Uganda
Dreng driver kvæg i Uganda

Forsigtig fremgang

Uganda har haft økonomisk vækst de sidste 20 år.

Men det nordlige Uganda er hårdt ramt af klimaforandringer, eftervirkninger af selvbestaltede militsers hærgen og flygtninge fra flere nabolande.

Uganda - et spirende håb

Uganda er med sine knapt 37 millioner indbyggere blandt de lande i Afrika, der har haft økonomisk vækst de seneste 20 år. Flere børn kommer i skole, børnedødeligheden er faldet, og aids-smittekurven er knækket.

Men Uganda har stadig langt igen i forhold til at bekæmpe fattigdom, især i den nordlige del af landet. Her lever 70 procent af befolkningen i dyb fattigdom på grund af væbnede konflikter, flygtninge også fra nabolande og uforudsigeligt vejr. Samtidig slås Uganda med udbredt korruption, som rammer de fattigste hårdt.

Kampen mod hiv og aids er ikke slut. Syv procent af befolkningen er hiv-smittet, og over en million børn er blevet forældreløse på grund af aids-epidemien.

Det gør vi i Uganda

I det sydlige Uganda arbejder vi med bekæmpelse af hiv og aids - i det nordlige Uganda med at bekæmpe sult, imødegå klimaforandringer og styrke udvikling af demokratiet.

Arbejdet fokuserer på:

Landbrug og katastrofeforebyggelse

I det nordøstligste Uganda ruster Folkekirkens Nødhjælp befolkningen til at håndtere klimaforandringerne. Vi underviser i nye dyrkningsmetoder, bearbejdning og opdæmning af jorden for at holde på det sparsomme vand og etablering af kornbanker og små apoteker med veterinær medicin til kvæg.

I Teso-regionen vender tusindvis af internt fordrevne hjem til deres landsbyer efter flere års væbnet konflikt mellem Lord’s Resistance Army og regeringshæren. Folkekirkens Nødhjælp hjælper med at bygge nye huse og underviser i landbrugsudvikling.

Tusinder af flygtninge fra Sydsudan har søgt tilflugt i den nordvestlige del af Uganda. Her hjælper Folkekirkens Nødhjælp med rent vand og sanitet.

Læs også

Varslingssystem hjælper fattige landsbyer

Forebyggelse af HIV og AIDS

Aids-kurven er knækket, men antallet af nysmittede er steget en smule igen, og flere end en million børn er forældreløse på grund af aids.

Folkekirkens Nødhjælp oplyser om smitteveje, sikrer hiv-smittedes adgang til sundhedsvæsenet og yder omsorg og støtte til hiv-smittede.

Samtidig varetager vi forældreløse børns interesser, bl.a. ved at forsøge at sikre deres ret til at overtage forældrenes jord og ejendom.

Læs også

Jane kæmper mod oddsene

Fremme af demokrati og menneskerettigheder

For at gøre borgerne bevidste om deres rettigheder og for at modvirke korruption, som er meget udbredt i Uganda, uddanner Folkekirkens Nødhjælps partner frivillige monitorer, ’vagthunde’, der bl.a. holder øje med offentlige myndigheder og deres brug af bevillinger til fx skoler og sundhedsklinikker.

Monitorerne vælges af landsbyrådet. Hvis noget ikke fungerer efter loven og hensigten, indberetter monitorne det til de lokale myndigheder.

Læs også

Kampangis vagthunde

Læs mere om vores samarbejdspartnere i Uganda på vores engelske hjemmeside


LÆS OGSÅ

Det er en stor glæde for Folkekirkens Nødhjælp, at Shaka Loveless har sagt ja til at være organisationens nye ambassadør. Den populære musiker ser frem til at være en del af arbejdet for verdens fattigste og har allerede oplevet en række udviklingsprojekter i Østafrika.
Elever fra Ugandas Internationale Skole har givet 1.781.600 ugandiske shillings (ca. 4.171 kroner) til Folkekirkens Nødhjælps Giv en Ged-kampagne.
Sammen med Folkekirkens Nødhjælp sætter sanger og sangskriver Barbara Moleko fokus på kvinder i verdens fattigste lande.
Udadtil kan man ikke se det, men Kasif bærer på en stor hemmelighed. Hun er født med hiv. Kasif har det godt, efter hun nu får livsvigtig hiv-medicin og de vitaminer, hun har brug for. Hun synes dog, det er svært at være 19 år, have drømme for fremtiden og samtidig leve med hiv.
Der findes mange skønne ugandiske retter. Gertrude fra Kampangi har vist Folkekirkens Nødhjælp, hvordan man laver den traditionelle ret matoke, som hun ofte tilbereder til sin familie. Vi deler her opskriften med jer.
I Kampangi spirer køkkenhaverne, selvom regnen lader vente på sig. Gertrude Ndolikye er gennem Folkekirkens Nødhjælp blevet undervist i at få mest muligt ud af sin køkkenhave. Men det er stadig en svær kunst at holde alle familiens børn mætte i en tid med tørke.
Livet som mor i et lille, fattigt samfund er ikke nemt, men Filimina kæmper for at give sine børn mad på bordet hver dag og for at tjene penge nok til deres skolegang
Det er ikke gode tider i Kampangi, men Jane knokler for at holde sine børn i skolen og få gang i sin lille bod ved vejen
I det sydlige Uganda finder man det lille samfund Kampangi. Jeg besøger landsbyen for anden gang, og har fornøjelsen af at møde familierne og besøge landsbyens børn i den lokale skole.
23-årige David Bækgaard har været i Uganda som volontør i et samarbejde mellem Folkekirkens Nødhjælp og Sillkeborg Højskole. Han fortæller her, hvordan Folkekirkens Nødhjælps samarbejdspartner TEDDO arbejder med kreative metoder, når de informerer lokalbefolkningen om hiv og aids
Folkekirkens Nødhjælp og Silkeborg Højskole samarbejder om at udsende volontører til Afrika. Her fortæller 20-årige Julie Lindgaard Toftbjerg om sine oplevelser.
Den omstridte homolov i Uganda krænker folks rettigheder, og kan samtidig vanskeliggøre Folkekirkens Nødhjælps arbejde for at bekæmpe hiv og aids i landet.
Næsten 40.000 sydsudanesiske flygtninge, heraf 87 % kvinder og børn, er blevet registreret i Adjumani i det nordlige Uganda. Her uddeler Folkekirkens Nødhjælp og partneren LWF nødhjælpsudstyr til de mest sårbare flygtninge. Enlige mødre er særligt sårbare.
Hvad tager man med, når man flygter? 32-årige Marial Parmena var ikke i tvivl. Han tog sit solpanel på ryggen og fik det med de mere end 400 km. til en flygtningelejr i Uganda.
Folkekirkens Nødhjælp har bevilget 550.000 kroner til arbejdet blandt sydsudanesiske flygtninge i Dzaipi i Uganda.
Kampene i Sydsudan mellem præsidenten og den tidligere vicepræsidents fraktioner har drevet næsten ½ mio. civile sydsudanesere på flugt. Mange har søgt tilflugt i Uganda, hvor den lille landsby Dzaipi får ca. 2.500 nye indbyggere om dagen.
Meget har ændret sig i den lille landsby Kampangi i det sydlige Uganda siden Folkekirkens Nødhjælp lokale partner CIPA startede sit udviklingsprojekt. Vi har fulgt nogle af Kampangis fattigste og mest sårbare indbyggere tæt på, siden projektet startede i 2011.
Restriktive love, der forhindrer NGO’er og civile organisationers arbejde frit, er et stigende problem i mange lande. Derfor inviterede ACT Alliance og Folkekirkens Nødhjælp til konference i Malawi.
Mange tusinder er allerede flygtet til DR Congos nabolande, og hvis der ikke findes en varig fred, kan flere komme efter.
Igen strømmer tusinder af congolesiske flygtninge mod Uganda efter nye kampe mellem den congolesiske hær og oprørsgrupperne M23 og M18.
I Karamoja-regionen i det nordøstlige Uganda er der udviklet et banebrydende tørkevarslingssystem, som hjælper landsbyer og den lokale regering med at være beredte – inden tørken eller en anden katastrofe rammer.
I en tid hvor høsten slår fejl, regnen lader vente på sig og den nære fremtid ser usikker ud, er Janes livline til at sikre familien mad på bordet den lokale låne-sparegruppe i Kampangi.
Ny rapport fra FN leverer håndfaste beviser på klimaforandringerne og de alvorlige konsekvenser. Nu skal der handles
Imens efterårsregn og kulde så småt er kommet til Danmark, oplever det sydlige Uganda et uforudsigeligt vejrmønster og tørke - også i landsbyen Kampangi, hvor landsbybeboerne venter og håber på regn, så de kan komme til at så og plante.
På fredag d. 16. august spiller Tina Dickow og Søren Huss til Skovrock i Aalborg. Du kan komme med som frivillig pantsamler og støtte Folkekirkens Nødhjælps arbejde i Uganda.
Mary Maurita havde kun lige født, før hun var nødt til at flygte fra oprørsgruppen Allied Democratic Forces. I dag bor Mary med familien i Bubukwangalejren.
Mere end 66.000 flygtninge er strømmet ind i Uganda, fordi den ugandiske oprørsgruppe Allied Democratic Forces torsdag morgen d. 11. juli angreb deres hjemby Kamango i Congo. Folkekirkens Nødhjælp styrker indsatsen for at skaffe livsnødvendigt vand, hygiejniske installationer og sikre mad til flygtningene.
14 frivillige FDF-ledere er netop vendt hjem efter en tur til Uganda, hvor de blandt andet har oplevet Folkekirkens Nødhjælps projekter.
En veritabel flodbølge af mennesker på flugt fra militser søger til Uganda
Støtte til HIV-patienter, adgang til rent vand, bedre veje, og ingen fattigdom. Det er nogle af de ting, fire ugandiske kvinder ville ændre, hvis de var præsidenter.
Siden maj 2012 har kampe mellem DR Congos regeringshær og oprørsbevægelsen M23 fordrevet flere end 900.000 mennesker fra deres hjem.
I landsbyen Kampangi i det sydlige Uganda kæmper en kvinde for bedre forhold for de fødende kvinder på landsbyens sundhedscenter. Som forholdene er i dag bliver nyfødte indlagt sammen med mæslingetilfælde og andre smitsomme sygdomme.
I disse dage strømmer tusindvis af mennesker fra uro i hjemlandet Congo til flygtningelejre i nabolandet Uganda. Folkekirkens Nødhjælp og samarbejdspartneren LWF er parat til at tage imod dem.
”Det var en livsbekræftende oplevelse,” siger skuespillerne Martin Buch og Rasmus Botoft, der netop har været i Uganda, hvor de blandt andet mødte Annet og Leya i en flygtningelejr.
60 % af de congolesiske flygtninge i Rwamwanja flygtningelejr i det vestlige Uganda er børn. Erikye og Wiringi på 12 blev væk fra deres forældre under flugten og er kommet alene til lejren. De og andre uledsagede børn bor i en særlig lejr.
180.000 desperate mennesker er flygtet fra DR Congo til Uganda på grund af kampe mellem regeringstropper og oprørsbevægelsen M23. Nogle af dem har fundet sikkerhed i Rwamwanja flygtningelejr. Her kan du se glimt fra livet i lejren.
Indtil d. 19. november 2012 boede Mille Chombe, hendes mand og syv børn i et dejligt hus i Goma i DR Congo med køer, geder og høns. Så indtog oprørshæren M23 byen, og alting brød sammen.
I Teso-regionen i det nordlige Uganda er klimaforandringerne slået så kraftigt igennem, at år med klima-katastrofer ikke længere følges af nogle gode år, før det går galt igen. Folkekirkens Nødhjælp er med til at finde metoder, der kan hjælpe befolkningen gennem både tørke og oversvømmelser.
I tirsdags var det international pandekagedag, hvor pandekagerne, som er en elsket spise verden over, blev hyldet. Jane Nabiryo fra Uganda har med hjælp fra Folkekirkens Nødhjælp åbnet en ”pandekage-butik”, der kører så godt, at hun kan sende sine børn i skole.
76 millioner kroner blev der samlet ind ved Danmarks Indsamlings-showet. Pengene går til at hjælpe mennesker i 11 afrikanske lande til bedre levevilkår.
Hjælpen fra Danmarks Indsamling gør en klar forskel for mennesker i Afrika, den giver håb om en positiv udvikling, og det har jeg set ske, skriver sognepræst Birgitte Warming fra et besøg i Uganda
Maria fra Uganda har sit eget solpanel, der giver strøm – og har man strøm, kan man oplade mobiltelefoner. Derfor har Maria oprettet en mobiloplader-station, der sikrer hende en god indtægt.
Nicolas Bro Nicolas, fortæller mandag formiddag til P4-lytterne om sit besøg i Malawi med Folkekirkens Nødhjælp.
Folkekirkens Nødhjælps ambassadører, Martin Buch og Rasmus Botoft, der sammen udgør den satiriske duo Rytteriet, er netop nu på besøg i Uganda. Her har de bl.a. besøgt en landsby, der nok er fattig, men også fyldt med foretagsomme kvinder.
Kommunikationsmedarbejder Mai Gad beretter fra Karamoja-regionen i Uganda, hvor hun har mødt Lokwang og hans bedstemor, der er så fattige, at de må spise rotter
Tv-seerne kan tirsdag møde en skolefrisk og rask Esther i Uganda og se, hvordan Danmarks Indsamling nytter
Folkekirkens Nødhjælps arbejde med at hjælpe 4.500 familier i den fattige Karamoja-region i Uganda støttes af Danmarks Indsamling 2013
To geder, hjælp til etablering af køkkenhave og mulighed for at låne penge. Det er opskriften på, hvordan et menneske ved egen hjælp kan arbejde sig ud af fattigdom. Det lyder simpelt. Men for hvert enkelt menneske er det et langt sejt træk.
Mollys chance
Landsbyens sparekasse giver små lån, men store muligheder. Da Molly Nanyomo fik chancen for at komme med i en låne-sparegruppe, investerede hun i sin og børnenes fremtid. Hun åbnede en grøntsagsbod og drømmer nu om at udvide forretningen.
Da Jane kom med i en låne-sparegruppe, fik hun chancen for at spare op og låne til at investere i sin madpandekage-forretning. Forretningen går så godt, at hun nu har råd til at sende sine børn i skole.
Flere artikler

260 kr
Ged
En ged giver både kød, mælk, skind og penge
Uganda