriske flygtninge er mange palæstinensere, der flygter fra syriske flygtningelejre til venner og bekendte i de allerede overfyldte lejre i Libanon. Katastrofemedarbejder Ole Ramsing har mødt Walee, som fik dødstrusler råbt ud fra moskeen. Her er hendes historie.
Blandt de syriske flygtninge er mange palæstinensere, der flygter fra syriske flygtningelejre til venner og bekendte i de allerede overfyldte lejre i Libanon. Katastrofemedarbejder Ole Ramsing har mødt Raja’eb Abd’ullah Khatib, hvis mand blev bortført. Her er hendes historie.
Mandag d. 2. september rejste generalsekretær Henrik Stubkjær til Libanon for at besøge det katastrofearbejde, Folkekirkens Nødhjælp og lokale partnere har iværksat blandt syriske flygtninge i Libanon og Jordan. I Kristeligt Dagblad delte Henrik Stubkjær de tanker, han gjorde sig inden en rejse til en flygtningekatastrofe - midt i muligheden for et internationalt indgreb.
Palæstinensiske flygtninge, som har boet i flygtningelejre i Libanon siden 1948, tager nu imod nye palæstinensiske flygtninge fra Syrien. Overbefolkning, håbløshed og dybe personlige traumer får stemningen i lejrene til at koge.
Omkring 90.000 syrere med palæstinensisk baggrund er flygtet over grænsen til Libanon, hvor de har søgt hjælp og husly i de gamle, palæstinensiske flygtningelejre fra 1948.
Titusinder af palæstinensere er flygtet fra krigens rædsler i Syrien og har søgt tilflugt i Libanon, hvor de nu lever under kummerlige forhold og har brug for al den hjælp, der kan skaffes.
Selv om det var en forfærdelig tid, så har 42-årige Rekha Rai lært meget af sin tre år som migrantarbejder i Libanon.
Det syriske luftvåben har kastet klyngebomber mod dets egen befolkning i forsøget på at bekæmpe oprøret mod præsident Bashar Hafez al-Assads styre. Folkekirkens Nødhjælp fordømmer brugen af klyngebomber.
28 år gamle Mouhamed Chour er tilsynsførende for en af Folkekirkens Nødhjælps minerydningsenheder. Han kan godt lide at være den, der går forrest og drømmer om en dag at arbejde for Folkekirkens Nødhjælp udenfor Libanon. Men han indrømmer også, at det er hårdt arbejde.
Danmark har meldt sig i gruppen af lande, der har afvist et forslag, der skulle tillade brug af klyngebomber. Det glæder Folkekirkens Nødhjælps chef for minerydnings-programmet.
Det amerikanske udenrigsministerium donerer 1,8 millioner kroner til Folkekirkens Nødhjælps minerydningsarbejde i Libanon
Folkekirkens Nødhjælp har modtaget omkring 36 millioner kroner til at rydde miner i DR Congo, Angola og Libanon. Minerydningsarbejdet vil gavne hundredtusinder af mennesker i krigs- og konfliktramte områder.
Penge fra Ole Kirk’s Fond sikrer jord fri for klyngebomber i Sydlibanon og baner vejen for, at lokalbefolkningen kan genopbygge og udvikle området efter israelske bombardementer.
I august og september fik en række folkeskoler i Hovedstadsområdet besøg af orkestret Kamelkaravanen. Kamelkaravanen tog børnene med på en musikalsk rejse til Arabiens land - og samlede bamser og blyanter til palæstinensiske flygtningebørn i Libanons flygtningelejre.
Onsdag d. 27. maj kl. 15.30 inviterer Folkekirkens Nødhjælp til fyraftensmøde om kvinders rettigheder i et post-konfliktsamfund og de udfordringer, libanesiske kvinder står overfor at komme til orde i den politiske debat.
13-årige Mohammed skal leve resten af sit liv uden ben. Han blev offer for en klyngebombe. En række lande har nu underskrevet et forbud mod klyngebomber, netop fordi det er et våben, der koster flere civile end soldater livet
Libanon har mange kvindeorganisationer - som opnår meget små resultater. I et nyt tiltag underviser Folkekirkens Nødhjælp 10 libanesiske kvindeorganisationer i, hvordan de mere effektivt kan arbejde for kvinders rettigheder.
Minerydning er ikke kun for dem med store overarme og hår på brystet. Det er også for dem med øreringe og elastik i håret
Under den månedlange krig mellem Hizbollah og Israel i sommeren 2006 blev landsbyer bombet, veje ødelagt og civile dræbt. Derudover blev der udlagt et stort antal klyngebomber.
Hizbollah
Den militante islamistiske Hizbollah-bevægelse er en betydningsfuld og uforudsigelig aktør i Libanons politiske landskab.
Libanons omkring 400.000 palæstinensiske flygtninge forrykker den skrøbelige balance mellem landets befolkningsgrupper. Derfor nægter Libanon flygtningene statsborgerskab, og palæstinenserne er endt som et statsløst folk uden civile og og borgerlige rettigheder.
Det lille, bjergrige land Libanon er et af de mest komplekse og splittede lande i Mellemøsten. I mere end tre årtier har Libanon befundet sig på kanten af – somme tider midt i – den konflikt, der opstod med staten Israels oprettelse.
Både Dansk Røde Kors og Folkekirkens Nødhjælp opfordrer til fuld klarhed om, hvor danskernes pensionspenge bliver investeret.
Flere artikler